inte-attraherad-av-partner

Kan man få orgasm utan att ha sex?

Jag vet att det är väldigt få av oss kvinnor som kan få orgasm genom penetration. Jag, till exempel, måste leka med mig själv under sex för att komma. Det går inte för mig annars.

Jag har hört att man kan få orgasm genom att knipa med bäckenmusklerna. Alltså helt utan att ha sex. Så jag undrar, kan vi kvinnor komma på flera sätt utan att behöva ha sex. Kan jag komma utan sexuell beröring alls? Tack ??

– Alicia, 22 i Broby

Kan man få orgasm utan sex?

Lyckligtvis vet de flesta människor om att väldigt få kvinnor kan få orgasm genom enbart penetration. Att bara bli påsatt räcker helt enkelt inte till för att uppnå ”den lilla döden” (som fransmän kallar det). Det vanligaste sättet för kvinnor och män att få orgasm är genom att stimulera klitoris- eller penisollonet [3], men det finns även andra sätt.

Kvinnor behöver faktiskt inte ha sex alls för att uppnå orgasm. Faktum är att de inte nödvändigtvis behöver någon genital stimulans alls. Här är fem sätt att kvinnor kan uppleva – vad forskare kallar – ”icke-genitala” orgasmer.

Orgasm i sömnen

Det har hänt mig en gång när jag var mycket ung och många av mina väninnor har berättat om liknande upplevelser – sömnorgasmer! Vissa kvinnor får orgasmer i sömnen. Man kan lätt tro att det bara är killar som kan få orgasmer i sömnen och vakna upp på ett blött lakan, men även kvinnor kan få nattliga orgasmer. Faktum är att Alfred Kinseys forskning visade att 37% av de kvinnor han undersökte rapporterade hade haft minst en orgasm i sömnen [2]. Har du som läser detta just nu någonsin fått en orgasm i sömnen? Kanske vaknat av en orgasm? Berätta om det i en kommentar nedan – det är 100% anonymt.

Kan man fantisera sig till orgasm?

Vissa kvinnor kan bokstavligen tänka sig själva till orgasm. Dessa orgasmer är mer kända som ”fantasiorgasmer” eftersom de uppstår genom mentala bilder – ingen fysisk stimulans [1]. Forskare har funnit att dessa tankeinducerade orgasmer är oskiljbara från ”vanliga” orgasmer som kommer från onani, i alla fall i fysiologiska termer.

Orgasm under träning

På vårt lustfyllda sexforum startades en tråd om konstiga orgasmer för snart ett år sedan. Där berättade författaren om hur han fick orgasm när han klättrade i rep under skolidrotten. Detta är inte ett helt okänt orgasmfenomen – att komma när man idrottar. Vissa kvinnor får orgasmer medan de tränar. Kinsey fann också att cirka 5% av de kvinnor han undersökte rapporterade hade haft en eller flera träningsinducerade orgasmer [2], men senare studier har fastställt att ett ännu större antal kvinnor har upplevt detta. Även om dessa orgasmer ofta kallas ”coregasms” (som att träna/jobba med sin ”coremuskulatur”), är det inte nödvändigtvis så att dessa orgasmer bara händer under coreträning. Kvinnor har också rapporterat orgasmer under yoga, löpning, tyngdlyftning, jazzercise och många andra träningsformer.

Kan man få orgasm av att stimulera bröstvårtorna?

På engelska kallas det för ”nipplegasms” – orgasm genom att stimulera bröstvårtorna. Forskning har visat att vissa kvinnor kan nå orgasm genom enbart bröstvårtstimulering [1]. En trolig förklaring kommer från hjärnskanningstudier som har funnit att nippelstimulering aktiverar samma hjärnområden som klitoris och vaginal stimulering.

Få orgasm under förlossning

Att föda barn kan vara det smärtsammaste och mest extrema en kvinna kan genomgå, men vissa kvinnor säger sig ha upplevt orgasm vid förlossningen! Födselinducerad orgasm har dokumenterats tillräckligt ofta för att få sitt eget namn; birthgasms [1]. Forskarnas teori om varför dessa orgasmer uppstår är i grund och botten att förlossningen stimulerar många av de samma nerver som stimuleras under sexuell aktivitet. Med den vetskapen är det inte för långsökt att en födsel potentiellt kan utlösa en orgasm. Det finns några rapporter om att orgasmer faktiskt kan hjälpa till vid födseln. Orgasmer kan till exempel användas som ett sätt att kickstarta sammandragningar, men också som en form av naturlig smärtlindring.
[irp]Det är värt att nämnas – för jämlikhetens skull – att män också kan uppleva icke-genitala orgasmer. Det verkar dock finnas skillnader i hur ofta män och kvinnor upplever vissa typer av icke-genitala orgasmer. Vissa typer av icke-genitala orgasmer är också könsunika.

Har du fått en ”konstig” orgasm någon gång? Har du fått en träningsorgasm? Förlossningsorgasm? Orgasm under analsex? Orgasm av att bli smiskad? Har du fått orgasm när du blivit kittlad under armarna? Snälla, berätta i en kommentar nedan! Det är 100% anonymt för dig att berätta och vi är så galet nyfikna!

Källor
[1] Komisaruk, B. R., & Whipple, B. (2011). Non-genital orgasms. Sexual and Relationship Therapy, 26(4), 356-372.

[2] Kinsey, A., Pomeroy, W.B., Martin, C.E., & Gebhard, P. (1953). Sexual behavior in the human female. Philadelphia: Saunders.

[3] http://www.rfsu.se/sv/Sex–relationer/Sexteknik-och-praktik/Orgasm/