Hej – den senaste tiden har jag drömt väldigt mycket om sex och jag undrar varför? Jag har aldrig drömt om sex så pass mycket som jag gjort den senaste veckan – nästan varje natt! För två nätter sedan tror jag till och med att jag fick en orgasm i sömnen! Jag visste inte ens att det var möjligt. Beror detta på sätter jag sover kanske? Skriv gärna något om sexdrömmar om ni har tid – tack!


Varför drömmer vi om sex?


Varför drömmer vi om sex och hur vanligt är det? Går det att påverka hur ofta vi drömmer erotiska drömmar? Dessa frågor hade jag tänkt besvara i det här inlägget! Drömmar om sex är väldigt vanligt. Forskare har funnit att hela 93% av killar och 86% av tjejer någon gång har haft drömmar om sex [1]. Men! Vissa människor drömmer om sex oftare än vad andra gör, varför är det så? En ny studie visar på att det kan finnas en koppling mellan vilken position man man sover i och sannolikheten för sexdrömmar [2]. I studien frågade forskare 670 universitetselever (34% killar, 66% tjejer) i Hong Kong om hur ofta de upplevde olika typer av drömmar och hur verkliga de kändes. Eleverna fick också svara på hur ofta de sov på magen, ryggen och sidan.

De flesta eleverna som blev tillfrågade (71%) svarade att sov i en viss position oftare än andra positioner. Av de 71% svarade 72% av dem att de oftast sov liggandes på sidan, 23% svarade att de oftast sov på ryggen och 5% svarade att de oftast sov liggandes på magen. Att sova på rygg eller sida länkades inte till erotiska drömmar, det gjorde där emot sovande positioner på mage! Det visade sig att de personer som oftast sov på mage oftast hade drömmar där de var nakna eller hade sex. Det visade sig också att de som sov på mage ofta löpte större chans att drömma drömmar om att vara inlåst, fastbunden eller bortförd av utomjordingar.

Sexdrömmar

Eftersom studien bara visar på en korrelation mellan att sova på mage och ökade chanser för drömmar om sex kan vi inte säga något säkert om anledningen till varför det är så, men forskarna har teorier om att sovande positioner där man ligger på mage skapar tryck eller press mot könsorganet och den känslan förs sedan in i drömmarna. Därför har man lättare för att drömma om sex och erotik. En liknande teori användes för att förklara drömmarna om att bli inlåst eller fastbunden. När man sover på mage skapar det ett tryck mot bröstkorgen vilket gör att det blir svårare att andas. Det är troligt att den känslan framkallar drömmar där man blir kvävd eller instängd.

Hur drömmer jag om sex?

Eftersom det inte finns några absoluta svar på hur våra sovpositioner påverkar våra drömmar är chansen väldigt liten att vi skulle kunna välja att drömma om sex genom att medvetet ligga på mage när vi sover, men längtar du efter sexdrömmar kan du alltid ge det ett försök!

  Här är 7 fetischer du aldrig hört talas om tidigare

Källor
[1] Schredl, M., Ciric, P., GÖtz, S., & Wittmann, L. (2004). Typical dreams: stability and gender differences. The Journal of Psychology, 138, 485-494.

[2] Yu, C.K.C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22, 212-221.