inte-attraherad-av-partner

Ska jag berätta för min partner att jag kollar på porr?

Såg att man kunde skicka frågor till er så här kommer min. Jag undrar om jag ska berätta för min flickvän att jag ser på porr ibland? Ibland säger hon att hon ogillar porr. Att det är fel och att hon inte kan förstå hur man kan se på sådant. Jag håller inte med henne och det vet hon men hon vet inget om att jag ser på porr själv. Jag vill inte undanhålla något för henne. Vill kunna vara ärlig om allt! Hur bra är annars förhållandet? Jag tänker också att om jag ”erkänner” eller berättar för henne att jag kollar nu blir det ingen jobbig överraskning för henne i framtiden.


Ska jag berätta för min flickvän att jag ser på porr?


Föreställ dig att du sitter och porrsurfar med din bärbara dator i knät. Plötsligt kommer din partner in i rummet och undrar var du gör för något. Berättar du då för din partner att du tittade på porr eller gör du ditt bästa för att dölja ditt porrsurfande för din partner? Eftersom porrtittande fortfarande är något tabu, kanske extra tabu när man är i ett förhållande, gissar jag på du och många andra instinktivt skulle dölja porrsurfandet för den nyfikne partnern och låtsas som du gjorde något annat. ”Nä, jag kollar bara Facebook” eller liknande. Ny forskning föreslår dock att det kan vara skadligt för ett förhållande att ljuga om sitt porrsurfande och att det bästa alternativet i scenariot ovan skulle vara att erkänna porrtittandet istället.

Kolla på porr i ett förhållande

The Journal of Sex & Marital Therapy publicerade nyligen en studie där man låtit 340 hetrosexuella tjejer mellan 18 och 41 år svara på ett frågeformulär via nätet.  För att få besvara frågorna i formuläret var det nödvändigt att tjejerna befann sig i ett mist 6 månader gammalt förhållande med en kille som då och då hade som vana att se på porr. Tjejerna fick frågor om deras killars porrtittande och huruvida de trodde att killarna var ärliga mot dem när de berättade om hur ofta de såg på porr, hur länge de såg på porr och så vidare. Därtill fick tjejerna svara på hur nöjda de var i sina förhållanden och om de kände sig bekymrade över sin killes porrvanor på något vis (om de till exempel ansåg att killen var otrogen när han kollade på porr).

Se på porr tillsammans med min tjej

De flesta tjejer i studien (84.4%) svarade att deras killar förmodligen talade sanning när de berättade om sina porrvanor. De litade på sina killar helt enkelt. 10.6% svarade att de inte litade på vad deras killar berättade om sitt porrtittande. De resterande 5% svarade att du inte riktigt visste om sina pojkvänner tittade på mer eller mindre porr än vad de erkände. Tjejerna som svarade att deras pojkvänner förmodligen inte talade sanning om sina porrvanor visade sig också vara minst nöjda med sina förhållanden. Tjejerna som trodde på att sina pojkvänner talade sanning om sina porrvanor var också mest nöjda med sina förhållanden. De tjejer som inte riktigt visste om deras pojkvänner talade sanning eller inte hamnade någonstans där emellan.

Forskarna undersökte också om tjejerna brukade titta på porr tillsammans med sina pojkvänner. De flesta tjejer (70%) svarade att de aldrig såg på porr tillsammans med sin pojkvän, 5% svarade att de sällan kollade på porr med sin pojkvän och 25% svarade att de porrsurfade regelbundet tillsammans med sin pojkvän. Det fanns ingen koppling mellan att se på porr med sin partner och vara nöjd med sitt förhållande, med andra ord var tjejer lika nöjda med sitt förhållande oavsett om de såg på porrfilm tillsammans med sin kille eller inte. Där emot visade det sig att tjejer som ofta såg på porr med sina killar var mindre bekymrade över sina killars porrvanor. Samtidigt visade det sig att tjejer som aldrig ser på porr med sina killar var mer oroade över sina killar porrvanor.

Se på porr tillsammans

Studiens resultat föreslår alltså att ärlighet är det bästa alternativet när det kommer till porrtittande i förhållanden. Med det sagt, resultaten utesluter inte möjligheten om att de tjejer som inte litade på att sin pojkvän talade sanning om hur ofta och hur länge han såg på porr inte litade på sin pojkvän i andra sammanhang heller. Så det kan vara så att resultaten visar hur mycket tjejerna litade på sina pojkvänner i allmänhet, inte om porr i synnerhet. Därtill finns det inga riktiga svar på hur ärliga pojkvännerna faktiskt var om sitt porrtittande. Allt bygger på flickvännernas egna uppfattningar. Det är rätt så välkänt att parter i ett kärleksförhållande ser lite vad de ser, oavsett om det ligger någon sanning i det eller inte. Slutligen, studien visar heller inte hur ett förhållande drabbas av att man är för öppen med sina porrvanor.

Trots att undersökningen har sina svagheter stärker den teorin om att en öppen och ärlig kommunikation när det kommer till porr och sex i ett förhållande är något positivt. Vågar man vara ärlig mot sin partner om sina porrvanor har man säkerligen ett tryggt förhållande också. Så! Här kommer en liten fråga till dig som läser detta. Vågar du vara helt ärlig mot din partner när det kommer till porrvanor? Ser du på porr tillsammans med din pojkvän eller flickvän någon gång? Svara genom en kommentar nedan. Självklart är det anonymt!

Källor
Läs mer om undersökningen: Resch, M.N. & Alderson, K.G. (in press). Female partners of men who use pornography: Are honesty and mutual use associated with relationship satisfaction?Journal of Sex & Marital Therapy. DOI: 10.1080/0092623X.2012.751077