inte-attraherad-av-partner

Finns det någon koppling mellan orgasmer och otrohet?

Jag älskar min flickvän, men trots att vi varit tillsammans i två år nu har hon inte lyckats få orgasm under sex en enda gång. Hon säger att det inte brukar vara några problem för henne att komma. Jag tolkar det som att det bara är med mig som hon inte kan få orgasm. Hon får inte orgasm och det är frustrerande för oss båda. Det gör mig också orolig för att hon ska hitta en annan man, att hon ska vara otrogen mot mig bara för att hon inte kan komma tillsammans med mig. Du har säkert fått frågan 1000 gånger tidigare, men hur ökar man chanserna för att hon ska komma. Finns det några bra och enkla tekniker för att ge henne orgasm. Jag undrar också om risken är högre för att hon ska vara otrogen när honinte kan få orgasm?

Varför får kvinnor orgasm?

Diskussionen om varför kvinnor får orgasm över huvudtaget och varför den kvinnliga orgasmen existerar ur ett evolutionärt perspektiv har pågått länge. Varför får egentligen kvinnor orgasm om det inte är nödvändigt för fortplantning? Många teorier om detta har kommit och gått. Några forskare hävdar att de sammandragningar i livmodern som en orgasm skapar gör det lättare för spermier att komma längre in i fortplantningsorganen och således öka chanserna för en graviditet. Andra forskare menar att den kvinnliga orgasmen inte fyller något evolutionärt syfte alls, att orgasmen bara är en underbar sex-bonus för oss kvinnor helt enkelt.

Orgasm och otrohet

En av de mest intressanta teorierna jag har läst om anående den kvinnliga orgasmen, är att den främjar trofasthet på så vis att kvinnor som får fler orgasmer med sin partner också är mer sexuellt tillfredsställda, vilket i sin tur gör kvinnorna mindre benägna att vara otrogna. Allt sammantaget skulle det innebära att män som har förmågan att ge kvinnor orgasm ökar sina chanser att föra vidare sina egna gener till nästa generation. Av ungefär samma anledningar tror somliga forskare att den kvinnliga orgasmen kan skicka signaler till killen om hur stor chans det är att kvinnan kommer vara honom trogen. Tanken är då att killen vet att hans partner blir sexuellt tillfredsställd med honom och därför inte kommer söka upp någon annan kille att vara otrogen med. Chanserna att kvinnan för just hans gener vidare ökar då ännu mer. Teorierna är väldigt intressanta, men finns det någon sanning bakom dem? Har orgasm något med otrohet att göra? Om din flickvän inte får orgasm under sex, ökar då risken för att hon ska vara otrogen?

Koppling mellan orgasmer och otrohet?

Forskarna i en ny studie som publicerades i Archives of Sexual Behavior försökte besvara precis den frågan [1]. De rekryterade 138 kvinnliga och 121 manliga universitetsstudenter som alla befann sig i varsitt heterosexuellt förhållande. Kvinnorna fick svara på frågor om hur ofta de fick orgasm och hur starka deras orgasmer var. Männen fick svara på frågor samma frågor om sin partner; om hur ofta deras partner fick orgasm och hur starka de var. Alla studenter fick också svara på om de någonsin varit otrogna mot sina partners och hur stor sannolikheten för framtida otrohet var. De fick också svara på om deras partner någonsin varit otrogen och hur stor de bedömde att risken var att deras partner skulle vara otrogen i framtiden.

Det finns ingen koppling mellan orgasmer och otrohet

Resultatet av studien visade att varken antalet orgasmer eller orgasmernas intensitet hade koppling till otroher, inte heller till hur stor risken för framtida otrohet var. Inte heller männens uppfattning om hur ofta deras partner fick orgasm hade något att göra med hur sannolikt de bedömde att framtida otrohet var. Således verkar det som att kvinnorna inte bestämmer sig för att vara otrogna baserat på antalet orgasmer de får i sitt nuvarande förhållande. Det verkar inte heller som att killar oroar sig för att deras flickvänner ska vara otrogna bara för att de får få orgasmer när de har sex.

Forskarna fann dock att det finns en koppling mellan otrohet och kvinnor som fejkar sina orgasmer. Ju fler orgasmer en kvinna i undersökningen hade fejkat, desto större var risken för att hon någon gång varit otrogen och kommer vara otrogen igen. Alltså, antalet fejkade orgasmer säger mer om hur trogen en flickvän är, än antalet äkta orgasmer.

Orgasmer påverkar förhållandet

Så om en kvinnas orgasmer inte är kopplat till otrohet, vad är då poängen? Är vi tillbaka på ruta ett? Nej, inte riktigt. Forskarna i studien menade på att det inte fanns någon koppling mellan kvinnornas orgasmer och otrohet. Där emot fann de att antalet orgasmer påverkade förhållandet på andra vis. Kvinnor som fick fler orgasmer ansåg också att deras pojkvänner satsade mer på deras förhållande och tog deras förhållande mer seriöst. Männen var också mer tillfredsställda med förhållandet om deras flickvänner fick orgasm ofta. Ju fler orgasmer deras flickvänner fick, desto mindre var chansen att de själva skulle vara otrogna. Det visade sig alltså att kvinnors orgasmer inte gör kvinnor mer trogna sina pojkvänner, men de gör pojkvännerna mer trogna sina flickvänner!

Om hon fejkar orgasmer ökar risken för otrohet

Så, för att sammanfatta; förmågan att få orgasm tillsammans med sin pojkvän är inte en faktor som ökar risken för att kvinnan ska ge sig ut och vara otrogen. Men, om kvinnan fejkar orgasmer är det en stark indikator på att risken för att hon ska vara otrogen är högre. Min teroi är att en kvinna som känner att hon behöver fejka sina orgasm inte är bekväm med att komunicera öppet med sin partner om känsliga saker. För att ett förhållande ska växa sig starkt och hållbart över tid behöver båda parter känna sig trygga nog att prata om allt som stör dem och därtill vara villiga att jobba fram en lösning till problemen. Att fejka orgasmer signalerar med andra ord att tilliten som borde finnas i förhållandet inte finns där, vilket leder till att kvinnan (eller förmodligen båda parter) känner sig mindre känslomässigt investerade i förhållandet.

Kvinnans orgasmer är faktiskt viktigt för män

När jag talar med män under mina föreläsningar berättar rätt många att kvinnans orgasmer är något av det viktigaste för dem under sex, att det ger dem en väldigt stak känsla av sexuell tillfredställelse att känna och höra kvinnan få orgasm. Därtill är det vanligt att män är väldigt tävlingsinriktade, vilket innebär att de gärna vill ”mäta” sin föråga på olika vis. Många män tänker att antalet orgasmer är en typ av måttstock som indikerar hur bra älskare de är. Om antalet orgasmer som mannen lyckas ge kvinnan är en bra indikator på hur bra han är i sängen återstår att svara på, men min personliga erfarenhet med att tala med män om detta är att en kvinnas orgasmer höjer mannens sexuella självförtroende. Detta kan vara en bidragande faktor till den effekt vi ser i studien ovan, att män som lever i ett förhållande tillsammans med en kvinna som inte får orgasmer tänker mer på att vara otrogna, jämför med män som lever i relationer där flickvännen kommer regelbundet under sex. Med andra ord verkar det som att kvinnans orgasmer är en viktigare faktor för män än för kvinnor när vi pratar om risken för otrohet.

Vad ska man göra om hon inte kommer?

Det finns alltså en koppling mellan antalet orgasmer flickvännen får och otrohet, men kanske inte precis i den riktningen som man kanske först tror. Om du som läser detta lever i ett förhållande där kvinnan har svårt för att få orgasm är mina bästa tips att först sluta stressa. Inget gör det svårare att få orgasm än stress och förväntan på att det ”måste hända”. Fokusera istället på att ha en rimantisk och intim stund tillsammans. Ha sex för att det är kul och se vad som händer. Det andra tipset är att prova lite sexleksaker tillsammans och enskilt. En bra vibrator kan bli rättningen för de flesta kvinnor som har svårt att få orgasm, men tänk på att det tar ett tag att lära sig hur man använder en vibrator för att få orgasm. Det tar lite tid och en hel del misslyckanden också, så experimentera på egen hand innan vibratorn åker fram i sovrummet tillsammans med en partner. Om hon väl lärt sig komma av klitorisvibrationer kan penetraton göra det ännu enklare att komma under själva sexet.

Det tredje tipset för att öka chanserna för att nå orgasm är att komunicera och prata med varandra. Kanske vill hon ha sex på ett speciellt sätt för att känslan ska bli helt rätt. Kanske vet hon precis vad som hindrar henne från att få orgasm samtidigt som hon är för bly eller känner sig för otrygg för att faktiskt prata om det. En varm, kärleksfull och accepterande inställning till varandra är grunden för bra sex och fler orgasmer.

Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Ellsworth, R. M., & Bailey, D. H. (in press). Human female orgasm as evolved signal: A test of two hypotheses. Archives of Sexual Behavior.