inte-attraherad-av-partner

Är det en bra idé att stjäla min väninnas pojkvän?

Hej, jag är en tjej från Nybro här. Jag har en fråga som jag skäms en hel del över att ens tänka på. En sådan som man egentligen inte vill tänka på så mycket, mest agera på. Ställer den här mest för att det är anonymt men det hade också varit intressant att höra om ni/du har något att säga om den. Jo, jag har länge haft ett gott öga till min väninnas pojkvän. De har varit tillsammans i snart tre år och i mina ögon verkar det som att deras förhållande har börjat kallna lite, om du förstår. Han har börjat skriva oftare till mig på Facebook och ibland sitter vi och skriver med varandra hela dagarna. Våra meddelanden är ofta flörtiga och vågade. Vi har träffats på tumanhand för en fika någon gång, men inget mer har hänt än. Inga kyssar och inget sex.

Jag tycker verkligen om honom och det verkar som han tycker om mig också, sedan vet jag inte om han är ute efter något seriöst med mig eller bara vill ha spänning i en tråkig vardag. Tanken som snurrar i mitt huvud ibland är om jag bara skulle lägga samvetet åt sidan och ta honom för mig själv. Sno honom rent ut sagt! Jag inser att detta förmodligen innebär att jag förr eller senare kommer på kant med min väninna och att hon säger upp kontakten med mig. Det är såklart inget jag vill råka ut för bara för att ha affär med hennes kille. Det skulle kanske vara värt att förlora henne som vän om det innebar att jag kunde bygga något seriöst med hennes kille. Frågan är om det är en bra idé att starta ett förhållande genom att ha en affär? Är det ens möjligt att ha ett bra förhållande med en partner man tagit rakt av från en annan person, utan att det funnits en paus mellan förhållandena?

Många frågor, men jag förväntar mig inte svar på alla. Kanske mest lite råd och fakta om det finns någon? Ni verkar duktiga på att gräva fram fakta om de mest bisarra frågorna så gör gärna det för mig om ni vill. Tack för att ni skriver Lustfyllt!


Är det en bra idé att stjäla min väninnas pojkvän?


Det här med att stjäla en person från ett förhållande för att själv bli tillsammans med denne är som bekant något som faktiskt händer då och då. En studie som gjordes på vuxna Nordamerikaner visade att ungefär hälften av dem någon gång hade blivit tjuvade från ett förhållande [1]! Om det är lika vanligt att Svenskar snor flickvänner och pojkvänner från förhållanden är svårt att svara på, men jag har ingen anledning att tro att vi skulle vara mindre tjuvaktiga när det kommer till kärlek här i Sverige.

Men! Hur bra fungerar dessa förhållanden då? Om du snor någons flickvän och själv blir tillsammans med henne, hur bra blir ert förhållande då? Om du stjäl din bästa väninnas pojkvän och startar ett nytt förhållande med honom, kommer du då kunna lita på honom? Enligt ett par nya studier är framtiden dyster för par som börjat sitt förhållande med snatteri [2].

En stulen partner kommer låta sig stjälas igen

I tre studier som gjordes på heterosexuella människor i förhållanden fann forskare att de personer som hade blivit ”stulna” från ett annat förhållande befann sig i sämre förhållanden och var mindre pålitliga som kärlekspartners. I den första studien fann forskare att ”stulna” partners var mindre tillfredsställda med sitt förhållande och mindre engagerade i sitt förhållande jämfört med sina partners. Det visade sig också att partners som låtit sig stjälas från ett annat förhållande i större utsträckning letade efter nya kärlekspartners samtidigt som de befann sig i ett pågående förhållande. De var helt enkelt mer benägna att leta efter ”bättre alternativ”. Studien varade i 9 veckor och allt eftersom tiden fortskred blev dessa skillnader mellan den ”tjuvade” partnern och den vanlige partnern större.

En stulen partner kommer förmodligen inte satsa på ert förhållande

I studie två fann forskarna i stort sett samma sak som sina föregångare, men också att stulna partners var otrogna oftare. I denna studien lyckades också forskarna finna vissa gemensamma personlighetsdrag hos de stulna personerna som kan förklara delar av deras beteende. En person som är självupptagen och har lätt för en promiskuöst livsstil med många sexpartners och sex utan kärlek eller intimitet löper större risk att låta sig stjälas från ett pågående förhållande.

Den tredje studien styrker återigen resultaten av de två föregående studierna, men visade också på att personer som låter sig rövas bort från ett förhållande för att starta ett nytt är mer oansvariga och inte fullt så trevliga som sina partners. Ingen stor överraskning kanske!

För att sammanfatta; att stjäla någons pojkvän eller flickvän för att själv starta ett förhållande med honom eller henne kanske verkar som en spännande och romantisk sak att göra, men tyvärr pekar vetenskapen på det motsatta. Stulna partners bryr sig mindre om sina romantiska förhållanden och kommer mer sannolikt låta sig stjälas på nytt. Dessutom tar de inte särskilt allvarligt på otrohet. Om du söker efter en seriös pojkvän eller flickvän för ett långvarigt och troget förhållande är det därför bättre om du spanar på lediga personer och inte upptagna.
[irp]
Klicka på den stora på Gilla-knappen nedan du också och följ gärna Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Schmitt, D. P., & International Sexuality Description Project (2004). Patterns and universals of mate poaching across 53 nations: The effects of sex, culture, and personality on romantically attracting another person’s partner. Journal of Personality and Social Psychology, 86, 560–584.

[2] Foster, J. D., Jonason, P. K., Shrira, I., Keith Campbell, W., Shiverdecker, L. K., & Varner, S. C. (2014). What do you get when you make somebody else’s partner your own? An analysis of relationships formed via mate poaching. Journal of Research in Personality, 52, 78-90.