inte-attraherad-av-partner

Kan man supa någon snygg?

Ey hallå! Svara på det här då.. Kan man supa någon snygg? Hur mycke måste man dricka? 

-Tex

Kan man supa någon snygg?

Att supa någon snygg innebär att man dricker såpass mycket alkohol att man uppfattar en fysiskt oattraktiv person som attraktiv. Kanske har du hört uttrycket tidigare? På engelska kallas samma fenomen för ”beer goggles”, med andra ord att det är som att ta på sig ett par glasögon när man blir tillräckligt full. Ett par glasögon genom vilka alla människor framstår som mer attraktiva än vad de egentligen är. Hur väl stämmer detta då? Kan man supa någon snygg? Som tur är har finns det vetenskapliga undersökningar gjorda på även detta område!

I en studie från 2009 som publicerades i the Journal of Social Psychology blev 80 australienska studenter rekryterade till undersökningen från olika barer och fester mellan 21.00 och 00.00 [1]. Det var ungefär lika många tjejer som killar i gruppen med studenter och alla var heterosexuella. Studenterna gjorde ett blåstest som mätte alkoholhalten i blodet och därefter blev de visade 15 bilder på människor av det motsatta könet, hämtade från en dejtingsida. Studenterna fick i uppgift att betygsätta hur attraktiva personerna på bilderna var på en skala från 1 (inte attraktiv) till 10 (väldigt attraktiv).

Resultatet av studien visade att det fanns en positiv korrelation mellan alkoholhalten i blodet och betygen som sattes på bilderna. Med andra ord, ju högre alkoholhalt i blodet desto högre betyg fick personerna på bilderna. Detta resultat var samma för både män och kvinnor. En student med alkoholhalt 0 i blodet satte ett genomsnittligt betyg på 3.3/10 när de sett alla 15 bilderna. Studenterna som hade högst alkoholhalt i blodet (.10 – .19%) satte ett genomsnittligt betyg på 4.5/10 när de sett bilderna. Således kan man på sätt och vis säga att man kan supa någon snygg. Alkoholhalten i vårat blod påverkar absolut hur attraktiva människor är i våra ögon.

Kan man supa sig själv snygg?

Här kommer en en liten bonus! Alkohol påverkar inte bara hur attraktiva vi bedömer att andra människor är. Vi kan faktiskt supa oss själva snygga också! I en undersökning som publicerades 2013 i Brittiska Journal of Psychology frågade forskare killar i en fransk bar hur smarta, snygga och roliga de själva tyckte att de var [2]. Det visade sig att ju högre alkoholhalt killarna hade i blodet, desto snyggare, smartare och roliga tyckte de att de var. I ett uppföljningsexperiment som forskarna gjorde visade det sig dock att alkoholen i sig inte hade inte spelade någon roll när killarna bedömde sig själva. Det räckte faktiskt med att en kille trodde att han druckit alkohol för att han skulle ge sig själv högre betyg på samtliga punkter. Hälften av killarna fick nämligen en alkoholhaltig dryck att dricka och de andra en alkoholfri dryck. Trots detta fick killarna samma höjning i sitt självförtroende. Detta visar att det inte bara är alkoholen som behövs för att supa någon snygg, man måste även ha en förväntan på att alkoholen ska fungera.

Går det att supa någon snygg?

Sammanfattningsvis – det går att supa någon snygg men kanske inte riktigt på det sätt som vi är vana vid att höra. Alkoholen påverkar inte bara hur vi ser på människor omkring oss, den påverkar även hur vi ser på oss själva. På frågan hur mycket man behöver dricka för att supa någon snygg finns det såklart inget exakt svar.
[irp]Har du också en fråga du vill ha besvarad som rör sex, dejting eller relationer? Skicka den till oss då! Allt du behöver göra är att klicka på ”Skicka din fråga till oss!” i menyn.

Källor
[1] Lyvers, M., Cholakians, E., Puorro, M., & Sundram, S. (2011). Beer goggles: Blood alcohol concentration in relation to attractiveness ratings for unfamiliar opposite sex faces in naturalistic settings. Journal of Social Psychology, 151, 105-112.

[2] Bègue, L., Bushman, B. J., Zerhouni, O., Subra, B., & Ourabah, M. (2013). ‘Beauty is in the eye of the beer holder’: People who think they are drunk also think they are attractive. British Journal of Psychology, 104, 225-234.