Otrohet har länge varit ett högintressant område för vetenskapsmän- och kvinnor som forskar om sex och relationer. Under åren av forskning har de gjort en rad överraskande upptäckter om vilka typer av människor som löper störst risk att vara otrogna, varför människor är otrogna, och vilka konsekvenser otrohet leder till för både singelmänniskor och par i förhållanden. Jag har gjort en djupdykning bland dessa undersökningar om otrohet och lyckats hitta ett par guldkorn som jag nu tänkte dela med mig av. Har du någonsin haft någon fråga om otrohet hittar du säkert svaret nedan – håll till godo!
Vilka killar är otrogna?
Forskare har funnit en länk mellan otrohet och vissa fysiska egenskaper. Det är till exempel är större risk (eller chans) att män med större testiklar och högre testosteronnivåer är otrogna [1]. Vissa forskare har föreslagit att det kan finnas en evolutionär anledning till detta. Genom att ha testiklar av storleken ”större” och mer testosteron i kroppen har en kille större chans att föra vidare just sina gener till nästa generation, genom att helt enkelt ta fler chanser till sex än vad andra män skulle göra.
Könssjukdom av otrohet
I studier som gjorts om otrohet har forskare funnit att människor som är otrogna sällan använder kondom när de vänstrar. Det är därför en väldigt hög risk att otrogna personer drabbas av någon form av könssjukdom [2].
Otrohet blir inte vanligare
Även fast mer än hälften av alla tjejer på Tinder redan har en pojkvän, även fast dejtingsidor för otrohetsaffärer som Ashley Madison ploppar upp som svampar ur marken, är den procentuella siffran för otrohet inte högre idag än vad den var för 20 år sedan [3]. Det är alltså lika stor andel människor som är otrogna idag som 1995! Det verkar inte som att all ny teknik får oss att vara mer otrogna än tidigare. Den nya tekniken ger bara utökade möjligheter för de människor som skulle varit otrogna oavsett – intressant!
Fejkade orgasmer kan leda till otrohet
Om en tjej får orgasm med sin partner eller inte, är inte en faktor som påverkar henne till att vara otrogen. Men, fejkade orgasmer är en varningsklocka för otrohet! Alltså, ju oftare en tjej fejkar orgasmer med sin partner, desto högre risk är det att hon är otrogen mot honom/henne.
När är man otrogen?
Själva begreppet otrohet betyder väldigt olika saker för olika människor. Vart gränsen för otrohet går är väldigt svårt att avgöra. Faktum är att långt ifrån alla människor anser att sex med en annan partner utanför förhållandet räknas som otrohet. Samtidigt finns det människor som anser att deras partners är otrogna om de äter middag med en annan person eller lånar dem en mindre summa pengar. Forskare har funnit att män och kvinnor definierar otrohet väldigt olika och att gränsen för otrohet går vid olika ställen beroende på vad för typ av förhållande man har.
Åldern ökar risken för otrohet
Forskare har funnit att både män och kvinnor oftare är otrogna precis innan de ska fylla ett tio-tal. Med andra ord, när vi befinner oss i en ålder som slutar med en nia är vi mer benägna att vara otrogna mot vår partner [4].
En gång otrogen, alltid otrogen
Det ligger något i ordspråket ”en gång otrogen, alltid otrogen”. Det är nämligen fastställt att majoriteten av de människor som varit otrogna säger att de varit otrogna mer än en gång. Men, det sanningen är inte riktigt så enkel som man kan tro. Chansen för ”återfall” i otrohet beror väldigt mycket på vad man hade för anledning till att vara otrogen från första början [5].
Fantasier om att vara otrogen
Det är extremt vanligt att både kvinnor och män fantiserar om att vara otrogna mot sina partners. Faktum är att undersökningar visar på att nästan alla killar (98%) och en stor majoritet av alla kvinnor (80%) fantiserar om att vara otrogna mot sin partner från gång till gång [6].
Otrohet kan stärka förhållandet
När en kille eller tjej blir påkommen med att vara otrogen leder det inte alltid till att deras förhållande tar slut. Faktum är att visa studier visar på att förhållanden ibland kan komma ur en otrohetsaffär stärkta av händelsen. Det finns alltså viss sanning i att en otrohetsaffär kan rädda ett förhållande, eller i alla fall hjälpa.
Otrohet kan öka risken för hjärtattack
Risken att drabbas av en hjärtattack under sex är väldigt låg. Men, forskare har funnit att risken för hjärtattacker under sex är högre bland män när de är otrogna mot sina fruar. När du har sex med någon annan än din fru lider du alltså något större risk att drabbas av en hjärtattack under stunden [1]. Forskare har teorier om att otrohet ökar den psykologiska stressen (genom att skapa känslor av oro, skuld och nervositet). Det i sin tur kan ha en negativ effekt på den kardiovaskulära funktionen i kroppen.
[2] Conley, T.D., Moors, A. C., Ziegler, A., & Karathanasis, C. (2012). Unfaithful individuals are less likley to practice safer sex than openly nonmonagamous individuals. The Journal of Sexual Medicine, 9, 1559-1565.
[3] Twenege, J. M., Sherman, R. A., & Wells, B. E. (2015). Changes in American Adult’s sexual behaviour and attitudes, 1972-2012. Archives of Sexual Behavior.
[4] Alter, A. L., & Hershfield, H. E. (2014). People search for meaning when they approach a new decade in chronological age. Proceedings of the National Academy of Sciences.
[5] Wiederman, M. W., & Hurd, C. (1999). Extradyadic involvement during dating. Journal of Social and Personal Relationships, 16(2), 265-274.
Previti, D., & Amato, P. R. (2004). Is infidelity a cause or a consequence of poor marital quality?. Journal of Social and Personal Relationships, 21(2), 217-230.
Schmitt, D. P. (2004). The Big Five related to risky sexual behaviour across 10 world regions: Differential personality associations of sexual promiscuity and relationship infidelity. European Journal of Personality, 18(4), 301-319.
Mark, K. P., Janssen, E., & Milhausen, R. R. (2011). Infidelity in heterosexual couples: Demographic, interpersonal, and personality-related predictors of extradyadic sex. Archives of sexual behavior, 40(5), 971-982.
[6] Leitenberg, H., & Hicks, T. V. (2001). Sexual fantasies about one’s partner versus someone else: Gender differences in incidence and frequency. The Journal of Sex Research, 38, 43-50.