Ny forskning: Det här är hemligheten bakom ett tillfredsställande sexliv!

Hej lustfyllt. Jag undrar varför min bästa vän har ett så lyckligt förhållande efter många herrans år samtidigt som jag och min man är så trötta på varandra.


Varför är vissa par lyckliga och andra inte?


Tack för din fråga! Även om det är omöjligt för mig att svara på varför just din vän och hennes partner har ett lyckligt förhållande (kanske är det inte ens så lyckligt som det ser ut att vara), så finns det möjlighet att besvara frågan mer generellt. Hur kommer det sig att vissa par lyckas bibehålla ett fantastiskt och tillfredställande sexliv samtidigt som andra par misslyckas? Kanske kan vi hitta hemligheten till att hålla passionen vid liv i en långsiktig relation genom att undersöka vad sexuellt tillfredsställda par gör tillsammans, som mindre sexuellt tillfredsställda missar.

Enligt en ny studie av nästan 40 000 vuxna människor (som alla var heterosexuella och för närvarande i romantiska relationer) fanns det fem viktiga skillnader mellan människor som sa att de kunde hålla passionen vid liv och de som inte gjorde det. Människor som höll gnistan vid liv var mer benägna att spendera tid på komma i stämning, utöva sexuell kommunikation, få oralsex, känna sig generellt lyckliga i sin relation och ha mer sexuell variation i sovrummet.

Sexuell variation stimulerar sexlivet

Det finns mycket att säga om var och en av dessa faktorer, men jag vill fokusera på en av dem i detta inlägg – sexuell variation. Som jag har skrivit tidigare har vi en tendens att bli trött på sexuella rutiner, sexuella nyheter kan däremot väcka vårt intresse för sex till liv igen. Så, exakt vad kan par göra för att skapa ett varierande och spännande sexliv tillsammans? En bra idé är att ta råd från de par som är mest sexuellt tillfredsställda.
I studien jag nämnde tidigare fick varje medverkande se en lista på olika sexuella aktiviteter och sedan sätta ett kryss bredvid de alternativ som de utfört tillsammans med sin partner någon gång under det senaste året. I tabellen nedan kan du se 17 olika sexuella aktiviteter och hur de skilde sig i frekvens mellan sexuellt nöjda och missnöjda män och kvinnor.

Män Kvinnor
Nöjda Missnöjda Nöjda Missnöjda
Åtminstone en av oss fick en minimassage 72% 48% 68% 40%
En av oss bar sexiga underkläder 67% 33% 71% 45%
Tog dusch eller bad tillsammans 64% 35% 66% 37%
Skapade en ”dejtkväll” för att vara säker på att vi hade sex 63% 41% 55% 37%
Provade en ny sex-ställning 59% 22% 63% 25%
Ordnade en romantisk weekend 53% 30% 47% 28%
Använde en vibrator eller sexleksak tillsammans 48% 28% 47% 30%
Provat anal stimulering 42% 19% 37% 19%
Tittat på porr tillsammans 40% 19% 45% 28%
Pratade om / förverkligade sex fantasier 40% 14% 37% 16%
Hade analsex 25% 10% 26% 14%
Sexuell beröring på en offentlig plats 23% 6% 19% 6%
Använde mat under sex (t.ex. choklad / vispad grädde) 22% 8% 22% 9%
Provat lätt S&M (t.ex. handfängsel, smisk) 18% 6% 21% 9%
En av oss tog Viagra eller ett liknande läkemedel 17% 12% 9% 10%
Filmade sexet eller poserade för bilder naken 15% 5% 13% 5%
Bjudit in en tredje person för att ha sex med oss 6% 2% 3% 2%
  Gör 2019 till det bästa sexåret någonsin med dessa enkla sextips

Som du ser utför män och kvinnor som är nöjda med sin sexuella relation olika aktiviteter mer frekvent än de som är missnöjda. Den här listan kan ge dig och din partner förslag på spännande saker att prova tillsammans för att blåsa nytt liv i sexlivet, men det bör tilläggas att sexuell variation inte garanterar att du och din partner blir lyckligare i slutändan. Om ni har grundläggande, underliggande problem i er relation, är sexuell variation inte nödvändigtvis det ni behöver. Med andra ord; för att få ut en positiv effekt av sexuell variation krävs det att du och din partner har stark tillit till både varandra och förhållandet ni har ihop. Det är också viktigt att ni känner er trygga med att kommunicera med varandra på alla plan, men framförallt när det kommer till sex.

…bra kommunikation också

Samma studie visade nämligen på att även kommunikation skiljde sig stort mellan par som kände sig sexuellt tillfredsställda och de som kände sig sexuellt missnöjda. Enligt samma logik som tidigare fick de medverkande sätta ett kryss bredvid de påståenden om kommunikation som de förverkligat med som partner under den senaste månaden:

Män Kvinnor
Nöjda Missnöjda Nöjda Missnöjda
En av oss berömde den andra för något de gjorde i sängen 50% 12% 56% 14%
Min partner bad om något de ville ha i sängen 37% 8% 50% 21%
En av oss bad om feedback om hur något kändes 34% 13% 33% 12%
En av oss skickade sexuella sms / e-mail 33% 17% 11% 19%
En oss kritiserade försiktigt det den andra gjorde i sängen 7% 7% 7% 7%

Så, med en bra grund för kommunikation som man sedan bygger ett varierande sexliv uppå verkar har koppling till att uppleva sin relation som mer passionerad och tillfredsställande. Ge dessa två faktorer ett ärligt försök, kanske kan det förändra ditt sexliv till det bättre!

Källor
Frederick, D. A., Lever, J., Gillespie, B. J., & Garcia, J. R. (2017). What keeps passion alive? Sexual satisfaction is associated with sexual communication, mood setting, sexual variety, oral sex, orgasm, and sex frequency in a national US study. The Journal of Sex Research, 54(2), 186-201.