inte-attraherad-av-partner

6 vetenskapliga trick för att lyckas med nätdejtingen

Jag är änkeman sedan ett par år tillbaka. Jag har fått nog av ensamheten, nu när barnen flyttat hemifrån och allt. Det här med internetdejting verkar som den bästa metoden för mig att hitta någon att spendera tillvaron med eftersom jag varken jobbar eller har några sociala fritidsintressen längre. Jag har läst era dejtingguider och har tagit åt mig många bra poänger från dem! Jag undrar om ni kan skriva några fler dejtingtips för oss som är lite till åldern komna och söker kärlek på internet? Finns väl ingen forskning gjord på området antar jag, men ni kanske kan komma på några bra tips? Tack för allt ni skriver. Får en gammal man att känna sig ung ingen! –Gösta i Karlsborg


Tips för nätdejting


Visst finns det forskning gjord om internetdejting, Gösta! Nätdejting blir allt mer populärt bland oss Svenskar! I en Sifoundersökning frågade man 1 111 män och kvinnor i åldrarna 25–60 år som har inlett en relation de senaste fyra åren hur de hade träffade sin partner. Det vanligaste svaret var då via en nätdejtingsida (23 procent) [1]. Unga svenskar använder dejtingappen Tinder medan medelålders och äldre väljer traditionell internetdejting via sajter som Match och Mötesplatsen. 19 procent i åldergruppen 15–34 år har någon gång använt Tinder. Totalt är det enligt undersökningen dubbelt så många kvinnor som män som säger sig använda Tinder [2].
[irp]Men, det är långt ifrån alla som känner sig fullt bekväma med att nätdejta. Tankar om hur man utformar den perfekta dejtingprofilen med en attraktiv profilbild och en fängslande profiltext kan kännas överväldigande, ibland skrämmande! Det finns ju så mycket som kan gå fel, så många fallgropar som kan hindra en från att hitta den rätta i dejtingdjungeln. Som tur är finns det en hel del vetenskapliga studier som kan hjälpa alla kärlekslustande nätdejtare där ute. I en nyligen publicerad artikel i The Journal of Evidence Based Medicine har forskare gjort ett hästjobb med att söka bland olika vetenskapliga studier (86 studier totalt) för att ge en övergripande bild av hur vi dejtar på nätet och hur vi kan bli bättre på att dejta på nätet. Här kommer några vetenskapliga tips om hur du skapar en attraktiv profil och lockar till dig en perfekt partner när du nätdejtar.

Välj ett bra användarnamn

Börja med att välja ett bra användarnamn. Forskning visar att det är bättre att välja ett smeknamn som låter sött och lekfullt (som ”GladaTjejen” eller ”Solstrålen”) än att välja ett som man får negativa eller undergivna associationer av (som ”LillaTjejen” eller ”Krypet”). Användarnamn som börjar på en bokstav i början av alfabetet kan ha vissa fördelar eftersom de ofta visas längst upp i sökresultaten och alfabetiskt ordnade listor på sajten.

Välj rätt profilbild

När du ska till att ladda upp din profilbild så se till att välja en bild där du har ett genuint och äkta (inte framtvingat) leende och lätt lutat huvud. Dessa två faktorer har visat sig vara kopplade till ett positivt första intryck. Om du laddar upp en gruppbild på dig och andra människor till din dejtingprofil så välj gärna en där du står i mitten och människorna omkring dig ser ut att ha roligt. Detta ger intrycket av att du är en rolig person som andra människor gillar att vara med – väldigt attraktivt!

Skriv en bra ”slogan”

Det är inte alla dejtingappar eller dejtingsajter som tillåter profilrubriker där du kan skriva en kort ”slogan” om dig själv, men om den dejtingsajten som du använder gör det så se till att den är bra! Din slogan ska vara enkel och lättläst eftersom rubriker som är lätta att förstå fångar vårt intresse och får oss att vilja läsa vidare. En bra slogan gör ett bra intryck på dina profilbesökare!

Presentation

dejtingprofilFörsök ge en så varierad och bred bild som möjligt av dig själv och vad du söker när du skriver din presentationstext! Presentationen på en dejtingsida är viktig, så skriv inte – jag upprepar – skriv inte bara om dig. Det skulle få dig att framstå som en aningen självcentrerad och självupptagen person – inte särskilt attraktivt. Forskning visar på att du gör bäst i att skriva 70% om dig själv i och ägna de resterande 30% av din presentation till att beskriva den partner du söker.

Berätta om dina intressen

Den information du bör bjuda på om dig själv i din dejtingpresentation är allt som får dig att framstå som en lättsam och relaterbar person. Detta innebär att du bör fokusera på vilka intressen du har och vilka saker som fyller ditt liv med glädje, inställt för att berätta om dina bragder och prestationer. Kom ihåg att du dejtar, du söker inget jobb.

Visa att du har humor

Att du visar upp ditt sinne för humor i din presentation kan hjälpa dig en hel del. Humor är trots allt den egenskap som både kvinnor och män anser vara mest attraktiv hos en partner. Det är värt att understryka att detta inte innebär att du – helt enkelt – ska skriva vilken rolig prick du är i din presentation. Det bevisar inte att du faktiskt är en människa med humor. Försök istället att skriva din presentation med glimten i ögat. Få läsaren att dra på leendet en aning, det är bevis nog!

Om du vill ha fler vetenskapliga dejtingtips så kan jag rekommendera dig att läsa artikeln i sin helhet. Artikeln ger dig även lite tips om hur du utformar ett bra första meddelande till en person som verkar intressant. Tips; ställ öppna frågor som gör att mottagaren måste tänka efter och formulera ett långt svar. Du kan läsa hela studien här – gratis! Du kan också läsa våra alldeles egna Lustfyllda dejtingtips genom att klicka på länken!

Tack för ditt mail, Gösta. Vi på Lustfyllt önskar dig lycka till i sökandet efter en kärlekspartner.

Källor
[1] https://www.svd.se/var-fjarde-relation-borjar-pa-natet

[2] http://omni.se/sifo-tinder-galler-for-unga-aldre-valjer-natdejting/a/bWkPA

[3] http://ebm.bmj.com/content/20/2/48