inte-attraherad-av-partner

Hjälp, min pojkvän ser på porr!

Alltså, jag kanske borde lugna mig innan jag skriver detta men nu har jag redan börjat så det är lika bra att jag slutför det. Jag måste få skriva av mig. Jag har varit tillsammans med min pojkvän i över två år snart. Han är en fantastisk kille som är både romantisk och snäll, men ikväll upptäckte jag att han har ljugit och undanhållit för mig, kanske lika länge som vi varit tillsammans. Jag är så chokad att jag inte riktigt vet hur jag ska reagera! Jag sitter här i bitar och ifrågasätter både mig själv och vårt förhållande.

För att göra en lång historia oförtjänt kort; igår satt han och jobbade med sin bärbara dator i vardagsrummet när mobilen ringde. Jag kollade på TV så han la ifrån sig datorn och gick ut i köket för att prata. Reklampausen kom och han pratade fortfarande i mobilen. Så i brist på bättre saker att göra sträckte jag mig efter hans dator och började surfa lite. Passade på att kolla min mail och ett par bloggar jag följer. Jag vet inte riktigt hur jag kom på idén – och nu i efterhand ångrar jag det verkligen – men jag klickade mig in på hans historik och tappade nästan hakan. Seriöst, jag satt bara där och gapade i total tystnad. Jag såg att han sett på porr, inte en gång heller. Nästan varje dag så långt bak historiken sträckte sig fanns det besök på Pornhub och några andra sajter jag inte kommer ihåg. Titlarna var så groteska! Många av videorna hade BDSM och gangbang i titeln. Några var ännu värre, men de klarar jag knappast av att skriva för jag mår så dåligt när jag tänker på dem.

Redan när vi började dejta pratade vi om vad vi båda tyckte om porr. Sånt man gör när man lär känna varandra lite mer intimt. Han visste att jag tycker att porr är äckligt och fel. Att det nästan är som att se på tortyr! Han höll med mig och sa att han aldrig ser på porr. Att han sett lite, men aldrig förstått vad som skulle vara underhållande eller sexigt med det. Missförstå mig inte. Om det finns killar som vill äckla sig med sådant får de väl göra det, men att min egen kille ser på porr känns bara sjukt. Han har ju mig och vi har sex ofta! Det är inget fel på vårt sexliv, så varför skulle han behöva se på sådant? Det är vidrigt och nu vet jag inte hur jag ska förhålla mig till honom. Ljög han när vi började dejtade? Ljög han om fler saker eller bara om detta? Jag känner mig förrådd och ja, avundsjuk! Det känns nästan som han varit otrogen mot mig. Jag skulle aldrig få för mig att killa in andra killar, absolut inte nakna, så varför tror han att det är okej att se på andra tjejer som horar ut sig?!

När jag hörde att han slutade prata i köket la jag snabbt tillbaka datorn på bordet. Jag vet inte hur jag lyckades med det när jag var som mest chokad. Han kom tillbaka och fortsatte arbeta. Jag var tyst resten av kvällen.

Han vet fortfarande inte att jag vet vad han håller på med när han är ensam. Varje dag, fattar ni eller? Jag vet inte om jag ska konfrontera honom eller om.. ja, jag vet inte riktigt. Ni får gärna svara på mitt mail, men jag vill förbli anonym.


Jag kom på min pojkvän med att se på porr i smyg – vad ska jag göra?


Det är vanligt att människor går i tron om att vi har ett enda sexliv – det sexliv vi delar med vår partner. Att vi kan ägna oss åt saker som onani och porrtittande så länge vi är singlar, men att vi i samma stund som vi får en kärlekspartner lägger allt sådant tidsfördriv åt sidan. Varför skulle jag onanera, jag har ju pojkvän är ett uttryck som sammanfattar det hela. Detta är dock ett helt galet sätt att se på vår egen sexualitet som bland annat skapar problem liknande det ovan.

Vi är så snabba på att utradera oss själva när det kommer till förhållanden. Singel är man bara tills man hittar en partner, efter det är man inte längre jag, jag är nu vi med en annan person och vi delar allt. Vi glömmer bort att vi fortfarande är individer som behöver förverkliga oss själva och leva våra egna liv, även om vi råkar ha en kärlekspartner som vi bor tillsammans med. Detta gäller även sex! Precis som att alla människor har en relation med sig själv och relationer andra människor har vi också ett sexliv med oss själva och ett sexliv där vi inkluderar andra. Ibland möts de två sexliven och berikar varandra, ibland hålls de åtskilda, men hur man än gör finns det alltid två sexliv till varje människa – oavsett om man är singel eller inte.

Min pojkvän ser på porr

Personligen har jag oerhört svårt att tro på att man som människa kan ha ett fullt och grönskande sexliv med en partner om man inte har ett bra sexliv med sig själv först. Precis som att det är väldigt problematiskt att älska någon annan människa på ett hälsosamt sätt om man inte älskar sig själv först. Att fortsätta onanera och göra andra erotiska saker avskilt även när man inte längre är singel är om något ett friskhetstecken som bådar gott för det gemensamma sexlivet. Kan man få orgasm och njuta med sig själv ökar också chanserna för att man kan få samma njutning med en partner.

Problemet ovan är såklart väldigt komplext, med många känslor och viljor. Det är omöjligt att ge en manual för hur något förhållande ska bedrivas, men om du söker efter råd om hur du bör agera i den här situationen skulle jag rekommendera att du börjar se på din partner som den egna individ han faktiskt är. Han är självständig, myndig (förmodligen) och har ett så komplext känsloliv inom sig att du aldrig kommer känna till varje skrymsle i hans inre.

Din pojkvän lever helt enkelt ut det sexliv han har med sig själv, vilket jag tycker är helt rätt sak för honom att göra. Förmodligen bidrar hans sexvanor till att ni har det bra sexliv som du beskriver. Det finns inget sjukt eller konstigt med att vilja se på porr, tvärt om. Studier har visat att människor som ser på porr regelbundet har bättre sexliv än de människor som inte ser på porr alls.

Jag vill inte att min kille ser på porr

Jag förstår att du finner det problematiskt att han undanhållit den här aktiviteten för dig. Du verkar ha väldigt fasta åsikter om just porr. Kanske valde han att hålla sina privata vanor privata för dig just för att han hade en känsla av hur du skulle reagera om han blottade sig. Kanske satte han ett större värde på att ha ett förhållande med dig än att berätta allt om sitt privatliv. Han har faktiskt ingen skyldighet att berätta om något alls för dig. Faktum är att du inte har någon rätt att inkräkta på hans privatliv genom att gå igenom hans dator olovligen.

Jag tycker inte du ska se din pojkväns porrvanor som otrohet, även om det såklart är lätt för mig att säga. Dina känslor är såklart väldigt verkliga för just dig. Bara för att din pojkvän ser på videor där tjejer har sex innebär inte det att han vill ha dem istället för dig. Vi människor är inte exklusiva på det viset, även om vi gärna vill tro det. Vi kan inte isolera vår attraktion till en endaste människa för en bestämd tidsperiod. Vi kan inte stänga av eller rikta om vår lust och åtrå till en enda partner fullt ut under tiden vi är tillsammans med dem för att sedan sätta på eller vidga fokus igen när vi gör slut. Antagandet att man kan göra så är i min mening den största lögnen som finns om hur kärlek och åtrå fungerar. Vi kan och blir helt enkelt kåta på flera personer, även om vi råkar befinna oss i ett förhållande eller ej.

Det finns också många sätt att åtrå en person. Bara för att din pojkvän ser på ett porrklipp med en naken tjej innebär inte det att han skulle vilja ha ett romanistiskt förhållande med henne. Jag är faktiskt rätt övertygad om att han skulle avstå att vara ihop med en porrstjärna. Det skulle nog de flesta killar. Han skulle nog uppriktigt föredra dig, varje dag i veckan.

Porr i ett förhållande

Det bästa är som alltid att prata ut om situationen om du känner att detta inte är något du kan släppa. Håll då i åtanke att din pojkvän är sin egen individ och att även du har förrått honom genom att snoka i hans privatliv, ett privatliv han aktivt velat hålla privat för dig. Om hans porrvanor inte platsar i ditt liv så är det såklart synd. Det enda riktiga är då att gå skilda vägar. Försök inte ändra på honom. Försök inte ändra på hans vanor och försök inte få honom att förtycka sina egna sexuella lustar. Antagandet att man på något vis kan ändra eller forma sin kärlekspartner till den perfekta kärlekspartnern är den näst största lögnen om hur kärlek fungerar. Man kan inte göra våld på någon annan människas personlighet för att den ska passa ens egen. Take it or leave it.

Jag hoppas verkligen att allt ordnar sig för er. Jag är övertygad om att allt kommer bli bra om ni båda har ett öppet sinne och accepterar att det finns liv vi måste få leva med oss själva, även om vi är tillsammans med någon annan. Tack för att du tog dig tiden att skiva in till Lustfyllt.
[irp]Har du också en brinnande fråga eller fundering du vill få besvarad? Använd då kontaktformuläret på förstasidan för att komma i kontakt med oss på redaktionen. Lämna gärna en kommentar nedan om du har några råd att ge till vår anonyma läsare!