Min pojkvän och jag ser på porr tillsammans då och då. Vi tycker det är spännande och ibland väldigt roligt. Det slutar ofta med att vi skrattar en hel del. För ungefär en vecka sedan visade min pojkvän mig ett hentai datorspel han hittat och vi har spelat det tillsammans en hel del sedan dess. Efter att vi spelat det har vi haft riktigt bra sex, den typen av sex som vi inte haft på väldigt länge i min mening. Den typen av sex vi hade i början av förhållandet. Jag är lite orolig för att min pojkvän och jag kanske börjar bli lite beroende av porr för att ha bra sex. Borde vi skära ner på porren i vårt förhållande och försöka ha kul utan det, eller är det en krydda vi kan kosta på oss? Både han och jag tycker om det lika mycket, men jag vill vara säker på att vi verkligen gör någon som inte skadar vårt förhållande, om ni förstår hur jag menar. Tack!

– Madeléne i Kungsbacka.


Är det bra för förhållandet att se på porr med sin partner?


Tack för din väldigt ärliga fråga Madelene! Först och främst kan jag lugna dig med att du och din pojkvän inte är det första paret på denna jord som upptäckt hur porr och erotik kan förgylla sexlivet en aning. Jag har skrivit en artikel om detta tidigare där jag hänvisade till en relativt ny studie som visar på att människor som ser på porr tillsammans med sina partners tenderar att vara nöjdare med sina sexliv än genomsnittet [1].

Så varför är det på detta viset? Ja, en enkel teori som jag själv ställer mig bakom är att porr och erotik är en billig och lättillgänglig metod för att få nya perspektiv på sex. Även om vi jobbar väldigt hårt på att dölja det är ingen hemlighet att både kvinnor och män fascineras av – och ständigt håller ögonen öppna efter – nya sätt att känna sexuell njutning (ett faktum mer känt som the Coolidge Effect bland experter, något jag förmodligen kommer skriva mer om i en kommande artikel här på Lustfyllt). Som en direkt konsekvens av detta är det inte förvånande att människor känner sig mer tillfredsställda med sina sexliv när de aktivt söker efter nya sätt att hålla sina sexliv levande och intressanta.

Jag är fullt övertygad om att en person som regelbundet shoppar efter nya kläder och ser till att hålla sin garderob i trim också skulle anse sig vara rätt nöjd med sin klädstil, jämfört med en person som aldrig letar efter nya kläder att ha på sig. En teori som kanske inte håller helt tätt, men jag hoppas att du förstår min poäng i alla fall? Vi människor blir stolta över saker vi jobbar hårt på att förbättra, och porr verkar vara en metod många par använder för att förbättra sina sexliv.

Kolla på porr med pojkvän

För att komma till ett någorlunda konkret svar på din fråga; nej, jag tror varken du eller din pojkvän behöver oroa er för att era delade porrvanor ska skada erat förhållande. Jag tror tvärt om, att så länge ni båda känner en ömsesidig lust efter porr och erotik i olika former kan det mycket väl vara hälsosamt för erat fortsatta sexliv.

Jag skulle dock avråda er ifrån att göra porr till den enda kryddan ni använder för att hålla sexlivet intressant och spännande. Det forskning visar är att par som lyckas hitta många olika kryddor för sexlivet också lyckas hålla passionen vid liv i förhållandet. Sexuell mångfald är med andra ord något att sträva efter som älskande par [1].


Att se på porr tillsammans med sin partner kan vara både roligt och hälsosamt för sexlivet. Forskning visar att par som ser på porr är mer tillfredsställda med sina sexliv än genomsnittet.


Så, för att inte binda upp sin njutning till en enda sak, vilka andra metoder man kan använda sig av i ett förhållande för att hålla sexlivet i gott skick? Förutom att njuta av porr och erotik tillsammans kan det handla om att ha sex på nya ställen eller prova ställningar ni inte testat tidigare. Gör något helt nytt under förspelet som en skön massage med massor av olja. Överraska din partner genom att bära nya sexiga underkläder, eller varför inte testa en helt ny sminkning? En sista kraftfull metod för att krydda sexlivet och hålla det intressant är att använda er av sexleksaker under älskandet. Vibratorer, dildos och lösvaginor är väldigt bra verktyg för att ta njutningen till en ny nivå. Att blanda sex och mat är en klassiker! Isbitar, grädde och chokladsås kan hjälpa de flesta par att uppleva något nytt och roligt tillsammans i sovrummet. Enklare metoder som att duscha eller bada tillsammans fungerar också bra för att hålla sexlivet vid liv. Jag skulle säga att förutsättningarna skapas av era fantasier, så gräv djupt inom er och gå inte rakt på sak.

Nu är det dags att avrunda! Fortsätt att njuta av porr tillsammans med din pojkvän, men se också till att inkorporera fler metoder i erat sexliv för att gör det så rikt och omväxlande som möjligt! Blanda era egna ”standardmetoder” med nya och fräscha metoder, det är vad forskningen föreslår.

  Hjälp, min pojkvän ser på porr!

Källor
[1] Frederick, D., Lever, J., Gillespie, B.J., & Garcia, J.R. (2016). What keeps passion alive? Sexual satisfaction is associated with sexual communication, mood setting, sexual variety, oral sex, orgasm, and sex frequency in a national US study. Journal of Sex Research.