v4MNl5JhLDM

Rätt sexställning kan vara skillnaden mellan värdelöst sex och värdefullt sex. Kanske är det därför det fullkomligt regnar in frågor om sexställningar till våran redaktion från både manliga och kvinnliga läsare som vill hitta rätt sexställning för tillfälle och mål.

De vanligaste frågorna om sexställningar är; vilken sexställning är bäst? (såklart), vilken sexställning blir man enklast gravid av och självklart – vilken sexställning får mig att komma lättast? Så, istället för att svara på alla dessa frågor en efter en beslutade jag mig för att skriva en artikel som förhoppningsvis kommer besvara alla dina frågor om sexställningar i ett enda svep. Här är svaren till de 10 vanligaste frågorna om sexställningar.

Vilka sexställningar är bäst?

Vi börjar med att gå rakt på sak med den absolut vanligaste frågan om sexställningar någonsin – vilken är bäst? För att svara på vilken sexställning som är bäst måste man först svara på frågan; vad är en bra sexställning? Det kan låta lite väl invecklat, men det finns faktiskt så oändligt många olika sexställningar att alla är bäst på ett eller annat sätt. Många människor skulle säkert säga att den bästa sexställningen är den man enklast får orgasm av, andra skulle säga att den bästa ställningen är den där man ser sin partners kropp så mycket som möjligt. Personligen tycker jag att en riktigt bra sexställning ska föra två kroppar så nära varandra som möjligt, så sexet känns som något intimt, speciellt och romantiskt man gör tillsammans för bådas njutning. Så, för att besvara frågan; det finns inte en enda sexställning som är bäst för alla människor i alla lägen.

Populäraste sexställningen

Generellt föredrar män och kvinnor olika sexpositioner eftersom våra kroppar är ser olika ut och måste stimuleras på varierande sätt för att maximera njutning. I en studie från 1997 frågade forskare män vilken sexställning killar gillar mest och fick då svaret; kvinnan ovanpå. När forskarna ställde kvinnor frågan om vilken sexställning de föredrar blev svaret; mannen ovanpå (Elliot & Brantley, 1997). Rätt så oväntade resultat om du frågar mig. Jag hade trott att både män och kvinnor föredrar sexställningar där de själva är i kontroll, inte tvärt om. Kan detta bero på att både män och kvinnor i grunder är väldigt lata under sex och helt inte vill göra något jobb? En tanke lika god som någon annan. Lämna gärna en kommentar nedan om vilken sexställning just du föredrar.

Vilka sexställningar gillar tjejer?

Som jag nämnde ovan föredrar kvinnor att ha mannen ovanpå, i alla fall blev det svaret under 90-talet. Vem vet hur mycket det har förändrats sedan dess? Det går faktiskt trender och mode i hur vi har sex också, precis som med mycket annat. På mina seminarier nämner många kvinnor, framförallt äldre kvinnor, att de föredrar sexställningar där mannen är ovanpå eftersom det ger dem utrymme att använda en vibrator under sex, vilket tenderar att höja chansen för att uppnå orgasm. Men, vilka sexställningar tjejer gillar är mycket beroende av kroppstyp och personlig preferens. Somliga vill se sin partners nakna kropp och tycker därför inte alls om att så bortvänd från mannen på alla fyra, andra säger att de kan koppla av lättare om de slipper se sin partner i ögonen under samlaget och föredrar därför doggy allra helst. Kort sagt kan man säga att kvinnor föredrar den sexställning som lättast ger dem orgasm.

Sexställning för att komma som tjej

Vilka sexställningar ger kvinnan orgasm enklast – en annan supervanlig fråga som jag får titt som tätt från både män och kvinnor. Återigen är det mycket upp till personlig preferens och om man använder sexhjälpmedel under samlaget, men det finns faktiskt vetenskapliga bevis för två typer av sexställningar som ökar chansen för kvinnan att få orgasm. Coital alignment technique (CAT) är något det forskats på sedan mitten av 80-talet (Pierce, 2000). Det är en speciell teknik som ökar chanserna för kvinnan att nå orgasm genom att mannen gnider sitt underliv mot kvinnans klitoris under samlaget. En CAT-ställning kan till exempel vara den klassiska missionärsställningen där mannen befinner sig ovanpå kvinnan, mellan hennes ben och penetrerar slidan framifrån. Själva CAT-tekniken är att mannen då lutar sig framåt och ”rullar upp” höfterna en aning så att han på sätt och vis gnider sig själv mot hennes klitoris samtidigt som han penetrerar henne. Lite svårt att förklara i text, men prova gärna tillsammans och se om ni hittar rätt!

En annan välkänd sexställning som använder CAT-tekniken är kvinnan ovanpå – den klassiska cow girl ställningen där hon rider mannen. Hemligheten som gör denna sexställning till en CAT-ställning är att kvinnan, istället för att rida mannen upp och ner för att maximera penetration, rider honom fram och tillbaka. På det viset gnids hennes klitoris mot mannens mage och underliv, vilket ökar stimulansen och därmed chansen för kvinnan att nå orgasm.

Sexställning för att komma samtidigt

Faktum är att det finns studier som visar på att CAT-ställningar där kvinnans klitoris stimuleras genom gnidande rörelser, inte bara ökar hennes chanser att nå orgasm, utan också ökar chanserna för att få orgasm tillsammans samtidigt. Om gemensam orgasm i samma ögonblick är något ni fantiserar om har ni alltså den perfekta sexställningen här.

Vad finns det för sexställningar

Det finns lika många sexställningar som den mänskliga kroppen kan vridas, bändas och böjas. Efter flera år som sexualrådgivare har jag ännu inte funnit ett svar på frågan om hur många sexställningar det finns. Varje år släpps det en ny bok som säger sig illustrera fler sexställningar än den förra – ”100 underbara sexställningar”, ”1 000 tantriska sexställningar”. Det finns helt enkelt ingen gräns och människor är som galna i att försöka hitta fler.

Farliga sexställningar

Detta är ingen vanlig fråga om sexställningar, men då och då får jag frågan av män (framförallt unga män) om vilken sexställning som är farligast för penisen. Jag känner mig alltid lika skamsen när jag behöver förklara att jag inte känner till någon vetenskaplig studie som visat vilken sexposition som man ska undvika om man vill hålla penisen hel. Däremot har jag hört att många män (till och med många av mina kollegor) pratar om att reverse cow girl (sexställningen där kvinnan är ovanpå mannen och rider honom med ryggen vänd mot hans ansikte). Tydligen ska den ställningen skapa en väldigt konstig vinkel som kan böja ståndet i fel riktning, framförallt om kvinnan rider honom intensivt och oförsiktigt.

Sexställningar för att bli gravid

Alla sexställningar som låter mannen ejakulera så nära cervix som möjligt ökar chanserna att bli gravid. Spermier tar sig genom vaginan, livmodertappen och vidare upp i livmodern med eller utan hjälp av tyngdkraften. Det innebär att du inte behöver fokusera allt för mycket på vinkel och sexställning för att bli gravid.

Sexställningar för att bli gravid kan inkludera:

  • Missionärsställningen (mannen ovanpå kvinnan)
  • Cow girl (kvinnan rider mannen ovanifrån)
  • Spooning (sex där ni båda ligger på sidan)
  • Doggy style (sex bakifrån)
  • Liggande bakifrån (kvinnan ligger på mage)

Ligga kvar på rygg för att bli gravid

Tyvärr finns det ingen pålitlig forskning gjord på det här området. Det är helt enkelt för svårt att genomföra experiment under kontrollerade former för att undersöka vilken sexställning man enklast blir gravid av. Men, det finns studier gjorda på kvinnor som genomgått konstgjorda befruktningar (Custers et al., 2009). En studie visade att bland de kvinnor som låg kvar på rygg under 15 minuter efter inseminationen blev 27 procent gravida efter tre cykler, jämfört med endast 18 procent av kvinnor som reste sig upp med en gång efter ingreppet.

Bakifrån eller framifrån för att bli gravid?

Alla ställningar där mannen ejakulerar nära cervix ökar som sagt chansen att bli gravid, men finns det någon forskning som visar på vilken sexställning som låter mannen komma så nära livmodertappen? Genom att använda sig av magnetröntgen kunde forskarna i en studie fastställa att penetration bakifrån (i den klassiska ”doggy ställningen”) lät männen komma närmare den ideala positionen för ejakulation, jämfört med missionärsställningen där mannen är ovanpå kvinnan (Faix et al., 2002). Detta säger oss inget om hur lätt kvinnan faktiskt blev gravid, men vi har anledning att tro att en sexställning där mannen släpper sina spermier närmare livmoderöppningen ökar chanserna för att bli gravid.

Sexställning för att få en pojke

Att smidigt kunna bestämma kön på sin bebis genom att äta vissa maträtter, lyssna på viss musik, träna eller ha sex i vissa positioner är en väldigt populär myt. En enkel google-sökning på ” sexställning för att få en flicka” genererar över 340 000 träffar. Men, är det sant? Kan sexställning påverka barnets kön om kvinnan blir gravid? Ökar chansen att bli gravid med en pojke om man har sex bakifrån? Enligt vetenskapliga källor – nej. Först och främst finns det ingen koppling mellan tidpunkten för samlag i förhållande till ägglossning och barnets kön (Wilcox et al., 1995). Att ha sex nära ägglossningen ökar uppenbarligen dina chanser att bli gravid – men att ha sex närmare eller längre från ägglossningen påverkar inte ditt barns kön.

Påverkar diet barnets kön?

För det andra, även om vissa forskare har hävdat att mammas diet har kopplingar till vilket kön hennes barn föds med är forskningen jag har sett på det här ämnet fullt av problem. Till exempel fick en ny studie en hel del uppmärksamhet i media eftersom den fann att 80% av kvinnorna (efter en specifik diet) slutade med att bli gravida. Detta var dock en korrelationsstudie, vilket innebär att vi inte kan dra några slutsatser om orsak och verkan. När det gäller sexställningar finns det än så länge inte någon publicerad forskning som tyder på att sexställningar kan påverka barnets kön.

Sexställningar för gravida

Tidigt under graviditeten känner många par att de är väldigt begränsade när det kommer till val av sexställning. Sexpositioner som kändes bekväma före graviditeten känns helt fel och kvinnan kan uppleva tryck och belastning på helt nya sätt som kan kännas oroande.

Sexställningar som fungerar bra under graviditeten kan vara:

  • Missionären
  • Kvinnan ovanpå mannen (cow girl)
  • Bakifrån
  • Sex stående
  De här 5 sexställningarna gör bakisknullet så mycket bättre!

Är missionärsställningen säker under graviditet?

Många par oroar sig också för vilka sexställningar som är trygga att ha sex i under graviditeten. Med andra ord, vilka sexställningar som kan skada fostret eller den gravida kvinnan. Missionären, eller missionärsställningen där mannen är ovanpå kvinnan är säker när kvinnan är gravid Jones, C., Chan, C., & Farine, D. (2011). Däremot kan kvinnan uppleva problem med att ligga på rygg längre in i graviditeten, på grund av belastningen som den växande magen lägger på buken. Därför är andra sexställningar att föredra senare in i graviditeten.

Sex bakifrån när man är gravid

Sex bakifrån (”doggie style”) kan användas i vilket trimester som helst, men det är en särskilt bra sexställning nära slutet av graviditeten då magen ofta är så pass stor att den kommer i vägen under sex framifrån. Om ni har sex bakifrån kan du stödja dig på dina händer och knän eller så kan du och din partner ligga sida vid sida (skeden). Ni kan även prova att ha sex stående bakifrån för lite extra avlastning.

Sexställningar där mannen penetrerar kvinnan bakifrån ståendes eller liggandes på sidan tenderar att ge en ytlig form av penetration, vilket kan kännas mer bekvämt om man är gravid. Om din partner känner sig nervös för samlag när graviditeten närmar sig sitt slut kan positioner kännas bra. Att ha sex bakifrån ger också kvinnan möjlighet att stimulera klitoris under samlaget, vilket ökar chansen för orgasm.

4 spännande sexställningar du aldrig testat innan

Människor är som galna i att hitta nya spännande sexställningar, vilket är en av anledningarna till att veckotidningar fullkomligt överöser oss med artiklar om ”galna sexställningar” som egentligen inte är så galna. Den tråkiga sanningen är att det inte finns någon hemlig sexställning som förvandlar sex till något helt nytt. De bästa sexställningarna är förmodligen de du redan hört om, annars hade du förmodligen inte hört om dem. Tänk på det en stund. Men, det finns ett par spännande sexställningar som du förmodligen inte hör om så ofta.

Lotusställningen

Att ha sex i lotusställningen är en väldigt intim och spännande sexställning som gör att du och din partner kommer närmare varandra än vad ni någonsin varit tidigare. Lotusställningen nås enklast genom att kvinnan börjar med att rida mannen ovanifrån. Därefter sätter sig mannen upp med kvinnan i sin famn. Det sista steget är att mannen drar in sina ben så att han sitter som i skräddarställning med kvinnan i knät. Kvinnan lägger sina ben runt mannens höfter. Om ni gjort rätt har ni nu sex i lotusställningen, som ger er unika möjligheter att kramas och kyssas samtidigt som ni är ett med varandra.

”Pile driver”

Pile driver är ännu en spännande sexställning som ofta porträtteras i erotisk film, kanske för att det exponerar kvinnokroppen på ett unikt sätt. För att ha sex i pile driver måste du och din partner ha tillgång till en säng, soffa eller fåtölj. Kvinnan positionerar sig med övre delen av ryggen på golvet samtidigt som svanken och benen tar stöd mot sängens ena sida. Detta positionerar kvinnans slida i höjd med sängen. Mannen penetrerar sedan kvinnan ovanifrån ståendes. Pile driver är en spännande sexställning, eftersom den kan stimulera g-punkten på ett unikt och kraftfullt sätt samtidigt som kvinnan är väldigt exponerad för mannen. Kvinnan har också en unik möjlighet att stimulera klitoris i denna sexställningen.

Butterflyställningen

Butterfly är en samlagsställning där kvinnan ligger på rygg med rumpan vid sängkanten samtidigt som mannen står upp utanför sängen. Mannen greppar kvinnan och penetrerar henne framifrån. Denna sexställningen är spännande eftersom den möjliggör en väldigt djup penetration med mycket kraft, vilket är bra för par där mannen är mindre eller kvinnan uppskattar djup penetration. Ställningen tillåter också kvinnan att stimulera klitoris under sexet, vilket ökar chanserna för henne att nå orgasm.

Amazonställningen

Amazonställningen får sitt namn från myten om den kvinnliga krigaren, vilket är rätt passande. I amazonställningen är kvinnan i full kontroll vilket är perfekt om paret vill att kvinnan ska ha en dominerande roll under sexet. För att ha sex i amazonställningen lägger sig mannen på rygg med benen uppdragna mot buken. Med andra ord, samma ställning som kvinnan intar om hon vill bli djupt penetrerad framifrån. Kvinnan för sedan in penisen i sig själv framifrån. Detta han vara väldigt svårt beroende på hur kvinnans underliv är format och på hur vig mannen är. När penisen är inne i slidan fattar kvinnan mannens ben stöter sig själv fram och tillbaka mot mannens höfter. Amazonställningen är med andra ord väldigt lik den klassiska missionären, fast med ombytta könsroller. Amazonpositionen är en spännande sexställning eftersom kvinnan hamnar i en extremt dominant position över mannen där hon har full kontroll.

Sexställningar som inte låter

Ibland vill man ha sex på ett diskret och tyst sätt för att inte andra människor ska märka något, eller för att man vill att barnen ska fortsätta sova. Tyvärr är det extremt svårt att ha tyst sex. Faktum är att folk tenderar att överskatta hur tysta de faktiskt är under sex, vilket inte är så konstigt. I stundens hetta är det lätt att filtrera bort ljudet av sängen som gnisslar eller knarrar, de tunga andetagen som kommer av att arbeta hårt med kroppen eller det blöta ljudet som (förhoppningsvis) uppstår under penetration.

Bakifrån

Sexställningar som inte låter minimerar rörelser samtidigt som de maximerar friktion. Lotusställningen är en bra ställning för diskret sex, men den kräver också att båda parter tar av sig kläderna på underkroppen. En annan tyst sexställning kan vara kvinnan på mage och mannen ovanpå bakifrån. I denna ställningen kan mannen trycka sina höfter mot kvinnans bak och på så sätt gnida sig själv in och ut ur henne, istället för att smacka sina höfter mot hennes bak.

69

Ett annat tips för tyst sex är att helt enkelt undvika penetrationssex och istället ägna sig åt oralsex. 69:an är en perfekt sexställning för par som vill ge varandra njutning på ett tyst och diskret sätt som även maximerar chanserna att nå orgasm tillsammans.

Sexställningar som får honom att komma

I egenskap av kvinna känns inte jag som rätt person för att svara på i vilken sexställning som män lättast får orgasm. Om du är man och läser den här artikeln får du mer än gärna berätta om din favorit-sexställning i en kommentar nedan – det är 100% anonymt.

Däremot kan jag återberätta vad män har berättat för mig under mina år som sexualrådgivare. Först och främst berättar många män hur viktigt det är för dem att se så mycket som möjligt av sin partner för att bli riktigt upphetsade. För många män är det viktigt att se kvinnans bröst, rumpa eller underliv för att få den där extra lilla kicken av sexuell upphetsning som krävs för att nå orgasm.

En annan faktor som gör att många män når orgasm snabbare eller enklare är kontroll. Om en man själv får kontrollera tempot och djupet på stötarna ökar hans chanser att nå orgasm. Så, vilka sexställningar kan uppfylla dessa två kriterier?

Missionären

Att ha sex i missionärsställningen ger mannen kontroll över sexet då han lätt kan kontrollera hur snabbt och djupt han stöter in och ut ur kvinnan. Denna sexställning ger honom också möjlighet att se så mycket av sin partner som möjligt. Kvinnan kan också bidra genom att ta på mannens kropp eller genom att ta på och smeka sig själv inför mannen under samlaget.

Bakifrån

Doggy style är en sexställning som också låter mannen kontrollera tempot samtidigt som han får en bra överblick av kvinnans höfter och rumpa. Dessutom kan det kännas mer avslappnat och avskilt att inte se sin partner i ögonen när man försöker få orgasm. Genom att ha sex bakifrån kan mannen få möjlighet att fokusera på sexet utan att känna av förväntningar på orgasm från kvinnans håll. Det leder ofta till att orgasmen kommer lättare och snabbare.

Cow girl

När kvinnan rider mannen förlorar han mycket av kontrollen, men samtidigt får han en väldigt bra möjlighet att se hennes kropp. Denna sexställningen gör det också möjligt för mannen att ta och känna på kvinnans kropp, vilket kan öka upphetsningen och därmed öka chanserna för honom att nå orgasm. Kvinnan kan också skapa väldigt mycket friktion genom att gnida sig mot mannens pelvis, vilket ger en bra boost i stimulans för mannens del samtidigt som det också höjer chanserna för kvinnan att nå orgasm, eftersom hennes klitoris stimuleras.

Vilken är din favoritställning?

Den här artiklen har svarat på alla de vanligaste frågorna om sexställningar! Men, jag är fantastiskt nyfiken på vilken sexställning som du tycker är bäst / skönast / sexigast. Så, lämna en kommentar nedan och berätta för mig vilken position du helst har sex i. Det är alltid 100% anonymt att lämna kommentarer på LUSTYLLT.

Källor

[1] Elliot, L., & Brantley, C. (1997). Sex on campus: The Details guide to the real sex lives of college students. New York: Random House.

[2] Pierce, A. P. (2000). The coital alignment technique (CAT): An overview of studies. Journal of Sex & Marital Therapy, 26, 257-268.

[3] Wilcox, A. J., Weinberg, C. R., & Baird, D. D. (1995). Timing of sexual intercourse in relation to ovulation: Effects on the probability of conception, survival of pregnancy, and sex of the baby. New England Journal of Medicine, 333, 1517-1521.

[4] Custers, I. M., Flierman, P. A., Maas, P., Cox, T., Van Dessel, T. J., Gerards, M. H., … & Mol, B. W. J. (2009). Immobilisation versus immediate mobilisation after intrauterine insemination: randomised controlled trial. Bmj, 339, b4080.

[5] Faix, A., Lapray, J. F., Callede, O., Maubon, A., & Lanfrey, K. (2002). Magnetic resonance imaging (MRI) of sexual intercourse: second experience in missionary position and initial experience in posterior position. Journal of sex & marital therapy, 28(sup1), 63-76.

[6] Jones, C., Chan, C., & Farine, D. (2011). Sex in pregnancy. CMAJ, 183(7), 815-818.