inte-attraherad-av-partner

8 spännande fakta om våra sexfantasier

Sexuella fantasier är ett enormt spännande ämne. Ja, kanske det mest spännande ämnet inom mänsklig sexualitet! En enormt stor majoritet av oss går och fantiserar om sex regelbundet samtidigt som ytterst få någonsin pratar om det. Faktum är att många människor går och skäms över vad de fantiserar om sexuellt, vilket är helt galet! För ett bra tag sedan skrev Linnéa en underbar artikel där hon tog ett par sexuella fantasier – inskickade av er läsare – och berättade varför inga av dem var något att skämmas över. Om du vill läsa den artikeln så klicka på länken!

Jag har gjort en djupdykning bland resultat av studier och enkäter som rör ämnet sexfantasier och tänkte i den här artikeln bjuda dig på sju intressanta fakta som fick mig att höja på ögonbrynen under djupdykningen. Håll tillgodo, och glöm inte att du enkelt kan dela med dig av dina egna sexuella fantasier (helt anonymt) via kommentarsfältet nedan eller genom kontaktformuläret som du finner på vår startsida!

Killar och tjejers sexfantasier

Forskare har funnit rätt så pålitliga skillnader i hur män och kvinnor fantiserar om sex och vad fantasierna innehåller. Det är till exempel vanligare att killars sexfantasier innehåller väldigt grafiska sexuella bilder och inkluderar ofta flera partners samtidigt [1]. Innehållet i människors sexuella fantasier verkar dock inte variera beroende på personens sexuella läggning (förutom könet på personen de fantiserar om). Homosexuella män sexfantiserar med andra ord väldigt likt heterosexuella män, och lesbiska kvinnor fantiserar ungefär likadant som heterokvinnor gör [2].

Alla fantiserar om sex

När jag skrev att en enormt stor majoritet av oss fantiserar om sex försökte jag inte bara fånga ditt intresse, det är sant! Resultatet från flera studier visar att upp mot 98% av alla människor medger att de har fantiserat om sex någon gång. Till och med en majoritet av människor som identifierar sig själva som asexuella sexfantiserar från gång till gång – spännande [3]!

Hur ofta fantiserar tjejer om sex?

Hur ofta kvinnor fantiserar om sex verkar variera genom menscykeln [4]. Mer specifikt så verkar det som att kvinnor fantiserar som allra mest om sex omkring ägglossningen. Det är inte bara antalet sexfantasier som ökar under denna period, innehållet i fantasierna skiftar också till något mer känslomässigt för många kvinnor under ägglossning.

Våldtäktsfantasier

Våldtäktsfantasier och andra sexuella fantasier om påtvingat sex verkar vara mycket vanligare än vad man kan tro bland både kvinnor och män, oavsett sexuell läggning. Vilket är något som många människor skäms över helt utan anledning. Det är viktigt att understryka att fantasier och verklighet absolut inte är samma sak, precis som att en rollspelad ”våldtäkt” mellan två (eller fler) partners som är med på vad som kommer hända inte kan jämställas eller ens jämföras med en verklig våldtäkt. Jag skrev en längre artikel om just sexuella våldtäktsfantasier för något år sedan, klicka gärna på länken för att läsa den!

Fantisera om en otrogen partner

En annan fantasi som är rätt vanligt förekommande hos både män och kvinnor är den om att se sin partner ha sex med någon annan än en själv [5]. Att se sin partner bedra en med någon annan helt enkelt (att använda ordet ”bedragen” i det här sammanhanget är problematiskt eftersom den passiva partnern som ser på sexakten kanske inte alls känner sig bedragen eller sårad på något vis. Likaså kan det vara just känslan av att bli bedragen som gör denna sexfantasi njutfull för vissa människor). På engelska kallas dessa fantasier ofta för cuckold fantasier om det är en man som fantiserar och cuckquean om det är en kvinna som fantiserar. På svenska används ord som du förmodligen inte fick lära dig i skolan. Hanrej och honrej är de svenska motsvarigheterna!

Fantiserar om andra killar än min man

Nu kommer en fantasi som de flesta av oss säkert önskar skulle vara sällsynt, men som tvärt om är relativt vanlig bland både män och kvinnor i romantiska förhållanden [6]. Sexuella fantasier om någon annan än ens partner är nämligen något som en överväldigande majoritet av både män och kvinnor i förhållanden har! Så, om du befinner dig i ett romantiskt förhållande men då och då går och tänker snuskiga fantasier om någon som inte är din pojkvän eller flickvän kan du vara lugn. Du är inte ensam om att göra det och det gör dig absolut inte till en dålig människa. Vi människor är långt ifrån exklusiva i vårt sexuella tänkande, oavsett om vi är kära eller inte!

Sexfantasier och självförtroende

Innehållet i våra sexuella fantasier tenderar att spegla hur säkra eller osäkra vi känner oss, alltså självförtroendemässigt [8]. Det finns forskning som föreslår att vi till exempel ofta inkluderar mer självständiga eller dominanta scenarion i våra sexfantasier om vi känner oss osäkra i oss själva. Forskare har teorier om att detta är för att vi på något vis vill skydda vårt eget självförtroende. Flummigt, men väldigt intressant!

Sexfantasier är hälsosamt

Sist men inte minst, forskare har funnit bevis för att regelbundna fantasier om sex och snusk leder till ett mer tillfredsställande sexliv hos de som fantiserar [7]!

Sexuella fantasier är som sagt något som vi alla går och bär på. Jag funderar över mitt ordval här, eftersom något man bär på också tynger en. I det här fallet tror jag att sexuella fantasier verkar helt omvänt. Om något blir det lättare för oss att vandra genom vardagen när vi kan låta oss distraheras av våra sexiga fantasier. Om du är intresserad av att höra ett par ärliga människor dela med sig av sina sexuella fantasier kan du klicka på play-knappen längst upp och se en YouTube-video från kanalen The School of Life – jag rekommenderar den verkligen! Om du själv vill dela med dig av dina sexuella fantasier är du varmt välkommen att göra det genom att lämna en kommentar nedan eller skicka in den till oss via kontaktformuläret på förstasidan. Vi läser alla kommentarer och inskickade mail med stort intresse – så go for it!

[irp]

Källor
[1] Zurbriggen, E. L., & Yost, M. R. (2004). Power, desire, and pleasure in sexual fantasies. The Journal of Sex Research, 41, 288-300.

[2] Leitenberg, H., & Henning, K. (1995). Sexual fantasy. Psychological Bulletin, 117, 469-496.

[3] Yule, M. A., Brotto, L. A., & Gorzalka, B. B. (2014). Sexual fantasy and masturbation among asexual individuals. The Canadian Journal of Human Sexuality, 23(2), 89-95.

[4] Dawson, S. J., Suschinsky, K. D., & Lalumiere, M. L. (2012). Sexual fantasies and viewing times across the menstrual cycle: A diary study. Archives of Sexual Behavior, 41, 173-183. doi: 10.1007/s10508-012-9939-1

[5] Ogas, O., & Gaddam, S. (2011). A billion wicked thoughts. New York: Dutton.

[6] Leitenberg, H., & Hicks, T. V. (2001). Sexual fantasies about one’s partner versus someone else: Gender differences in incidence and frequency. The Journal of Sex Research, 38, 43-50.

[7] Leitenberg, H., & Henning, K. (1995). Sexual fantasy. Psychological Bulletin, 117, 469-496.

[8] Birnbaum, G. E., Simpson, J. A., Weisberg, Y. J., Barnea, E., & Assulin-Simhon, Z. (in press). Is it my overactive imagination? The effects of contextually activated attachment insecurity on sexual fantasies. Journal of Social and Personal Relationships.