inte-attraherad-av-partner

Vart går gränsen för otrohet?

Jag behöver lite åsikter om vad som är otrohet och inte. Det kanske är svårt att svara på, men när är man egentligen otrogen? Jag har många tjejkompisar och ibland så kramar de mig och till och med pussar mig på kinden. Detta tycker min flickvän är otrohet och det skapar problem i förhållandet. Jag vill lixom inte säga till mina tjejkompisar att inte vara nära men min flickvän får inte bli förbannad heller. Vart går gränsen för otrohet? När är man otrogen? Det verkar som att alla har olika syn på det. Ge ett så bra svar som möjligt om ni kan!


När exakt är man otrogen?


universitetsstudenterna fick en lista på 27 olika mänskliga handlingar och ombads sedan föreställa sig att de befann sig i ett långvarigt förhållande med en person av det motsatta könet. Studenterna fick sedan i uppgift att föreställa sig hur deras fantasipartner utförde alla dessa 27 handlingar med någon annan och sedan ranka hur otrogen deras fantasipartner hade varit mot dem. Skalan gick från 0% (inte alls otrogen) till 100% (definitivt otrogen). Handlingarna föll inom tre olika kategorier; sexuella interaktioner (dvs. kyssar, oralsex mm.), känslomässig närhet (dvs. hålla handen, berätta hemligheter för varandra mm.) och vardagliga interaktioner (dvs. korta kramar, låna ut pengar mm.)

Vad är otrohet?

Nedan kan du se hur universitetsstudenterna rankade de olika handlingarna på otrohetsskalan. Studenterna var relativt eniga om att erotiska och fysiska handlingar hamnade högre upp på otrohetsskalan och vardagliga interaktioner är mer oskyldiga och därför hamnade längre ner på skalan. Men, som vi skrev tidigare skiljer sig svaren mellan könen och deras personlighet i stort. Tjejer var till exempel mer benägna att ranka känslomässig närhet högre upp på otrohetsskalan än killar. Att hålla handen, skicka sexiga sms eller skapa starka känslomässiga band är alltså närmare gränsen för otrohet för tjejer. Personer som är speciellt oroliga för att bli övergivna av sin kärlekspartner rankar olika vardagliga interaktioner högre på otrohetsskalan, precis som att självsäkra och trygga personer rankar denna typen av handlingar lågt.

Handling

Ranking på otrohetsskalan

Penetrationssex 98%
Oralsex 97%
Duscha tillsammans 96%
Kyss på munnen 89%
Maila nakenbilder 88%
Sexting 83%
Titta på porr tillsammans 75%
Sova i samma säng 68%
Hålla handen 63%
Dela på ett hotellrum 53%
Skapa djupa känslomässiga band 52%
Spendera mycket tid tillsammans 52%
Sitta i varandras knä 52%
Gå på en formell tillställning tillsammans 43%
Gå på middag tillsammans 41%
Prata i telefon med varandra flera gånger i veckan 40%
Ge 3600 kronor till den andra personen 38%
Kyss på kinden 37%
Berätta hemligheter för varandra 37%
Stötta varandra ekonomiskt 36%
Krama varandra i mer än 10 sekunder 35%
Ringa när man bråkat med sin partner 33%
Resa till en annan stad tillsammans 33%
Berätta snuskiga skämt 26%
Ringa när man haft en dålig dag på jobbet 19%
Krama varandra i mindre än 10 sekunder 12%
Ge den andra personen 36 kronor 8%

Vart går gränsen för otrohet?

Något som jag finner intressant med undersökningen är att inte en enda av de 27 olika handlingarna fick 100% eller 0% på otrohetsskalan. Detta understryker just hur olika vi ser på otrohet och hur olika vi bedömer exakt vad som är otrohet och inte. Vissa av svaren tyder på att somliga människor tycker det är okej att ha sex med en annan person utanför förhållandet, att det inte räknas som otrohet. När det kommer till kritan finns det ingen tydlig gräns för vad som är otrohet och inte. Den gränsen måste man dra för sig själv utifrån sina egna känslor. Har man en partner som drar gränsen väldigt långt ifrån vart man själv drar gränsen kanske man inte är rätt för varandra helt enkelt. Kanske kan man acceptera sin parters gräns för otrohet, men kan man inte det bör man kanske hitta en annan partner som delar ens värderingar och sätter gränsen för otrohet närmare sin egen.

Tecken på otrohet?

Oavsett vart du drar gränsen för otrohet kanske du vill veta om din partner är otrogen mot dig just nu? I så fall har vi ett par mindre vetenskapliga (men fortfarande bra) artiklar om just tecken på otrohet. Här finner du en artikel med tecken på att din flickvän är otrogen och här finner du en artikel med tecken på att din pojkvän är otrogen. Läs dem gärna!

Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Luo, A., Cartun, M. A., & Snider, A. G. (2010). Assessing extradyadic behavior: A review, a new measure, and two new models. Personality and Individual Differences, 49, 155-163.

[2] Kruger, D. J., Fisher, M. L., Edelstein, R. S., Chopik, W. J., Fitzgerald, C. J., & Strout, S. L. (2013). Was that cheating? Perceptions vary by sex, attachment anxiety, and behavior. Evolutionary Psychology, 11, 159-171.