inte-attraherad-av-partner

Experten: ”här är 6 riktigt sällsynta fetischer”

Hej Lustfyllt! Jag blir galet upphetsad av att se och känna på nakna ryggar, speciellt om de är stora och vältränade ryggar. Jag vet inte varför men jag blir aldrig så kåt som när jag ser en riktigt fin rygg, oavsett om den tillhör en tjej eller kille! Är det min ”fetisch” då? Kan ni skriva ett inlägg om fetischer kanske? Tack tack. /Linda-Marie


Vad är en fetisch?


Först och främst – tack! Ditt läsarmail är det första läsarfrågan vi fått till Lustfyllt.se. Vi tycker såklart det är fantastiskt roligt att du haft mod, tid, och intresse nog att skicka din fråga till oss. Det är vår ambition att besvara läsarfrågor här på Lustfyllt.se, så visst skriver vi gärna ett inlägg om det. Parafilier är ett av de mest intresseväckande och fascinerande ämnena inom mänsklig sexualitet. Om du inte känner till termen Parafili så är det benämningen på en sexuell fantasi eller sexuell handling som anses udda eller avvikande. Några av de vanligaste parafilier är bland annat sadomasochism som innebär att man tänder eller går igång på att orsaka eller själv utsättas för smärta, och fetischism som innebär att man är sexuellt fixerad på specifika kroppsdelar eller på föremål som annars inte anses vara sexuellt laddade. Eftersom du skriver att du blir kåt av just ryggar skulle jag våga säga att du har en fetisch för just det. Så länge din fetisch inte är destruktiv för dig eller andra är det såklart inga problem!

Konstiga fetischer / parafilier

Forskare har identifierat ett stort antal parafilier. En källa befäster siffran 547 som antalet identifierade parafilier [1]! Självklart är många av parafilierna extremt sällsynta och många av dem har inte undersökts och studerats tillräckligt noga för att få sin egen kliniska diagnos i den internationella psykiatrins handbok (DMS). Många av dem har inte ens svenska namn.

Eftersom du ville veta lite mer om parafilier och fetischer så tänkte jag berätta om några av de mest intressanta och mindre kända parafilierna jag sprungit på.

Dendrofili

Är en parafili där en människa blir kåt av träd och således ibland går så långt som att ha ”sex” med trädgrenar, trädstammar och trädrötter för att få sexuell tillfredsställelse. Dendrofili är en känd parafili sedan länge, men mycket sällsynt.

Krematistofili

Innebär att man blir kåt av att bli rånad eller bestulen på pengar. Det kan också innebära att man blir sexuellt upphetsad av att betala för sex.

Frotteurism

Är att vilja gnida sig själv (ofta sitt skrev eller könsorgan) mot en ”icke-samtyckande” person på en offentlig plats som tunnelbanan, tåget, bussen eller i kön till bankomaten. Termen Frotteurism komer från det franska ordet frotter som betyder ”att gnugga”.

Oculolinctus

Är den engelska termen för den parafili där en människa tänder på att få sitt öga slickat av en annan människa, eller för den delen slicka på en annan persons ögon. Denna parafili var länge en av de mindre kända fram till 2013 då videor av parafilins utövande trendade rejält på YouTube. Det ansågs att oculolinctus var speciellt populärt i Japan där utövandet kallas för Gankyū name purei, men inga källor kan styrka detta. Om du är intresserad av hur det ser ut kan du slänga ett öga på videon ovan!

Plushofili

Innebär att man blir sexuellt attraherad av uppstoppade gosedjur som nallar, björnar och liknande.

Symphorofili

Är att bli sexuellt upphetsad av att bevittna olyckor, så som trafikolyckor eller eldsvådor.

Detta var bara några av de parafilier och fetischer som kan tyckas fängslande att läsa om. Om intresse finns och detta inlägget genererar besök kanske det kommer en del till om konstiga fetischer och parafilier här på Lustfyllt.se.

Källor
[1] Aggrawal, A. (2009). Forensic and medico-legal aspects of sexual crimes and unusual sexual practices. Boca Raton: CRC Press.