Jag har en fråga om trekanter, närmare bestämt hur vanligt förekommande de är i ”vanliga” människors sexliv. Jag och ett par av mina närmaste väninnor firade min födelsedag på en vinbar inne i centrum förra helgen. Efter ett par glas och många skratt kom vi in på sex och fantasier – inget ovanligt ämne för oss när vi går ut för att ha kul. Eftersom jag var lite rund om fötterna erkände jag att en läcker nyanställd kille på min arbetsplats har fått mig att fantisera om att ha en trekant med två killar en hel den senaste tiden. För att göra en lång historia kort avbröt en av mina väninnor mig och sa att trekanter är mycket bättre i fantasin än på riktigt. Även om svaret redan då var självklart frågade jag henne om hon verkligen testat fantasin på riktigt, eller om hon bara gissade. Hon berättade då inför oss alla att hon haft två trekanter med både två killar och en extra tjej. Strax efter erkände ännu en av mina vänner att hon också haft en trekant med sin fästman och en tjej de fått kontakt med över nätet.

Det slutade med att mina vänner satt runt bordet och utbytte erfarenheter om sina trekant-äventyr livligt under tiden som jag mest lyssnade, i stunden kände jag mig nästan lite utanför. Jag kände mig chockad över att flera av dem hade haft trekanter, jag hade verkligen inte kunnat tänka mig det. För mig är trekanter något som förekommer i porr och bland swingers. Jag kände mig också en aning svartsjuk eftersom en trekant är något jag fantiserat om en hel del men ändå inte fått tillfälle att ha, samtidigt som ”alla” mina närmaste vänner verkar haft både en och två trekanter.

Så nu undrar jag om det verkligen är så vanligt att människor har trekanter och bara väljer att inte prata om dem, eller om jag bara umgås med extra promiskuösa vänner? Jag är själv 24 år fyllda nu och mina väninnor är mellan 20 och 30 om det hjälper något. Tack för en underbar sida och tack för att ni verkar ta er an alla frågor, oavsett hur konstiga de verkar vara. Lustfyllt ?

/Nathalie


Hur vanligt är det att ha trekant?


Stort tack för dina komplimanger om Lustfyllt Nathalie, det är läsarmail som dina som motiverar oss alla att fortsätt bygga Lustfyllt större! Nu ska jag ta mig an din fråga.

Först vill jag säga att det låter väldigt spännande att du fått en ny kollega som tänder nya heta gnistor i dig, jag hoppas att du förverkligar din fantasi om en trekant om det känns rätt och du får tillfälle att göra det. Sexfantasier om trekanter är bland de mest populära och vanligt förekommande hos både män och kvinnor. Faktum är att en studie har funnit [1] att en majoritet av både män och kvinnor har haft sexfantasier om trekanter någon gång under sina liv! Kanske kommer det inte som en överraskning för många att män är de som fantiserar mest om att ha en trekant. Män verkar också vara mer intresserade av att faktiskt förverkliga sina trekantsfatasier.

Fantasier om att ha sex med två killar eller två tjejer samtidigt är alltså en väldigt vanlig sexfantasi, men hur många förverkligar den? Hur vanliga är trekanter bland människor som inte jobbar inom porrindustrin? Är du den enda av dina vänner som inte provat på en trekant?

Till min förvåning kunde jag bara hitta två vetenskapliga undersökningar där forskarna frågade de medverkande om de har erfarenheter av trekanter, båda undersökningarna publicerades under de senaste två åren. Det verkar som forskningen inte riktigt har hunnit med när människors massiva intresse för gruppsex har ökat! Framförallt saknar jag undersökningar från Svenska forskare!

Hur vanligt är det att ha trekant?

2014 publicerades den första studien och i den deltog 720 kanadensiska universitetsstudenter (majoriteten av dem var heterosexuella) [2]. I studien fick de medverkande frågor om deras inställning till att ha ett sexuellt/romantiskt förhållande med en bisexuell partner. Under en del av studien fick de medverkande besvara huruvida de deltagit i en trekant med två partners av motsatt kön. Killar fick alltså besvara om de någonsin haft en trekant med två tjejer, och tjejerna fick besvara om de någonsin haft en trekant med två killar.

Resultatet av studien visade att endast 2% av kvinnorna svarade att de haft en trekant med två killar. 10% av killarna svarade att de haft en trekant med två tjejer.

Siffrorna i denna studien kan vara något missvisande eftersom forskarna bara frågade de medverkade om de haft en typ av trekant. Så, för att få fram lite mer pålitliga siffror tog jag en titt på den andra studien som publicerades tidigare i år. Till skillnad från den första studien fick de medverkande i denna studien svara på om de någonsin haft båda typerna av trekanter – två kvinnor och en man (FFM) och två män och en kvinna (MMF).

Totalt 274 kanadensiska universitetsstudenter deltog i studien – alla av dem var heterosexuella [3]. Resultatet visade att 13% av deltagarna hade haft en trekant. I linje med resultatet från den första studien var det större chans att männen haft en trekant. 24% av killarna hade haft en trekant och endast 8% av tjejerna hade haft en trekant. Resultaten visade också att:

 18% av killar har haft en FFM-trekant   8% av killar har haft en MMF-trekant 

 7% av tjejer har haft en FFM-trekant   5% av tjejer har haft en MMF-trekant 

Även om det verkar som att killar förverkligar sina sexfantasier om en trekant i större utsträckning än tjejer, oavsett vilken typ av trekant det gäller, är det intressant att både killar och tjejer verkar föredra en FFM-trekant med två tjejer och en kille.

Men, när man tar en titt på sifforna och upptäcker att det är dubbelt så vanligt för killar att ha haft en FFM-trekant jämfört med tjejer kan man inte låta bli att undra; Vilka är tjejerna som har alla dessa trekanter med killarna? Hur går siffrorna ihop?

Det finns såklart en risk för att män överdriver sina svar samtidigt som kvinnor underdriver sina svar beroende på hur svaren skulle påverka deras anseende eller rykte bland andra studenter. Det kan också vara så att män och kvinnor har olika uppfattning om vad exakt en trekant innebär och vad som bör ske under akten för att det ska ”räknas” som en trekant.

Är det vanligt att ha trekant?

Innan man drar för stora slutsatser av dessa forskningsresultaten bör man ha urvalsgruppen i åtanke. Båda studierna utfördes på universitetsstudenter i Kanada. Siffrorna kanske hade sett något annorlunda ut om studierna utförts på Svenska studenter. Jag tror också att siffrorna hade blivit lite högre om man hade inkluderat äldre människor i undersökningarna, av den enkla anledningen att äldre människor haft mer tid på sig att utforska sina sexuella intressen.

Med det sagt, vi kan konstatera att majoriteten av oss har haft minst en sexfantasi om att ha ligga med två partners samtidigt, men majoriteten har inte förverkligat dessa fantasier – inte än i alla fall!

Du frågade om det verkligen är så vanligt med trekanter i människors sexliv, eller om du bara har ovanligt sexuellt erfarna vänner Nathalie, och jag skulle nog säga att svaret är det sistnämnda. Trekanter är inget som är vanligt förekommande bland människor i din ålder, framförallt inte bland tjejer. Jag hoppas att denna artikel givit ditt sinne lite ro. Återigen, jag hoppas verkligen att du vågar förverkliga din trekantsfantasi som läget känns rätt när(om) det infinner sig!

  Quiz: Hur vet jag om hon vill ha en trekant?

Källor
[1] tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15299716.2014.902784#.VxD9MjaFhw8

[2] ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26943139

[3] onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12734/abstract