inte-attraherad-av-partner

11 fenomenala dejtingtips för en lyckad första dejt

Ibland när jag hör mina far- eller morföräldrar prata om hur de träffades och tillslut blev tillsammans tänker jag; vilken tur de hade. För visst låter det som att dejting var lättare förr i tiden på många sätt. Det verkar som att det fanns en tydlig etikett för hur själva uppvaktandet och flörtandet skulle gå till. Jag har till och med en bild av att det fanns vissa speciella allmänna platser förr som människor kunde gå till för att just hitta en partner. Ofta hör jag berättelser om dansbanan eller dansen som ett ställe där man träffade eventuella partners, jag antar att vår motsvarighet är krogen. Personligen är jag skeptisk till att träffa en framtida kärlekspartner på krogen, men stort grattis till dig som lyckats med det!


11 dejtingtips för en mysig första dejt


När jag var hos frisören senast såg jag en gammal cosmo-tidning som låg på ett bord. På omslaget läste jag en liten rubrik som löd något i stil med såhär lyckas du med dejten. Det fick mig att vilja skriva en egen liten lista med tips på hur jag gör en dejt så lyckad som möjligt, kanske kan mina dejtingtips hjälpa dig också på din nästa dejt.

Gå inte på restaurang under första dejten

Jag skulle aldrig vilja gå på restaurang under den första dejten med en ny person. Det känns alldeles för krystat och seriöst att klä upp sig för en kväll på en fyrstjärnig restaurang med en person som jag inte känner så bra. Vad händer om vi inte har kul ihop? Är det värt att spendera flera hundra kronor på en osäker dejt? Nej, jag går hellre till ett avslappnat ställe med låg musik och tar ett glas vin eller en öl istället. Gärna på en fredag efter jobbet, det får dejten att kännas mer vardaglig och självklart lugnar en gnutta alkohol nerverna också!

Gör ett bra intryck på första dejten med rätt klädsel

Detta förstadejtentips känns rätt logiskt, men vad innebär egentligen rätt klädsel? Ska man ha på sig finkläder på en dejt för att verkar seriös eller ska man ha på sig något mer avslappnat? Jag tycker att man ska känna sig snygg i sina kläder, vilket innebär att jag inte plockar fram de finaste kläderna jag har för det känns bara krystat och uppstyrt igen. Jag tar på mig snygga vardagskläder helt enkelt. Har du inga kläder som passar in på den beskrivningen så kanske det är dags att skaffa några?

Var en gentleman eller gentlekvinna under dejten

Som jag skrev i början är det förmodligen mycket som har ändrats inom dejting om man jämför nutida dejting med dejting för 50 år sedan, men långt ifrån allt. Att vara en gentleman eller gentlekvinna och hålla upp dörren för sin dejt eller ta hand om dejtens jacka är fortfarande ett bra dejtingtips tycker jag. När jag nu sitter och skriver denna artikel i Word får jag en röd och kantig linje under ordet gentlekvinna och det tycker jag är konstigt. Om en man kan vara proper, väluppfostrad och behjälplig mot en tjej varför skulle inte tjejen kunna vara det mot killen?

Ge komplimanger under dejten

Kanske har du och din dejt gemensamma vänner eller så är ni totala främlingar för varandra. Oavsett så plockar du många poäng genom att vara en positiv och snäll person som bjuder på komplimanger. Ge din dejt ärliga komplimanger och strö gärna lite komplimanger över era gemensamma vänner eller folk omkring er också. Det visar att du är en person som ser det positiva i människor och situationer och det i sig är en väldigt attraktiv kvalitet att ha som person.

Förvänta dig inte kärlek vid första dejten

När jag var nybörjare på dejting så letade jag efter det och jag tror att flera människor som går på dejt också letar efter det – kärlek vid första ögonkastet. Jag är en romantisk person och jag tror verkligen på äkta kärlek, men att förvänta sig gnistrande kärlek och flammande åtrå vid första dejten är att förvänta sig lite för mycket tror jag. Visst händer det att två personer som går på en dejt känner attraktion efter bara några minuter, men det är ytters sällsynt. I de flesta fall måste det byggas upp en vänskap först som sedan övergår till ett förhållande med romantiska känslor. Jag tror att det eviga sökandet efter kärlek vid första ögonkastet gör att så många människor beskriver det som att de sitter fast i dejtingträsket och aldrig träffar någon bra partner – de har alldeles för bråttom. Låt en trevlig första dejt leda till en ny dejt, det kan ta tid för kärlek att flamma upp!

Starta den första dejten med en kram

En kram lättar på den fysiska barriären som vanligtvis kan finnas mellan två främlingar, så öppna upp din famn och bjud din dejt på en kram. Här är också ett perfekt tillfälle att bjuda din dejt på en komplimang. Luktar han eller hon gott? Har din dejt fina kläder på sig? Berätta gärna det för personen då! En kram gör det också lättare att gå vidare från bara vänskap till något mer, för visst är det svårt att få romantiska känslor för någon som du aldrig vidrört?

Betala inte för dejten

Här är en punkt som jag och flera andra tycker är viktig. Bjud inte din dejt på något, betala var och en för sig. Det har blivit en trend att killar ska bjuda tjejen på saker vid den första dejten, men jag tycker det är fel. Att bli bjuden på något kan få vissa människor att känna sig lite skuldsatta och det är ingen positiv känsla. Det är inget negativt att betala var och en för sig.

Vart ska man träffas för en första dejt?

Det finns såklart bättre och sämre platser för en första dejt. Jag skulle säga att en bra plats för en dejt är ett allmänt ställe där ni både känner er bekväma och avslappnade tillsammans. Jag skulle personligen inte bjuda hem en person till mig som en första dejt, jag skulle inte vilja gå hem till någon annan heller. Det är väldigt intimt att komma hem till någon annan eller att släppa in en främling i ens eget hem och det kan skapa en obekväm och stel känsla mellan er. Det är också en väldigt stor säkerhetsrisk att gå hem till någon annan och befinna sig ensam med en främling bakom låsta dörrar. Att det finns lite liv på dejtingplatsen är ett stort plus. Om ni bestämmer träff på ett fik, museum eller djurpark finns det alltid något att prata om och även om det uppstår en tyst stund gör det inget eftersom det finns annat att rikta uppmärksamheten mot.

Var dig själv på dejten

Glöm inte att det viktigaste och bästa dejtingtipset som jag har att erbjuda dig är att vara dig själv. Ingen är så bra på att vara dig själv som du är, det är din absolut största styrka när det kommer till att göra ett gott intryck på andra människor oavsett om det gäller en arbetsintervju eller en dejt.

Frågor att ställa på första dejten

Den stela och pinsamma tystnaden är förmodligen den största orosfaktorn för ett par som ska gå på sin första dejt tillsammans, men tystnad behöver inte vara något dåligt. Att kunna dela tystnad med någon utan att det känns jobbigt är en av de starkaste signalerna på en bra och nära relation tycker jag. En tyst stund tillsammans kan också ge er en chans att känna efter hur dejten faktiskt känns innan den är över.

När man lär känna en ny person är det lätt att träffen förvandlas till ett förhör med frågor på löpande band. Frågor som man inte nödvändigtvis vill veta svaret på, men ställer ändå bara för att undvika tystnad. Istället för att ställa de klassiska frågorna som ”vart jobbar du?”, ”hur gammal är du?” eller ”vad gillar du för musik?” så kan du själv berätta om hur din dag eller vecka har varit. Genom att själv öppna med en liten berättelse om ditt liv ger du ett avslappnat och öppet intryck samtidigt som du ger den andra personen en chans att ställa lite frågor om dig.

Kort eller lång första dejt?

Visst är det svårt att skiljas åt om man har mycket att prata om, men jag skulle välja en kortare dejt framför en lång dejt alla gånger. Om det finns saker kvar att prata om efter den första träffen innebär det att ni har en anledning till att träffas ännu en gång. Personligen känner jag att jag får väldigt många intryck efter bara några minuter med en ny person, lite tid ensam innan en ny träff ger mig tid att sortera intrycken och avgöra om jag tycker om personen eller inte. Om jag går och tänker positiva tankar om personen hemma innebär det oftast att det finns något där att bygga vidare på. Jag har aldrig sex på första dejten, oavsett hur trevligt det har varit. Självklart beror det på vad man är ute efter, men om du är ute efter något mer seriöst som ett långvarigt förhållande tycker jag att personkemi kommer före sex. Jag vill känna att det finns något speciellt mellan oss innan vi har sex.

Som du märker så handlar många av mina dejtingtips om vanligt hyfs och sunt förnuft. Logiskt kanske, men jag kan ibland förlora mitt logiska tänk när jag ställs inför en nervös händelse som en dejt. Jag vet inte om du också reagerar som jag? Lämna gärna en kommentar nedan där du bjuder på ditt bästa dejtingtips för en lyckad första dejt, det finns säkert många bra dejtingtips som jag glömt i den här artikeln!