inte-attraherad-av-partner

Sex, droger och rock n’ roll: Hur påverkas sexlivet av cannabis?

Fet sida ni har! Jag har en fråga om sex och cannabis. Jag röker på då och då och jag undrar om det har någon effekt på sex? Blir man kåt av att röka gräs? Jag blir mest trött och inte så sugen men det kanske är olika? Hur påverkar cannabis sex i så fall. Jag har hört att marijuana gör att man får bättre stånd och kan ha sex längre. Min flickvän håller in med mig.

/Talle

Har man bättre sex om man röker på innan?

Det är en bra fråga du ställer, Talle. I och med att marijuana legaliseras i allt fler delstater i USA växer också debatten om hur denna växt påverkar olika delar av vårt liv, där ibland sexlivet såklart. Om man frågar marijuanaanvändare själva om hur deras sexliv påverkas av drogen svarar många att marijuana verkar som en slags afrodisiakum (ett lusthöjande medel). Som exempel gjordes det en studie 2008 där 41 cannabisanvändare fick svara på hur cannabis påverkar deras sexliv. 44% svarade att marijuana hade positiva effekter på sexlivet, där ibland ökad sexuell lust och större känslighet vid beröring [1]. Tyvärr är det svårt att lita på den här siffran. Vi vet inte om marijuana är direkt lusthöjande eller om det handlar om en placeboeffekt där användarna förväntade sig ett positivt resultat och därför upplevde cannabis som lusthöjande. Detta är en intressant fråga som vi absolut ska dyka djupare i. Fungerar cannabis som ett afrodisiakum?

Kan jag ha sex längre om jag röker på?

Men gör cannabis att en kille kan ha sex längre då? Kan man tända en joint om man brukar komma för tidigt? Nja, i ett par studier har forskare funnit att marijuana har en positiv effekt på killars sexuella uthållighet [2]. Men! Eftersom resultaten grundar sig på killarnas egenrapporterade upplevelser av drogen är det åter igen svårt att svara på om marijuana faktiskt ger bättre uthållighet i sängen eller om drogen i sig har påverkat killarnas tidsuppfattning och upplevt det som att de haft sex längre än vanligt när de rökt på.

I olika försök att se hur marijuana faktiskt påverkar en killes penis har biomedicinska forskare börjat göra mer noggranna undersökningar än de jag refererar till ovan. Dessa undersökningar har dock funnit att cannabis har en hämmande effekt på vissa receptorer i penisvävnaden. Detta kan i sig leda till att marijuana försämrar både mängden sex och ”kvalitén” på erektionerna för killarna (killar får inte stånd lika lätt helt enkelt) [2].

Precis som med alkohol handlar även effekterna av marijuana om hur stor dosen är. I små mängder kan de hämmande effekterna av cannabis säkert upplevas som lusthöjande eftersom drogen får användarna att släppa vissa hämningar. I större doser är det dock mer troligt att gräs försämrar sexlivet. Denna teori styrks av ytterligare en undersökning som visade att erektionsproblem är tre gånger vanligare bland killar som röker på dagligen [3].

Hur påverkar droger sexlivet?

När det kommer till mängden cannabis är det viktigt att komma ihåg att vi alla kan reagera olika på samma dos, vilket kan leda till att effekterna marijuana har på sexlivet varierar från person till person. Precis som med alkohol finns det personer som blir fulla efter bara en drink och vissa andra personer som kan dricka litervis utan att visa några tecken på att de är berusade. Sedan finns det också människor som använder cannabis tillsammans med andra droger, vilket gör det ännu svårare att avgöra vilken effekt marijuana har på sexlivet.

Som du ser Talle, är vi precis i början av vår forskning om hur cannabis påverkar våra sexliv. Det är väldigt svårt att ge ett ”riktigt” svar på dina fantastiska frågor. Trotts att det behövs mycket mer forskning på området kan jag med största säkerhet säga att cannabis inte har några lusthöjande effekter på alla användare.
[irp]
Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Osborne, G.B., & Fogel, C. (2008). Understanding the motivations for recreational marijuana use among Canadians. Substance Use and Misuse, 43, 539-572.

[2] Shamloul, R., & Bella, A. J. (2011). Impact of cannabis use on male sexual health. The Journal of Sexual Medicine, 8, 971-975.

[3] Cohen, S. (1982). Cannabis and sex: Multifaceted paradoxes. Journal of Psychoactive Drugs,14,55–70.