inte-attraherad-av-partner

Min pojkvän sparar porrbilder på datorn – vad ska jag göra?

Hej.

Läste att man kan ställa frågor till er och vara anonym så jag gör ett försök.

Jag har en kille sen 1,5 år tillbaks och hade en dröm om att han hade hela datorn full med bilder på olika tjejer, kunde inte bli av med magkänslan så jag gjorde intrång i hans dator (fel av mig) och där hittade jag tusentals bilder på nakna tjejer som han sparat från nätet, även filmer men det gör mig ingen men bilder kändes lite mer som en käftsmäll med tanke på att de va ”vanliga Svensson-tjejer” o inga speciella porrstjärnor…jag höll på o kräkas när jag såg dessa o radera dom, det va det eller åka hem som kändes som enda alternativen just då, (vilket också va fel av mig) Min nyfikenhet tog över hand förra gången jag va hos honom o han hade såklart nytt lösen vilket jag tolkar som han har en ny mapp med tjejer vilket får mig o må väldigt dåligt… Ska prata med honom o fråga nån gång när tillfälle ges men tror inte han svarar ärligt för han ljög för mig när jag fråga efter min dröm, då jag sa att ”hade du haft det så hade du fått välja mellan mig o dom”. Och att han då HADE bilder fick mig o undra… Min fråga är nu vad som gör så att en del killar/tjejer har såna behov? Min karl har problem med stånd ibland o säger att han kollar porr bara för o runka o ”känna sig som andra” Visst filmer, men massa bilder?! Vet inte om du kan svara men detta gör mig galen o vill inte göra slut men snart känner jag att jag inte orkar mer

Mvh E


Min pojkvän sparar porrbilder på datorn – vad ska jag göra?


Tusen tack för att du tog dig tiden att skicka din väldigt ärliga fråga till oss. Jag förstår att situationen du beskriver i ditt mail är jobbig för dig att hantera, tyvärr kommer mitt svar förmodligen inte göra situationen lättare för dig.

Det är inte första gången vi får läsarmail från flickvänner som känner sig bekymrade över sina pojkvänners porrvanor och bestämmer sig för att göra något åt dem, helt utan att tänka på vad som är rätt och riktigt i grunden. Faktum är att jag blir både chockad och rädd över att det verkar finnas så många kvinnor där ute som anser sig ha rätten att bestämma över vad som ska och inte ska ingå i sina pojkvänners privatliv. Rätten till ett privatliv är inte bara något flummigt talesätt, det är en mänsklig rättighet enligt europakonventionens bestämmelser. Att det räknas som en mänsklig rättighet av europarådets konvention borde få människor i alla förhållanden att förstå hur heligt och viktigt ett privat privatliv faktiskt är för varje människa, oavsett om människan råkar vara tillsammans med dig eller inte.

Är det okej att min kille har porrbilder på datorn?

Precis som varje människa har rätt till att ha ett hemligt privatliv i ett förhållande har också varje människa rätt att sätta upp gränser för vad de anser vara acceptabelt och inte i förhållandet. Att berätta för sin pojkvän att man inte kan tänka sig att leva ihop med en kille som har porrbilder på sin dator kan låta lite väl krävande i mina öron, men det är fortfarande en gräns man har fullkomlig rätt att sätta för sig själv i ett förhållande. Detta verkar du ha sagt till honom, vilket är helt rätt. Om du känner att det är en deal breaker, att du faktiskt är beredd att kasta hela ert förhållande (och allt det för med sig) på tippen över en sådan sak, är det helt okej.

Problemet med scenariot du beskriver är att du faktiskt inte verkar vara beredd att slänga bort allt ni delar på grund av han sparar nakenbilder på vanliga och okända tjejer på sin dator. Istället försöker du få honom att lyda dig genom att göra våld på hans privatliv så du slipper stå upp för att din gräns är nådd och agera på det som du förklarat. Du gör dessutom intrång i hans dator, vilket i sig är olagligt. Här hoppas jag att du håller med om att du inte sätter någon gräns för vad du inte accepterar, du sätter en gräns för vad han får lov att göra, vilket är något helt annat. Något du ska låta bli att göra om du vill vara en bra partner. Du hade förmodligen inte accepterat att han bestämt vilka vänner du får träffa och inte, eller vilka tider du får lov att lämna hemmet.

Så länge bilderna din pojkvän håller sparade på sin dator följer Sveriges lagar finns det inget fel med att ha dem. Han gör ju dessutom ett försök att berätta för dig varför han sparar och ser på dem. Som vi gått igenom tidigare här på Lustfyllt kommer varje människa med två sexliv, inte ett. Varje människa har ett privatliv med sig själv och ett sexliv denne kan välja att dela med en annan människa. Ibland möts de två sexliven, ibland förblir dem åtskilda av olika anledningar. Detta är lika självklart som att vi människor har en relation med oss själva utöver de relationer vi har med andra människor. Bara för att vi ingår i ett romantiskt förhållande med en annan människa försvinner inte sexlivet vi har med oss själva. Vi har fortfarande ett behov (och fulla rättigheter) av att utforska sexlivet med oss själva när vi befinner oss i ett förhållande med en annan människa. Det din pojkvän gör med bilderna är inget fel och absolut inget han borde sluta med, i min mening.

Min kille ser på porr

Jag är säker på att du älskar din pojkvän väldigt mycket, det är nog den slutgiltiga anledningen till att du inte står upp för din satta gräns och bara dumpar honom för att han gör något som du anser vara oacceptabelt för en pojkvän att göra. Så, om jag skulle ge dig två råd för att handskas med den här situationen hade det varit följande: Acceptera att han har ett sexliv med sig själv som innebär att han tittar på både porrbilder- och klipp. Fundera sedan över varför du inte tycker det är okej för din del, vad det är som gör att du vill kräkas av tanken på hans bilder. Jag har svårt att tro att du skulle vara principiellt emot porrbilder eftersom du verkar vara okej med att han ser på porrklipp, så vad är det med bilderna du känner är jobbigt? Kanske känner du att tjejerna på bilderna uppvisar ett skönhetsideal som du själv inte kan relatera till, kanske är du oroad över att han skulle vilja ha en tjej som ser ut på ett annat sätt än du?  I så fall kanske han behöver förklara för dig att du (förmodligen) är vackrast i hans ögon och att han skulle välja dig framför dem i verkligheten. Kanske är bara bilderna droppen som får dig att känna att du inte orkar mer? Nu bara jag skjuter mina idéer vilt åt alla håll, men jag hoppas du ser min poäng. Fråga dig själv varför du stör dig så mycket på bilderna, för bevisligen är du ingen porrvägrare. Gräv djups så hittar du ett svar och således en lösning förr eller senare – det är jag säker på.
[irp]Vad tycker du som läser detta just nu? Ska det vara okej att sätta upp regler för sin kärlekspartner, eller borde man bara godta alla positiva och negativa beteenden hos sin partner? Lämna en kommentar nedan och berätta vad du har för råd att ge!