inte-attraherad-av-partner

Borde jag ha sex med mitt ex?

Hej! Jag är en tjej på 26 år från Oxelösund, skulle gärna vilja vara anonym i övrigt. Ni får säkert en hel del frågor som den jag har till er, men jag skriver i alla fall. Kanske kan det fördela mina egna tankar lite i alla fall. Jo, jag och min kille.. eller mitt ex kanske jag ska säga nu? gjorde slut för ungefär 4½ månad sedan. Både han och jag var väldigt ledsna när det tog slut. Vi bestämde oss för att hålla kontakten med varandra och försöka vara vänner. Ingen av oss tycker lixom dåligt om den andra och vi har många gemensamma vänner så det kändes naturligt att inte bryta kontakten helt. Vi hade dessutom varit ihop rätt länge. Vi skulle snart ha firat 3 år tillsammans. För att göra en lång historia kort så kan jag bara säga att kontakten vi haft med varandra har lett till att vi börjat ha sex med varandra igen.

Första gången var ungefär 2 månader efter vi gjorde slut. I nuläget har vi sex kanske 2 till 3 gånger i veckan. Vi har inte pratat om att bli tillsammans igen. Vi pratar faktiskt inte så mycket om något alls vare sig före eller efter vi haft sex. Faktum är att den enda faktiska kontakten vi har är bilder som vi skickar till varandra lite då och då som gör oss upphetsade. Tillslut är det alltid någon av oss som bjuder hem den andra och så händer det bara. Detta gör mig förvirrad och jag tror det gör honom förvirrad också. Vi vill lixom båda gå vidare för vi vet att vi inte fungerar som par, men är det egentligen något fel med att ha sex efter att man gjort slut? Jag menar, är det hälsosamt för sinnet att hålla på som vi gör? Jag antar att vi båda har ett stort behov av närhet som vi vet att vi kan tillfredsställa hos varandra. Kan vi tillfredsställa varandra på det här viset tills någon av oss hittat en ny partner utan att det blir jobbigt i slutet? Jag träffar ingen annan kille just nu, har inte ens tänkt tanken på att dejta någon annan än faktiskt. Jag tror inte han träffar någon annan, men det har jag inte frågat. Som sagt, vi pratar inte så mycket om något.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha för svar av er. Kanske bara lite åsikter eller råd. Vet inte om det finns så mycket vetenskapen kan hjälpa till med i mitt fall, men allt är välkommet. Tack så mycket för att jag fick skriva in, ni driver en jättefin sida och skriver väldigt bra texter allihopa!


Borde jag ha sex med mitt ex?


Tack så mycket för att du tog dig tilden att skriva till oss! Ditt mail fick mig verkligen att känna medlidande för både dig och ditt ex. Som du själv gissar på är du långt ifrån ensam om att hamna i den situation som du beskriver i ditt mail. Det är inte ovanligt att par som varit tillsammans länge har svårt att bryta kontakten med varandra helt när de går isär. Man kanske har barn ihop, kanske har man många ägodelar i hushållet som tar tid att dela upp. Kanske väljer man medvetet att dra ut på separationen på grund av rädslan att vara ensam, eller på grund av att man är van vid att få sitt behov av närhet tillfredsställt regelbundet. Jag ska återkomma med lite råd senare, först vill jag bara berätta vad jag får mina antaganden ifrån. Det nämligen en del vetenskapen kan säga om din situation, tro det eller ej!

I en studie som publicerades 2012 i Journal of Social and Clinical Psychology undersökte forskare en grupp med 137 vuxna människor som precis genomgått en skilsmässa. De medverkande hade varit gifta i snitt 13 år och skilt sig ungefär 4 månader innan studien började.

Är det okej att ha sex med sitt ex?

De medverkade fick frågor om huruvida de bibehöll en kontakt med sin ex-partner efter separationen och om de hade haft sex med sitt ex under perioden efter skilsmässan. De medverkande fick också svara på frågor om hur de mådde rent mentalt, hur mycket psykiskt lidande de kände på grund av separationen och inte minst hur väl de accepterade det faktum att deras äktenskap precis tagit slut.

En stor majoritet av deltagarna i studien svarade att du valt att bibehålla en kontakt med sin expartner efter separationen (82.5%) och en femtedel av alla deltagarna (21.9%) hade fortfarande sex med sitt ex efter skilsmässan. Så du ser, ex-sex är ett rätt vanligt förekommande fenomen bland människor som just separerat.

Hur mådde de medverkande av att ha sex med sina ex då? Är det verkligen hälsosamt att ha ex-sex? Enligt studien beror det helt på huruvida man accepterar separationen eller inte. De medverkande som accepterade att förhållandet var över och insåg att de måste bygga upp nya delar av sitt liv utan sin gamla partner påverkades vare sig positivt eller negativt av att ha sex med sitt ex. Inte i någon större utsträckning i alla fall.

Men, de medverkande som inte accepterade att förhållandet var över och hade svårt att förlika sig med tanken på att skilsmässan var ett faktum berättade för forskarna att de kände mindre psykologiskt lidande när de hade sex med sitt ex. Just det, för denna grupp medverkande visade sig sex med exet påverka dem positivt.

Ha sex med mitt ex

Resultatet av studien föreslår alltså att det inte behöver vara skadligt för psyket att ha sex med sitt ex. Snarare kan det få en att må bättre om man har svårt att förlika sig med separationen. Jag skulle gissa på att den här effekten kommer just av det faktum att vi alla känner ett mindre eller större tomrum av närhet när vår partner lämnar oss, eller när vi lämnar vår partner. Att få det tomrummet uppfyllt får oss att känna oss hela och fungerande igen, i alla fall för en liten stund…


82.5% av alla par bibehåller kontakten efter att de gjort slut.


…för resultatet av den här studien säger inte att det alltid är en bra idé att ha sex med sitt ex, även om det kan kännas bättre för stunden om man har svårt att släppa taget om förhållandet. Denna studien berättar inget om huruvida ex-sex gör det svårare eller lättare för parterna att gå vidare efter ett break up och starta nya förhållanden. Jag skulle personligen föreslå att sex med sitt ex kan vara något som lindrar för stunden, men på längre sikt kan göra det väldigt svårt att förlika sig med att förhållandet är slut. Med andra ord, jag skulle inte rekommendera ex-sex som en hållbar långsiktig lösning för dig och ditt ex.

Smärtan och tomrummet vi känner efter en separation är nödvändig för att vi ska kunna gå vidare. Det är viktigt att få tid att känna sig ensam och svulten efter närhet. Den känslan driver oss inte bara till att uppsöka kärlek och närhet på nytt med en annan människa som vi förhoppningsvis fungerar bättre ihop med, den för oss också närmare oss själva. Ensamheten berättar för oss hur bekväma vi är med oss själva. Hur mycket vi behöver andra människor för att må bra. Känner man sig helt värdelös och tom efter en separation innebär det att man förlorat sig själv och sin egen person i förhållandet man just varit i. Att man glömt vem man själv är. Detta är något man måste återskapa och bygga upp på nytt innan man är redo att ta sig ann en ny kärlek i sitt liv.

Vill ha sex med mitt ex

Min rekommendation är att du ska göra det som känns rätt, men också tänka på att ert sexliv måste ta slut förr eller senare. Ni skjuter bara en annalkande ensamhet och tomhet framför er och förr eller senare måste ni möta den, var och en på sitt håll. Ingen muntert råd kanske, men det är vad jag har att erbjuda.

Återigen, tusen tack för att du tog dig tiden att skriva in till oss på Lustfyllt! Om du som läser detta just nu har något eget råd att ge till vår anonyma läsare så tveka inte! Skriv genast en kommentar nedan! Klicka där efter på den blå gilla-knappen.
[irp]

Källor
Mason, A. E., Sbarra, D. A., Bryan, A. E., & Lee, L. A. (2012). Staying connected when coming apart: The psychological correlates of contact and sex with an ex-partner. Journal of Social and Clinical Psychology, 31, 488-507.