inte-attraherad-av-partner

Hur vanligt är otrohet?

I de flesta samhällen världen över är monogami normen för romantiska förhållanden. På grund av detta anser majoriteten av förfrågade människor att alla former av sexuellt handlande med någon annan utanför ens romantiska förhållande är oacceptabelt och fel [1]. Om man tar USA som exempel svarar 88% av alla tillfrågade personer att otrohet är omoraliskt och fel. Trots detta verkar det inte som att människor lever som de lär, med tanke på hur ofta vi ser skrikande löpsedlar som avslöjar olika kändisars otrohetsaffärer. Hur vanligt är otrohet egentligen?

Hur vanligt är otrohet mellan gifta?

Precis som många andra frågor om sex- och samlevnad är även denna svår att svara på. Det är i alla fall svårt att ge ett exakt svar, eftersom det hela hänger på hur man väljer att definiera otrohet, vilken typ av förhållande man är i (gift, dejtande, sambo osv.) och en rad andra faktorer. Som bevis på hur svårt det är att fastställa en klar siffra för otrohet finns resultatet av en sammanställning av 31 olika studier om otrohet gjorda mellan 1982 och 2009. Enligt denna studie hamnar otrohetssiffran någonstans mellan 1.2% och 85.5% av befolkningen [2]! Hur kan otrohetssiffran variera så stort, från nästan ingen till nästan alla? Jo, om man tittar närmare på datan i undersökningarna så finner man att otrohet är vanligare bland män än bland kvinnor. Det är också vanligare bland dejtande par och mindre vanligt bland gifta par. Datan visar också att känslomässig otrohet (dvs. att man skapar djupa känslomässiga band eller flörtar med en annan person) är vanligare än fysisk otrohet (dvs. att man har sex med någon annan än sin partner). Sist men inte minst är otrohet vanligare om de tillfrågade får frågan om huruvida de någonsin varit otrogna istället för frågan om de är otrogna just nu.

Hur vanligt otrohet?

Av mina egna erfarenheter att döma är det vanligast att människor är nyfikna på hur många gifta människor som är otrogna, hur vanligt det är med otrohetsaffärer bland gifta par helt enkelt. Undersökningar visar att den otrohetssiffran hamnar någonstans mellan 20% och 25% vilket är rätt höga siffror ändå! Detta är dock undersökningar gjorda i USA vilket kan ge lite missvisande svar eftersom otrohetssiffran varierar stort mellan olika länder [2]. Det som människor är näst mest nyfikna på om otrohet är hur vanligt det är att ungdomar är otrogna mot varandra. Här visar forskning att otrohetssiffran ligger någonstans mellan 33% och 50% vilket är ännu högre [2]! Dock är det viktigt att räkna in hur hemlighetsfulla människor är när det kommer till otrohetsaffärer. Resultaten i studien ovan är förmodligen något underskattade eftersom många människor aldrig erkänner att de är otrogna, inte ens i anonyma undersökningar.

I korthet kan man säga att otrohet är vanligt och förekommer oftast bland yngre människor. Dock pendlar otrohetssiffran beroende på en viktig fråga; vad räknas som otrohet?
[irp]
Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor

[1] Boekhout, B. A., Hendrick, S. S., & Hendrick, C. (2003). Exploring infidelity: Developing the relationship issues scale. Journal of Loss and Trauma, 8, 283–306.

[2] Luo, A., Cartun, M. A., & Snider, A. G. (2010). Assessing extradyadic behavior: A review, a new measure, and two new models. Personality and Individual Differences, 49, 155-163.