inte-attraherad-av-partner

Hur kommer man över sitt ex?

Hur slutar jag tänka på mitt ex? Mitt flickvän gjorde slut med mig för lite mer än två veckor sen o oavsett vart jag går eller gör så poppar alltid hon upp i huvudet o alla underbara minnen vi har tillsammans. Vi va tillsammans i sju månader. Vad ska jag göra för att tänka på henne mindre? Alla säger att tiden läker smärtan, men kan jag göra något för att glömma mitt ex snabbare?

-Shara


Att komma över sitt ex


Att komma över en expojkvän eller exflickvän kan vara bland det jobbigaste som finns. Faktum är att det kan kännas hel omöjligt att glömma sitt ex precis efter att förhållandet tagit slut. Du som någon gång blivit dumpad eller dumpat någon vet hur det känns när inga hjälpande ord fungerar och inga råd lindrar smärtan. Även jag har genomgått den sorgen ett par gånger. Inte så många gånger att jag kan kalla mig expert på break ups direkt, men genom åren har jag faktiskt hittat några saker som kan lindra ett brustet hjärta när det värker som mest. Dessa tekniker för att lättare glömma ett ex och gå vidare önskar jag att någon hade tipsat mig om när det gjorde som mest ont och saknaden var som värst.

Göra slut först

Om du känner att ditt förhållande är på väg utför och märker att det är dags att göra slut så var den som tar beslutet. Att vara den part som väljer att göra slut på ett förhållande har alltid lättare för att gå vidare. Om man är den som dumpar sin partner har man redan bestämt sig för vad som måste hända. Man har ställt in sig på att förhållandet är slut redan innan själva separationen kommer och blir inte överraskad på samma vis som den andra parten i förhållandet. Att vara den som gör slut är inte lätt, men förmodligen kommer din sorgeprocess vara kortare eftersom du har ett känslomässigt försprång. Det är svårt att förklara, men enligt mina erfarenheter skulle jag hellre vara den som gör slut än att vara den som blir dumpad. Ett kyligt råd kanske, men för att du inte ska gå i tusen bitar på grund av separationen måste du tyvärr vara kall och kylig mot din partner. Om du känner dig osäker på om det är rätt beslut att dumpa din partner kan du läsa 5 tecken på att det är dags att göra slut.

Nej, du kan inte vara vän med ditt ex

Det är fullt förståeligt att du och ditt ex vill gå tillbaka till att bara vara vänner efter att ni gjort slut. Ni känner varandra väl och är förmodligen vana vid att spendera mycket tid tillsammans. Hade det inte varit perfekt att kunna spola tillbaka bandet tills precis innan ni blev ihop och var bra vänner? I verkligheten fungerar det dock inte att resa i tiden, inte heller att bli vän med sitt ex, i alla fall inte med en gång. När ni har gjort slut måste det få vara helt slut ett bra tag. Med helt slut menar jag att ni måste glömma varandra och gå vidare, helst dejta ett par nya människor. Om ni träffas igen någon gång och börjar bygga en ny relation på gamla känslor kommer allt rasa ihop fortare än det gjorde sist, även om ni bara är ute efter att bygga en vänskapsrelation.Nej, du kan inte vara vän med ditt ex!

Ytterligare en anledning till att inte bli vän med ditt ex efter att ni gjort slut är hoppet. Låt oss vara ärliga, vi som någon gång gått igenom en separation vet att man saknar sitt ex väldigt mycket och någonstans hoppas på att få tillbaka det underbara man en gång hade. Någonstans djupt inne i dig hoppas du på att det kan bli ni två igen. Hoppet om att ert förhållande kan gå att laga är din fiende om du verkligen vill glömma ditt ex. Genom att bli vän med ditt ex växer sig hoppet starkare och det kommer bli svårt, om inte omöjligt, för dig att glömma ditt ex och gå vidare.

Våga hata ditt ex

under en lång tid, kanske i flera år, kommer det vara väldigt smärtsamt att göra slut. Du kommer känna en ordentlig sorg efter din förlust och det är helt naturligt. I en ordentlig sorgeprocess är det inte helt ovanligt att man känner hat och ilska mot personen som orsakat ens lidande. Så våga hata ditt ex och våga vara riktigt jävla förbannad, men låt det inte gå överstyr. Detta är ännu en anledning till att du inte ska vara vän med ditt ex efter att ni gjort slut. Under en period kommer förmodligen känna hat när du tänker på ditt ex och i en hälsosam vänskapsrelation finns det inte plats för hat och ilska mot varandra.

Komma över sitt ex

Som du kanske märker är många av mina råd för att komma över ett ex väldigt krassa och kanske lite kalla, men om man verkligen vill komma över ett ex utan att bli helt krossad i processen är det viktigt att ta känslomässigt avstånd från personen du tidigare älskat. Det är trots allt vad ”göra slut” innebär. Att gå igenom en separation är som sagt ingen enkel historia. Ofta kan det vara en långdragen process, med det är alltid smärtsamt om man en gång har älskar varandra. Det finns dock ett ljus i tunneln. Jag tror nämligen att varje motgång gör oss starkare och ju hårdare motgången är, desto mer utvecklas man. Så om du är en av de som genomgår ett break up just nu, tänk på att du kommer vara en bättre och starkare människa när smärtan släpper.

Undvik din expartner till varje pris

Det sägs att det sista som överger en människa är hoppet och aldrig blir det så tydligt som när man blivit dumpad eller gjort slut med sin älskling. Direkt efter att man gjort slut börjar man ofta känna en stark saknad och till och med en ny flammande kärlek för personen man just gjort slut med. Varje cell i din kropp vill att allt ska vara som vanligt igen och djupt inom dig när du ett hopp om att det kan bli bra igen, att du och ditt ex kommer bli tillsammans igen om ni bara får lite tid isär. Om du vill bli kvitt och glömma ditt ex måste du också bli kvitt allt hopp om att det kommer bli ni två igen. Undvik din expojkvän eller exflickvän till varje pris efter att ni gjort slut. Prata inte med varandra och umgås inte med varandra. Det behöver inte vara oartigt eller elakt, det är bara så det måste vara för att ni ska kunna glömma varandra och gå vidare med era liv så snabbt som möjligt.

Ersätt minnena av ditt ex med nya

Något som gör det riktigt svårt att glömma sitt ex är att det ofta finns mängder av saker som påminner en om ens ex i vardagen. När du hör en viss låt på radion kommer du ihåg vad du och ditt ex gjorde till den låten. När du äter en viss maträtt kommer du ihåg när du och ditt ex lagade just den maträtten tillsammans hemma. När du ser en specifik film kommer du ihåg att du och ditt ex gick och såg just den filmen på bio på eran ettårsdag. Alla dessa minnen påminner dig om ditt ex när du minst anar det och ofta hugger minnena till som en kniv i bröstet. Det viktiga är då att du inser precis vilka saker, låtar eller platser som påminner dig om ditt ex och sedan koppla ihop dem med någon annan. Om du och ditt ex brukade gå på bio tillsammans så se till att gå på bio med andra människor. På det viset kommer inte dina tankar dras till ditt ex nästa gång du går på bio, utan till en helt annan person. Efter ett tag har du då suddat ut sambandet mellan ditt ex och bion och ersatt det. Gör samma sak med musik. Om det finns en låt som alltid påminner dig om ditt ex så undvik inte låten. Lyssna på den om och om igen med andra människor. Innan du vet ordet av kommer låten påminna dig om fikan du tog med bästa väninnan istället för den fösta kyssen du hade med ditt ex. Köp samma parfym som ditt ex brukade ha på sig och ge till en släkting så kommer du snart påminnas om din släkting istället för ditt ex när du känner lukten. Ta allt som är starkt sammankopplat med ditt ex och koppla samman det med någon annan eller något annat. Detta fungerar verkligen och hjälpte mig enormt mycket efter mitt senaste break up. Gör du detta kommer du inte påminnas av ditt ex i vardagen, vilket gör det mycket enklare att gå vidare och glömma ditt ex.

Kasta bort alla saker som har med ditt ex att göra

Att ersätta alla minnen av din expojkvän eller exflickvän är ett väldigt bra sätt att gå vidare efter en separation, och få saker för så många minnen med sig som just saker. Vi kommer ihåg när vi fått dem, varför vi fått dem och självklart – vem som givit oss dem. Om du på allvar vill sluta tänka på ditt ex bör du göra dig av med alla saker i ditt hem och din omgivning som påminner dig om ditt avslutade  förhållande. Det kan vara jobbigt att skiljas från vissa saker, med det är just sakerna som är jobbiga att skiljas ifrån som måste bort. Jag har kvar vissa saker som jag fått av olika pojkvänner, men de sakerna väcker inga som helst minnen i mig. De påminner mig verkligen inte om mina expojkvänner och det tror jag är huvudsaken. För att glömma ditt ex behöver du ta hjälp av en stor svart sopsäck och sedan börja rensa bland sakerna omkring dig. Ta allt på en gång och gå inte runt och småplocka lite då och då. Bli av med allt så fort som möjligt utan att tänka för mycket, då kommer bara minnena av ditt ex tillbaka. Oavsett pengavärde måste sakerna från ditt ex bort. När du fyllt påsen med varje liten pinal som tillhört ditt ex eller som du fått av ditt ex är det upp till dig vad du vill göra med dem. Kanske är det bäst att skänka bort kläder och liknande. Själv tog jag ut min sopsäck till en liten vacker skogsdunge mitt i vintern och eldade upp allt. Det kanske låter väldigt drastiskt och sjukt, men det var faktiskt en vacker stund för mig själv. Att se prylarna gå förlorade i lågorna, utan möjlighet att rädda, var precis vad jag behövde se. Det hjälpe mig att gå vidare med mitt liv och lämna mitt ex bakom mig. Speciellt kraftfullt var det att se gamla kort av oss gå upp i rök och försvinna. Det kändes som en lättnad efteråt. Jag sov gott för första gången efter vårat break up den kvällen.

Hur kommer man över sitt ex?

Skriv ett brev till ditt ex

När jag var som mest söndertrasad av sorg efter mitt första seriösa förhållande någonsin fick jag tips om att läsa en bok om sorgbearbetning. Mycket i den hjälpte mig inte ett skvatt, men ett råd var väldigt hjälpsamt och lindrade min sorg en hel del. Författaren av boken förklarade att det är mycket svårare att gå vidare och glömma ett ex och man känner att man har massor kvar att säga varandra. Författaren liknade det vid ett telefonsamtal som helt plötsligt bryts utan att man hunnit säga hej då, man går lixom och grunnar över saker man hade velat säga till den andra personen och det känns inte som ett tillfredsställande slut på förhållandet. Tipset var i alla fall att skriva ett avskedsbrev till sitt ex. I brevet ska man inte bara säga hej då, utan också förklara varför förhållandet tar slut. Förklara varför du och ditt ex inte fungerade tillsammans. Lista alla saker som ledde till att förhållandet tog slut, svek, lögner och dåliga vanor. Genom att läsa brevet för dig själv påminner du dig om varför du och ditt ex inte ska vara ihop och varför det var en bra ide att skiljas, något man kan behöva påminnas om när saknaden är som störst. Eftersom brevet i första hand är till för dig spelar det ingen roll om du skickar det till ditt ex eller inte. Jag lät inte mitt ex läsa avskedsbrevet och jag rekommenderar att du gör likadant, återigen för att inte ha någon kontakt med ditt ex. När du börjar glömma din expojkvän eller exflickvän så gör dig av med brevet.

Träffa nya människor

Om du gjort slut med din flickvän eller pojkvän är det viktigt att du hittar nya människor att umgås med, i alla fall om du vill glömma ditt gamla ex. Inte bara för att fylla hålet av ensamhet du känner, utan också för att rikta tankarna åt andra människor än ditt ex. Något jag tyckte fungerade väldigt bra när jag bara ville glömma mitt ex var att gå på dejter helt utan några förhoppningar. Jag försökte inte att träffa en ny pojkvän, utan fokuserade enbart på att lära känna en ny person. Någon gång i månaden gick jag på en dejt med en ny kille och glömde sakta med säkert min expojkvän. Jag kan erkänna att första dejten kändes helt fel. Jag gick efter 15 minuter och på hemvägen längtade mer än någonsin efter förhållandet jag hade med mitt ex, men jag försökte igen och igen. Efter tredje dejten kände jag mig stark och självsäker. Även om det absolut inte klickat med någon av killarna jag dejtade kände jag ändå att det finns hopp om framtiden, att det inte är omöjligt för mig att träffa en ny underbar partner. Om du verkligen vill glömma ditt ex, så gå på en första dejt med en ny person.

Bli bra på något kul

Att spendera tid på något du tycker om kommer hjälpa dig att glömma ditt ex eftersom du fokuserar på att förverkliga dig själv. Genom att göra något som du blir glad av för din egen skull kommer du sätta dig själv i fokus, istället för saknaden och minnena av ditt ex. Jag har alltid tyckt om att måla, men aldrig tagit den hobbyn så seriöst. När jag blev dumpad av min senaste kille provade jag att måla och det fick mig att må mycket bättre. Faktum är att ju större plats målandet fick i mitt liv, ju mindre plats blev det kvar för mitt ex. All saknad och smärta knuffades bort när jag ägnade mig åt något jag tyckte var roligt! Jag började måla mer och mer. Gå på utställningar av andra konstnärer och för inte så länge sedan hade jag faktiskt min egen första lilla utställning. Bara nära vänner och släktingar kom, så det var inget märkvärdigt. Jag kände mig dock glad och stark. Så har du en hobby som du kanske lagt på hyllan under tiden du och ditt ex var tillsammans är det hög tid att plocka upp din hobby igen och kanske ta din hobby till en ny nivå! Vill du glömma din expojkvän eller exflickvän är det hög tid att du sätter dig själv i centrum och spenderar tankar på dig själv, inte ditt ex.

Hur glömmer jag mitt ex?

Börja träna för att komma över en separation

Detta kanske låter som ett något tråkig och uselt tips för en person som vill glömma och komma över sin expojkvän eller exflickvän, men det finns mängder med studier som visar på träningens positiva inverkan på psyke och kropp. Att röra på kroppen när du mår psykiskt dåligt är bland det mest effektiva du kan göra för att må bättre så fort som möjligt. Om du har funderat över hur det skulle vara att träna kampsport, hålla på med bågskytte eller vara med i ett korplag är det en perfekt tid att förverkliga de funderingarna om du försöker glömma ditt ex. Det ger dig en stark kropp och ett starkare psyke. Dessutom kommer du träffa på mängder med nya människor. Vem vet, kanske finns din nya kärlek på gymmet. Studier har faktiskt visat på att gymmet är en av de bästa platserna att ragga på.

Prata med en terapeut efter ditt break up

Om du försökt glömma din expojkvän eller komma över din exflickvän men inte lyckats. Om du fortfarande hemsöks av minnen från ett gammalt förhållande som gör dig olycklig och oförmögen att njuta av ditt liv så kanske det är dags att söka upp en samtalsterapeut? Att prata med en samtalssköterska eller psykolog är ofta väldigt nyttigt. Jag har själv provat på samtalsterapi och är väldigt stolt över det. Jag lärde mig väldigt mycket om mig själv och fick mod att gå ut i världen och förverkliga mig själv. Om man desperat behöver en pojkvän eller flickvän för att må bra innebär det ofta att man saknar något i sig själv som man därför söker upp hos någon annan, något man behöver. Problemet med att bi beroende av en annan person på det viset är att man faller ihop som en hösäck den dagen han eller hon bestämmer sig för att göra slut. Var och en är sin egen lyckas smed. Kan du inte smida din lycka på egen hand, utan måste ta hjälp av en flickvän eller pojkvän, är det dags att reda ut varför. Vad är det du saknar i ditt liv? Att prata med någon om sin separation är det kraftfullaste sättet att glömma sitt ex och gå vidare.

Att sakna sitt ex

Jag hoppas verkligen att mina råd har hjälpt dig som läst dem. Om du precis har separerat med din partner och mår jättedåligt finns det nog inte så mycket någon kan säga för att få dig att må bättre och förmodligen verkar mina råd inte mycket bättre än andras. Det enda rådet jag har att ge dig då är att vänta ett tag. Ett öppet sår måste man ge tid till läkning, men tvärt emot vad vissa säger så anser jag att tid inte läker alla sår. Det handlar väldigt mycket om vad du gör med ditt liv och hur du väljer att hantera separationen. Därför har jag valt att skriva dessa råd. Här kommer de sista två för denna gången!