inte-attraherad-av-partner

Varför har porr så dåligt ryckte?

Som jag skrev i en tidigare artikel; Man kan nästan tro att porr står till skuld för allt som är jobbigt och hemskt inom sex och relationer. Varför detta är struntprat kan du läsa om här. I den här artikeln ska jag ge mina teorier om varför är det så. Varför får porren ett så dåligt rykte? Varför får porr alltid skulden när något inom kärlek eller sex inte går som det borde.

Porr är en händig syndabock

När vi står inför komplexa problem – oavsett om det gäller vårt sexliv eller problem i samhället – är det alltid lockande att hitta enkla förklaringar till dessa. Enkla förklaringar till problem innebär nämligen enkla lösningar. Att verkligen gå till botten med vad som orsakar en persons erektionsproblem är både komplicerat och känsligt. Samma sak gäller när vi försöker reda i festivalövergreppen. Det är svårt och komplicerat. Det rör upp obehag och vrede. I sådana lägen är det väldigt lockande att skylla allt på porren, helt utan belägg. Flockdjur som vi är rättar många in sig i lynchmobbens led.

Det är inte alla som förstår tjusningen med porr

Porr är inte för alla – så enkelt är det. Somliga människor går inte igång på att se andra människor ha sex och det är helt okej. Vi tänder alla på olika saker. Problemet för porr kommer när människor som inte anser sig tycka om porr har svårt att förstå hur det kan finnas andra människor som faktiskt tycker om porr. Med oförståelse kommer nämligen rädsla. Vi är naturligt skeptiska till sådant vi inte känner till, vilket ibland kan vara hälsosamt och faktiskt livsavgörande under vår uppväxt. Men, när det kommer till ämnen som porr blir dock resultatet av denna instinktiva skyddsmekanism förödande. I mina ögon bevisas denna teori med att de som skriker högst om ”porrens fruktansvärda effekter” inte ses kunna ett jota om porr, vad det är och hur det blir till. De flesta porrkritiker erkänner till och med öppet att de aldrig sett på porr. Bet blir svårt att respektera och förstå något som man inte känner till.

Porr är väldigt grafiskt

Det ligger i porrens natur att visa upp så mycket av det intima som möjligt. Gärna inzoomat och detaljerat. Det kan ibland bli för mycket för vissa människor som då – istället för att känna sexuell inspiration och upphetsning – känner sig äcklade och obekväma. Alla har en gräns för vad de klarar av att se och för vad de anser är okej. Eftersom det finns ett sådant brett register med porr på internet – med allt ifrån mjukporr och fokuserar på kyssar och ömhet, till extrem hårdporr där anus spärras upp på vid gavel – blir det naturligt att många människor känner att porr ”blir för mycket”.

Väldigt få vet hur porrindustrin verkligen fungerar

Att porrindustrin har sitt eget fackförbund i USA som förhandlar om bra arbetsförhållanden för sina medlemmar, eller att kvinnliga porrskådespelare tjänar nästan tio gånger så mycket som manliga porrskådespelare, eller att Los Angeles införde kondomtvång för porrskådespelare 2012, eller att porrskådisar måste testa sig för könssjukdomar väldigt regelbundet, är det väldigt få som känner till. Problemet ligger i att de flesta människor endast ser produkten – porren! Och om vi inte gillar produkten kommer vi anta att den producerades på ett orättvist och förnedrande sätt, vilket såklart inte alls behöver vara det minsta sant.

Vi utgår alltid från oss själva

När vi ser på porr är det omöjligt för oss att inte utgå ifrån oss själva – om vi hade tyckt om det som händer på filmen framför oss. Om vi hade tyckt om att vara med om det som sker i klippet. Återigen, eftersom porr har ett så brett register där nästan allt kan hända behöver det inte dröja många minuter innan vissa tittare har sett åtminstone ett par handlingar som de aldrig hade velat uppleva personligen. Då uppstår problemet att man som tittare kan känna sig kränkt. Inte över vad som händer mellan de två myndiga personerna på filmen. Man känner sig kränkt över tanken att någon skulle behandla eller ta oss på det sättet vi bevittnar.

Det jag hade önskat är att alla människor visar förståelse för varandra och respekterar varandras livsval. Nej, porr är inte för dig, men det är för någon annan. Vad hade världen varit om vi alla fungerat på samma sätt. Tråkig, kan jag föreställa mig. Som den gamla reklamrepliken för Gott och Blandat gick; omväxling förnöjer livet.