inte-attraherad-av-partner

5 konstiga preventivmedel din barnmorska inte berättat om

För ett bra tag sedan publicerade jag en artikel om hur säkert avbrutet samlag är som preventivmetod. Även om just avbrutet samlag inte skyddar mot oönskade graviditeter så bra som man hade önskat är det en mycket bättre preventivmetod än vad människor gjorde förr i världen. I den här artikeln kommer jag ta dig på en liten historisk resa och berätta om de fem mest bisarra och komiska preventivmetoderna som – på riktigt – använts för att skydda sig mot oönskade graviditeter. Kanske kommer du vara aningen mer tacksam för de moderna preventivmedel som finns ute på marknaden idag efter att ha läst igen detta!

Konstiga preventivmedel

Krokodildynga – Detta är en av de äldsta preventivmetoderna vi känner till. De gamla egyptierna utvecklande en preventivmetod som gick ut på att forma ett pessar utav honung och krokodilbajs. Denna pessar fördes sedan in i kvinnans vagina för att blockera spermier från att nå livmodern [1]. Du kanske undrar hur bra denna preventivmetoden faktiskt fungerade? Varför använde de just krokodildynga? Jag har faktiskt inga bra svar på de två frågorna, allt jag vet är att jag aldrig sett på krokodiler med samma ögon sedan jag läste om detta!

Sitta på huk och nysa – I en av de äldsta gynekologiska läroböckerna vi känner till instruerades kvinnor i denna preventivmetod som gick ut på att kvinnor skulle hålla andan under sexakten. Efter sexakten var fullbordad skulle kvinnan sätta sig på huk och nysa så kraftigt som möjligt, förmodligen för att forcera sperma ur slidan [1]. Visst är det teoretiskt möjligt att denna metod skulle få några droppar sperma att rinna ur slidan, men det är högst otroligt att den skulle skydda mot en oönskad graviditet. Denna preventivmetod har förmodligen mer med vidskeplighet än vetenskap att göra.

Udda preventivmetoder

Bävertestiklar – Under århundraden tog kanadensiska kvinnor hjälp av bävern för att förhindra oönskade graviditeter. Preventivmetoden gick ut på att brygga en form av te på bävertestiklar. Senare gick kvinnorna över till att dricka beavertinis – en blandning av brännvin och torkade bävertestiklar. Jag känner inte till några studier där forskare testat preventiveffekten av denna metod, men jag gissar på att det enda sättet denna metod förhindrar oönskade graviditeter är att smaka så illa att sexlusten försvinner. Eller om kvinnan som dricker den vedervärdiga blandningen blir för full för sex.

Coca-Cola – För inte allt för länge sedan använde vissa kvinnor Cola-produkter för att skölja slidan efter sexakten och på så vis förhindra en graviditet. Hur galet det än låter publicerades faktiskt en studie i New Englad Journal of Madicine 1998 som påstod att denna preventivmetod fungerade (faktum är att författaren av studien rapporterade att Cola Light var bättre en vanlig Cola för detta ändamål) [2]. Men, efteråt har det gjorts forskning på samma område som visat att vare sig Pepsi- eller Colaprodukter har någon spermadödande effekt, och kan leda till infektioner i vaginan [3].

Desinfektionsmedel – Tro det eller ej marknadsfördes desinfektionsmedel som en kvinnlig hygienprodukt under 20-talet i ett par länder. Många kvinnor brukade skölja sina vaginor mer desinfektionsmedel för att förhindra graviditeter, men också för att dölja oönskade dofter från vaginan. Det fanns till och med doktorer som rekommenderade kvinnor att göra detta! Precis som Coca-Cola-metoden visade det sig senare att denna preventivmetod inte var så effektiv som man först trodde och att bieffekterna kunde bli väldigt negativa.

gamla preventivmedel och preventivmetoder

Om vill ha fler exempel på hutlösa preventivmetoder från förr kan du klicka på playknappen längst upp. Vill du göra succé på Facebook klickar du på den stora blå gilla-knappen nedan.
[irp]

Källor

[1] Jutte, R. (2008). Contraception: A history. Cambridge, UK: Polity Press.

[2] Umpierre, S. A. (1985). Effect of Coke on sperm motility. New England Journal of Medicine, 21,1351.

[3] Hong, C. Y., Shieh, C. C., Wu, P., & Chiang, B. N. (1987). The spermicidal potency of Coca-Cola and Pepsi-Cola. Human Toxicology, 6, 395-396.