inte-attraherad-av-partner

Vad händer om första gången är dålig?

Hej. Jag vill gärna vara anonym i den här frågan men ni får gärna besvara den på er hemsida som jag sett ni gjort med andra frågor från läsare. Kanske är det någon som känner igen sig i mitt problem. Min mamma har alltid sagt att jag ska vänta med sex tills jag gifter mig, att det inte finns någon poäng med att ”ligga runt” och riskera könssjukdomar. Det har alltid varit självklart för mig, men nu är jag snart 18 och många av mina kompisar börjar prata om deras sexupplevelser vilket gör att jag känner mig utanför.

Jag känner att jag kanske borde ha sex ändå, för att jag är nyfiken på vad alla pratar om. Jag vill inte ha en dålig första gång dock. Min fråga är hur stort det egentligen är att förlora oskulden? Vad händer om det inte blir bra första gången man har sex? Är det viktigt att man är kär i personen som man förlorar oskulden med? Jag är en tjej, om den informationen hjälper något.


Jag funderar på att ha sex för första gången. Hur viktigt är det att allt går rätt? Vad händer om det går dåligt?


Att förlora oskulden kan verka som en stor händelse, och för många kanske det är just det. I nästan alla filmer som handlar om eller vänder sig till tonåringar finns det inslag om sex och då gärna ett inslag som handlar om att någon ska förlora oskulden eller vill förlora oskulden till varje pris. Jag tänker på filmer som American Pie och något nyare Superbad. Det är inte så konstigt att du ställer dig frågande till hur stor deal det egentligen är att förlora oskulden. Spelar det verkligen någon roll om man har en bra ”första gång”? Om man ska tro en ny studie som publicerades i Journal of Sex & Marital Therapy kan vår ”första gång” påverka hur vi sex på sex i många år framöver.

Är det viktigt att vara kär när man förlorar oskulden?

I studien fick 331 universitetsstudenter svara på ett antal frågor om deras första sexuella upplevelse (dvs. om det var en positiv upplevelse att förlora oskulden eller om de ångrade det, om de kände sig älskade och respekterade av sin partner mm.) [1]. Samma studenter fick sedan också svara på hur nöjda de var med sitt nuvarande sexliv, därtill fick de föra en sexdagbok i vilken de betygsatte varje sexstund de upplevde under två veckor. Målet med studien var att se om det finns någon koppling mellan hur bra en persons första gång var och hur bra sex de har i sitt nuvarande sexliv.

Vad händer om man har dåligt sex första gången?

Resultatet av studien visade att det finns en koppling. De studenter som svarade att deras första gång hade varit en positiv upplevelse (dvs. att de kände en intim koppling till sin partner och ömsesidig respekt) var också mer tillfredsställda och mer positivt inställda till sitt pågående sexliv. De studenter som kände ångest över hur de förlorade sin oskuld upplevde också fler problem i sitt pågående sexliv.

Baserade på det har resultatet drog författarna slutsatsen att första gången man har sex är mer än en vanlig sexuell upplevelse, att en persons första sexuella upplevelse kan påverka dennes sexliv flera år framöver. Även om kopplingen i studien är rätt övertygande ställer jag mig en aning tveksam till författarens slutsats. För det första utfördes studien på universitetsstudenter som inte hade allt för många år mellan sina första sexuella upplevelse och sina nuvarande sexliv (det bredaste tidsgapet mellan första sexupplevelsen och det nuvarande sexlivet var 7 år, men vissa studenter hade förlorat oskulden bara ett par månader innan studien genomfördes). Således finns det en chans (eller en väldigt stor chans) att upplevelserna från deras första gång inte kommer påverka deras sexliv i vuxen ålder.

Ska jag vänta med att förlora oskulden?

Eftersom studien bara visar på en korrelation, kan vi inte vara säkra på vad det är som orsakar korrelationen. Det kan vara så att de studenter som hade en väldigt bra första gång är annorlunda än de studenter som upplevde sin första gång som något negativt (skillnader i personlighet, inställning till sex osv.), detta kan vara en förklaring till korrelationen. Det är möjligt vissa studenter hade en positiv upplevelse första gången de hade sex på grund av att de var mer positiva till sex i allmänhet. Om den teorin stämmer kan det också ge svar på varför de är mer nöjda med nuvarande sexliv.

En sista teori om denna korrelation är att studenternas nuvarande sexliv betygsätter deras första gång. Med andra ord, om de anser att deras nuvarande sexliv är dåligt kan det innebära att de även kommer ihåg sin första gång som något dåligt. Tvärt om kan det vara så att de studenter som har ett härligt sexliv just nu flyttar över lite av de positiva känslorna till minnet om när de förlorade sin oskuld.

Är det allvarligt att förlora oskulden?

Nu ska jag inte göra det rörigare för dig som läser den här artikeln. I korthet kan man säga att det finns en koppling mellan hur man ser på sin första gång och hur man ser på sitt nuvarande sexliv. Om du känner att du vill förlora oskulden av rätt anledningar så ska du såklart göra det. bara du själv kan avgöra om det är rätt för dig själv eller inte. Att förlora oskulden med någon man tycker om och litar på är såklart aldrig något dåligt om personen ifråga känner samma för dig!
[irp]
Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Smith, C. V., Shaffer, M. J. (2013). Gone but not forgotten: Virginity loss and current sexual satisfaction. Journal of Sex & Marital Therapy, 39, 96-111.