inte-attraherad-av-partner

Kan man se om en tjej är oskuld?

Kan man se om en tjej är oskuld? I sängen alltså. Min tjej säger att hon inte haft sex med någon annan innan mig. Men första gången vi hade sex kom det inget blod. Kommer det alltid blod när en tjej förlorar oskulden och har sex första gången?

Avy


Kan man se om en tjej haft sex?


[irp]
Stort tack för din fråga, Avy. Jag kan uppriktigt säga att den är något efterlängtad eftersom det finns så många myter kring den kvinnliga oskulden och många missuppfattningar om vad som ”borde hända” första gången en kvinna har vaginalt samlag. Din fråga ger mig möjligheten att rensa upp lite i detta träsk av felaktiga antaganden och rykten.

Mödomshinnan

Det är omöjligt att prata om den kvinnliga oskulden utan att först prata lite om mödomshinnan – den mest missuppfattade och mytomspunna delen på den kvinnliga kroppen.

Existerar mödomshinnan?

Många undrar om mödomshinnan verkligen existerar, eller om den bara är en myt. Postmodernister väljer att se mödomshinnan från ett mer filosofiskt och konceptuellt perspektiv som anslår att mödomshinnan inte faktiskt existerar som en biologisk del i det kvinnliga underlivet utan endast finns till som ett socialt konstrukt för att förtrycka den kvinnliga sexualiteten. Forskare inom biologi verkar dock vara rätt eniga om att mödomshinnan faktiskt existerar som en fysisk del på den kvinnliga kroppen [1, 2].

Vad är mödomshinna?

Mödomshinna är en problematisk benämning, eftersom namnet föreslår att det finns en tjock hinna som blockerar slidöppningen och spricker första gången kvinnan har vaginalt samlag. Detta stämmer inte riktigt överens med verkligheten. En bättre benämning är slidkrans eller mödomskrans, eftersom det i de flesta fall handlar om en tunn halvmåneformad slemhinna som omger (och ibland bitvis täcker) slidöppningen. En slidkrans som täcker hela slidöppningen kallas ibland för operforerad hymen [3] [4] och kan vara ett problem som måste åtgärdas på klinisk väg eftersom en total blockering av slidöppningen förhindrar mensvätska att lämna kroppen på ett naturligt sätt. Slidkransens utseende och storlek kan variera stort från kvinna till kvinna [5].

Blöda första gången man har sex

Förr trodde man att det en kvinnas slidkrans alltid ”sprack” eller ”bröts” första gången hon hade vaginalt samlag, vilket orsakade en mindre blödning. Blödningen sågs med andra ord som ett ”bevis” på att kvinnan aldrig haft sex tidigare, men forskning har funnit att kvinnor sällan blöder under fösta samlaget. Faktum är att det är vanligare att kvinnan inte blöder än att hon blöder fösta gången hon har sex [6, 7, 8]. Att en kvinna inte blöder första gången hon har sex är med andra ord inget tillförlitligt ”bevis” på att hon haft sex tidigare [2, 9]. Faktum är att slidkransen inte alls har så stor koppling till kvinnlig oskuld som många tror.

Varför blöder inte vissa kvinnor första gången de har sex?

Även om de kanske de flesta kvinnor utvecklar en slidkrans [10] och denna kan brista fösta gången en kvinna har sex och därmed orsaka en blödning finns det många andra aktiviteter som kan orsaka bristningar i slidkransen. Slidkransen kan med andra ord försvinna innan första samlaget, som vid till exempel användning av tampong eller menstruationskopp, gynekologundersökningar med spekulum, onani, gymnastik eller ridning [11, 12]. Faktum är att det gjordes en undersökning 1978 där läkare fick i uppgift att undersöka ett flertal kvinnor som alla var oskulder. Läkarna kunde bara fastställa att slidkransen var hel i 57% av fallen [13]. Nästan hälften av alla kvinnor förlorar alltså sin mödomshinna på ett eller annat sätt innan de väljer att ha sex för första gången. Allt sammantaget kan man konstatera att många kvinnor inte blöder första gången de har sex på grund av att slidkransen (med stor chans) har brustit av andra anledningar innan första samlaget och för att det inte finns några garantier för att en intakt slidkrans måste brista under ett samlag. Slidkransen kan med andra ord hålla sig hel trots ett samlag.

Hur ser jag om min flickvän är oskuld?

För att sammanfatta; nej, det finns inga säkra bevis på huruvida en kvinna är oskuld eller inte och det borde inte heller spela någon roll! Det borde inte vara viktigt för någon att veta om en kvinna haft sex eller ej, förutom henne själv. Trots det finns det många kvinnor runt om i världen som av en eller annan anledning får sina mödomshinnor kirurgiskt rekonstruerade för att öka risken att blöda under den ”stora natten”. Vissa kvinnor går till och med så långt som att föra in blodampuller i slidan innan sex för att kunna bevisa sin oskuld efteråt. Det är hög tid att lämna alla dessa missuppfattningar om vad som ska och bör hända när en person förlorar oskulden, precis som det är hög tid att lämna oskuldsdyrkan bakom oss. Det är en hemsk och sexistisk tanke att antalet sexpartners påverkar en människas värde.

Hur vet man om en tjej är oskuld?

Jag rekommenderar att du litar på din flickvän och lämnar diskussionen bakom dig sedan. Har ni ett bra förhållande så är det onödigt att förstöra allt med gamla historier. Jag föreslår att du fokuserar på att vara en fin del av hennes framtid, istället för att gräva i hennes förflutna.

Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Heger, A. M., Emans, S. J., & Muram, D. (Eds.). (2000). Evaluation of the sexually abused child: a medical textbook and photographic atlas. Oxford University Press.

[2] Perlman, S., Nakajima, S. T., & Hertweck, S. P. (2003). Clinical protocols in pediatric and adolescent gynecology. CRC Press.

[3] Rosner, F. (Ed.). (2003). Encyclopedia of Jewish Medical Ethics: A Compilation of Jewish Medical Law on All Topics of Medical Interest.. (Vol. 1). Feldheim Publishers.

[4] DeCherney, A. H., & Pernoll, M. L. (1994). Current obstetric & gynecologic diagnosis & treatment. McGraw-Hill/Appleton & Lange.

[5] Stukus, K. S., & Zuckerbraun, N. S. (2009). Review of the prepubertal gynecologic examination: Techniques and anatomic variation. Clinical Pediatric Emergency Medicine, 10(1), 3-9

[6] Rogers, D. J., & Stark, M. (1998). The hymen is not necessarily torn after sexual intercourse. Bmj, 317(7155), 414.

[7] Curtis, E., & San Lazaro, C. (1999). Appearance of the hymen in adolescents is not well documented. Bmj, 318(7183), 605.

[8] Loeber, O. (2008). Over het zwaard en de schede; bloedverlies en pijn bij de eerste coïtus. Een onderzoek bij vrouwen uit diverse culturen. Tijdschrift voor Seksuologie, 32, 129-137.

[9] Knight, B., Knight, B., & Simpson, K. (1997). Simpson’s forensic medicine. Arnold. p. 114.

[10] Rex, S., & Agarwal, P. Pinhole hymen-A case report.

[11] Goodyear-Smith, F. A., & Laidlaw, T. M. (1998). Can tampon use cause hymen changes in girls who have not had sexual intercourse? A review of the literature. Forensic science international, 94(1-2), 147-153.

[12] Emans, S. J., Woods, E. R., Allred, E. N., & Grace, E. (1994). Hymenal findings in adolescent women: impact of tampon use and consensual sexual activity. The Journal of pediatrics, 125(1), 153-160.

[13] Underhill, R.A., & Dewhurst, J. (1978). The doctor cannot always tell: Medical examination of the “intact” hymen. The Lancet, 311(8060), 375-376.