inte-attraherad-av-partner

Varför tar förhållanden slut?

Alltså ni har den bästa sidan på internet! Jag läser Lustfyllt varje dag och blir helt till mig varje gång det kommer upp något nytt. Tack vare er kommer jag försöka bli sex och samlevnadslärare. Har anmält mig till en kurs hos RFSU nu och det känns så bra! Hoppas att jag kan göra skillnad bland människor som vill veta mer om sex. Så, jag ville bara ha sagt det! Nu till min fråga. Varför tar förhållanden slut? Finns det typ någon statistik på varför killar och tjejer dumpar varandra? Det hade varit kul att veta om det finns en speciell anledning som leder till break ups eller om det är väldigt olika. Tack för tiden!

-Mia


Varför gör vi slut med varandra?


Tack för ditt underbara mail Mia! Det är en väldigt intressant fråga du kommer med till oss. Det skrivs mycket om den forskning som görs på området attraktion, vad vi söker för egenskaper hos ett ligg eller en framtida partner. Det skrivs dock inte så mycket om vad som får förhållanden att spricka och varför människor väljer att göra slut. Varför förhållanden tar slut. Vilka egenskaper hos en person gör att vi väljer att lämna honom eller henne? Gör killar slut av samma anledningar som tjejer?

Varför gjorde han slut?

Jag har försökt vaska fram lite bra svar på frågorna ovan i en amerikansk studie som publicerades i Personality and Social Psychology Bulletin. I studien medverkade 5 541 amerikaner som alla var singlar. Under en liten del av studien fick alla medverkande svara på ett litet frågeformulär som gällde just oattraktiva personlighetsdrag. De fick en lista på 17 olika egenskaper, sedan fick de svara ja eller nej på huruvida dessa egenskaper skulle kunna leda till en separation.Alltså, de såg egenskapen på listan och tog sedan ställning till om just den egenskapen skulle leda till att de gjorde slut med en partner som hade den. Nedan kan du se en sammanställning av alla svaren. Procentsatsen representerar hur stor del av de medverkande som ansåg att den aktuella egenskapen skulle få dem att göra slut.

Killar Tjejer
Dålig hygien 63% 71%
Lathet 60% 72%
För behövande 57% 69%
Ingen humor 50% 58%
Bor mer än 3 timmar bort 57% 47%
Dåligt sex 44% 50%
Dåligt självförtroende 33% 47%
Ser på för mycket TV eller spelar för mycket datorspel 25% 41%
Låg sexlust 39% 27%
Envis 32% 34%
Pratar för mycket 26% 20%
Pratar för lite 11% 17%
Verbalt klumpig 11% 17%
Vill inte ha barn 13% 15%
Har redan barn 14% 12%
För vältränad 7% 10%
För otränad 7% 6%

Jag har försökt vaska fram lite bra svar på frågorna ovan i en amerikansk studie som publicerades i Personality and Social Psychology Bulletin. I studien medverkade 5 541 amerikaner som alla var singlar. Under en liten del av studien fick alla medverkande svara på ett litet frågeformulär som gällde just oattraktiva personlighetsdrag. De fick en lista på 17 olika egenskaper, sedan fick de svara ja eller nej på huruvida dessa egenskaper skulle kunna leda till en separation. Alltså, de såg egenskapen på listan och tog sedan ställning till om just den egenskapen skulle leda till att de gjorde slut med en partner som hade den. Nedan kan du se en sammanställning av alla svaren. Procentsatsen representerar hur stor del av de medverkande som ansåg att den aktuella egenskapen skulle få dem att göra slut.

Vanligaste anledningen till att folk gör slut

Även om statistiska skillnader förekom mellan könen så är skillnaderna väldigt små. Detta föreslår såklart att killar och tjejer är mer lika än olika när det kommer till vilka kvalitéer som gör att de väljer bort en partner.

Varför dumpade hon mig?

Så finns det en specifik anledning till att människor väljer att göra slut? Nej, det gör det nog inte. Statistik från övriga studier visar på att saker som otrohet och bråk ofta ligger till grund för separationer, men det kan också handla om att man helt enkelt inte älskar personen som man en gång blev förälskad i. Vi människor tenderar att leva efter normen Till döden skiljer oss åt, vilket är vackert. Men, man får inte glömma att kärlek, attraktion och romantik kan vara flyktiga saker som förändras under tid, ofta i takt med att vi förändras och växer som individer. Vad jag vill säga med det filosofiska uttalandet är att anledningen till varför par väljer att gå isär oftare är enklare än vad man tror.

Studien ovan fokuserar just på oattraktiva personlighetsdrag som kan leda till att ett förhållande tar slut och utesluter övriga faktorer som just otrohet och sviktande romantiskt intresse. Studien jag refererade till ovan var också mycket större än den lilla del jag valde att bryta ur till denna artikeln. Vilka personlighetsdrag vi räknar som så oattraktiva att de kan leda till en skilsmässa varierar beroende på förhållandets längd, vilket också ingick i studien. Har man varit tillsammans med en partner under flera år är vissa egenskaper oattraktiva, har man varit tillsammans en kort tid finner man andra kvalitéer oattraktiva. Den del av studien som jag skrev ut ovan handlar om kvalitéer som kan leda till att ett långt förhållande tar slut.

Varför tar förhållanden slut?

Siffrorna ovan skvallrar en hel del om vad killar och tjejer värdesätter hos en partner och vad som kan vara en romantisk deal breaker. 39% av de medverkande killarna svarade till exempel att de förmodligen skulle göra slut med en tjej som inte ville ha sex så ofta, låg sexlust var bara ett problem hos 27% av tjejerna. Tittar man där emot på självförtroende svarade nästan hälften av alla medverkande tjejer att de förmodligen skulle dumpa en kille med lågt självförtroende, samtidigt som att bara 33% av killarna ansåg att lågt självförtroende hos flickvännen skulle vara ett problem. Studien föreslår i stort att män som saknar de klassiskt manliga personlighetsdragen (självförtroende, självständighet och energi) löper större risk att bli dumpade av sina flickvänner. Studien föreslår inte riktigt samma logik för tjejer. Beakta siffrorna på egen hand och se vad de säger just dig.[irp]Vi älskar att få frågor från er läsare! Först och främst för att vi som driver Lustfyllt inte vill bestämma vilka frågor som ska vara relevanta och intressanta för er läsare. Tvärt om ska ni berätta för oss vad ni tycker är intressant så vi kan tillfredsställa er lust efter kunskap så bra som möjligt. För det andra tycker vi det är väldigt roligt att få veta vilka frågor om sex och relationer människor går och bär på i vårt avlånga land. Om du också vill skicka en fråga till oss på Lustfyllt kan du gå till förstasidan och använda dig av kontaktformuläret som finns där, eller så kan du klicka på Skicka oss din fråga i menyn. Det var allt för denna gången! Glöm inte att trycka på den stora blå gilla-knappen nedan.