inte-attraherad-av-partner

Jag fantiserar om mitt ex, är det okej?

Hej folket på Lustfyllt! Såg att ni besvarade frågor om sex och sådant så jag har en fråga till er som ni gärna får besvara på hemsidan om det förblir anonymt för mig. Det är så att jag har en pojkvän sedan ett år tillbaka. Jag älskar honom verkligen och vi har ett bra sexliv. Men då och då fantiserar jag om mitt ex. När jag skriver fantiserar menar jag att jag fantiserar om hur det var att ha sex med honom, ibland samtidigt som jag har sex med min nuvarande pojkvän. Jag får enormt dåligt samvete av det och jag undrar om det är fler än jag som fantiserar om andra när de själva är i ett förhållande? Jag vill gärna att mitt dåliga samvete dämpas en aning. Så, vad säger ni?- Beatrix


Jag fantiserar om mitt ex när jag har sex med min pojkvän


Tack för din fråga Beatrix! Självklart ska vi göra vårt yttersta för att besvara den. Det finns säkert fler än du som undrar precis samma sak eftersom det finns forskningsresultat som visar på att människor i fasta förhållanden ofta har sexuella fantasier om andra än sin partner. Som exempel finns det en studie som med 349 personer som fick svara på hur många sexuella fantasier de hade haft under de senaste två månaderna [1]. Alla medverkande i studien befann sig i ett monogamt heterosexuellt förhållande och de fick bland annat svara på hur många av de sexuella fantasierna som involverade deras nuvarande partner och hur många av dem som involverade någon annan.

Nästan alla fantiserar om sina ex

Det visade sig att män oftare har fantasier om någon annan än fantasier om sin partner. 54% av de sexuella fantasierna involverade tjejer som inte var deras flickvänner och 46% av fantasierna handlade om deras flickvänner. Det motsatta gällde tjejernas svar där 64% av de sexuella fantasierna involverade deras pojkvänner och endast 36% involverade någon annan kille. Så, för tjejer är det rätt så vanligt att fantisera om någon annan kille än sin pojkvän, men inte lika vanligt som att killar fantiserar om andra tjejer än sina flickvänner.

Resultaten ovan handlade alltså om de senaste två månaderna, men när forskarna breddade tidsspannet visade det sig att nästan alla killar (98%) och en enorm majoritet av tjejerna (80%) svarade att de hade sexuella fantasier om någon annan än deras partner då och då. Vilka fantiserade killarna och tjejerna om då? Jo, både tjejernas och killarnas fantasier involverade oftast en person som de aldrig haft sex med tidigare. Fast visst förekom det en hel del sexuella fantasier om expojkvänner och exflickvänner också. 20% av killarna och 33% svarade att de fantiserade om sex med sina ex. Beatrix är således långt ifrån ensam att fantisera om sin expojkvän.

Jag tänker på mitt ex

Vad blir kontentan av detta då? För det första så är det väldigt vanligt att personer som befinner sig i stabila romantiska förhållanden fantiserar om någon annan person än sin partner, extra vanligt bland killar. För det andra så visar studien att det inte behöver vara skadligt för förhållandet att fantisera om sex med någon annan än sin partner. Resultatet av studien visar faktiskt att det inte finns någon korrelation mellan att fantisera om någon annan än sin partner och att agera på de fantasierna, med andra ord vara otrogen [1].

Så, Beatrix, du kan vara lugn. Det är många fler tjejer än du som fantiserar om sina expojkvänner och det måste inte innebära att du inte är lycklig med din nuvarande partner. Dina sexiga fantasier om ditt ex är inget du bör få skuldkänslor för. Faktum är att din nuvarande pojkvän förmodligen fantiserar om andra tjejer än du också. Om det konstaterandet gjorde situationen sämre eller bättre för dig vet jag inte riktigt.

Källor
[1] Leitenberg, H., & Hicks, T. V. (2001). Sexual fantasies about one’s partner versus someone else: Gender differences in incidence and frequency. The Journal of Sex Research, 38, 43-50.