inte-attraherad-av-partner

Varför gillar tjejer bad boys ?

Att tjejer föredrar ”bad boys” är en krystad teori bland killar som har ofta har svårigheter med att attrahera tjejer. ”Nice guys finish last” brukar det heta på engelska, men hur är det i verkligheten? Är det sant att tjejer föredrar den rebelliska och kaxiga killen med skäggstubb och skinnjacka framför den välvårdade och städade killen med fast anställning och välstruken skjorta?

Om man söker svaret bland vetenskapliga undersökningar finner man att det ligger en hel del sanning i teorin om tjejer och ”bad boys”. Undersökningar som gjorts visar att många tjejer föredrar ”bad boys” framför ”snälla killar”, men bara tillfälligt. Med tillfälligt menas en gång i månaden då tjejen har sin ägglossning. Detta har förbryllat många forskare eftersom det mest logiska hade varit att tjejer söker efter en stadig och pålitlig partner under sin mest fertila period. Varför dras då tjejer till de ”farliga” kilarna som inte alls har något intresse av ett stabilt förhållande?

Forskare vid The University of Texas bad tjejer att bedöma en fejkprofil på en dejtingsida. Profilen tillhörde en ung man som levde ett spännande fartfyllt liv och var ute efter en kort romans. Forskarna bad tjejerna att uppskatta hur mycket denna sexiga ”bad boy” skulle hjälpa till med hushållssysslor om de befann sig i ett förhållande med honom. Det visade sig då att tjejer som befann sig närmare ägglossning gissade på att killen skulle bidra med mycket mer till hushållet än de tjejer som befann sig längre ifrån sin ägglossningsperiod.

Varför gillar inte tjejer snälla killar?

Tydligen är det så att tjejer blir något hormonstinna under sin ägglossningsperiod, det gör att de har lättare för att inbilla sig att ”stygga killar” kan förändras till hängivna livskamrater och bra pappor. Mr. Wrong kan alltså bli Mr. Right genom berusande hormoner.

Varför blir jag alltid kär i fel killar?

I en annan studie fick tjejer föra en konversation med två olika skådespelare, en med rollen som ”pålitlig pappa” och den andra med rollen som ”bad boy”. Återigen ansåg tjejerna som var närmast ägglossning att den ”stygga killen” skulle vara en stabilare partner och en bättre pappa än den ”snälla killen”, men tjejerna hade också lätt för att ange vilka tillkortakommanden den stygga killen skulle ha i ett förhållande.

Kär i en bad boy

Så ska tjejer undvika dejting under ägglossning för att också undvika komplicerade och kanske hjärtekrossande situationer? Nej, det är förmodligen inte den bästa lösningen. Om du inte är säker på om hormoner förblindar dig när du känner dig dragen till en kille kanske du kan föreställa dig hur det hade varit om din kompis dejtade honom. Hade givit rådet att vara försiktig eller hade du givit grönt ljus? Kanske kan du fråga en kompis om råd när du känner dig dragen till en kille nästa gång?
[irp]Men killar då? Gillar killar snälla tjejer? eller föredrar de ”bad girls”? Här kan du läsa vidare om varför killar gillar tuffa tjejer.

Källor
Vill du läsa mer om unders ökningarna som nämns i den här artikeln kan du spana in: Durante, K. M., Griskevicius, V., Simpson, J. A., Cantú, S. M., & Li, N. P. (2012). Ovulation leads women to perceive sexy cads as good dads. Journal Of Personality And Social Psychology, 103(2), 292-305. doi:10.1037/a0028498