Den stereotypiska bilden av ett heterosexuellt par som precis avslutat sitt sexande visar en frustrerad kvinna som vill prata känslor och mysa med en sovande (ofta snarkande) man. Visst är detta en naturlig del av ett heterosexuellt sexliv? Jag menar, detta scenariot utspelar sig ju igen och igen i mängder av filmer och tv-serier. Det finns till och med en bok, skriven av en amerikansk läkare, som heter Why Do Men Fall Asleep After Sex?: More Questions You’d Only Ask a Doctor After Your Third Whiskey Sour. Så visst måste klyschan om att killen alltid somnar direkt efter sex vara sann?


Somnar killar först efter sex?


Vem somnar först efter sex?

Nej! enligt forskning så stämmer inte klyschan alls [1]. På The University of Michigan gjordes en studie där 456 studenter fick svara på en undersökning som handlade om huruvida de somnar före eller efter sina sexpartners. Alla studenter som medverkade i undersökningen var heterosexuella, sexuellt aktiva och många av dem befann sig även i ett stabilt förhållande. Tvärt emot forskarnas hypotes visade det sig att både män och kvinnor somnar först lika ofta efter sex. Därmed verkar myten om den frustrerade tjejen och slumrande killen vara uppklarad för gott.

Varför somnar killar efter sex?

Men, forskarna hittade faktiskt en skillnad mellan könen. När studenterna skulle svara på vem som somnade först de kvällar då de inte hade haft sex visade det sig att heterosexuella män ligger vakna längre än sina kvinnliga partners. Hur förklarar vi detta fenomen då? Självklart kan vi inte svara säkert på varför killar ligger vakna längre än tjejer de kvällar som de inte haft sex, men författarna av studien föreslog olika teorier som svar. Kanske ligger killar vakna längre än tjejerna för att skydda dem ifrån andra män? Kanske ligger de vakna för att de hoppas på att få komma till? Eller så kanske kvinnor har utvecklat förmågan att somna först för att begränsa möjligheterna till sex, eftersom kvinnan potentiellt får betala ett högre pris för sex än män (genom att bli gravida tex.). Det är också möjligt att inga av dessa teorier stämmer och att svaret på frågan är något helt annat.

Vad lär vi oss av detta då? Jo, att stereotypen inte stämmer och att män faktiskt är dem som ligger vakna medans kvinnorna sover, om det inte blivit något sex innan läggdags.

  Varför drömmer jag om sex?

Källor
[1] Kruger, D. J., & Hughes, S. M. (2011). Tendencies to fall asleep first after sex are associated with greater partner desires for bonding and affection. Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology, 5, 239-247.