Varför stönar tjejer under sex?

Jag undrar varför tjejer alltid stönar mer än vad killen gör under sex? Det känns som det är så i alla fall. I porrklipp är det alltid så. Jag har också stönat mer än de killar jag haft sex med? Hur har det blivit så egentligen? Det verkar som att stön kommer naturligt för tjejer och inte för killar.


Varför stönar tjejer mer än killar under sex?


Sex inne på en flygplanstoalett eller i sängen bredvid sin sovande kompis är bara två exempel på tillfällen då många kanske önskar att de kunde älska ljudlöst med sin partner. Inte nog med att sänggnissel och ljudet från två kroppar som stöter eller gnider mot varandra är näst intill omöjligt att dämpa (oavsett vad vi själva tror), i stundens hetta ger vi ifrån oss egna ljud som kan variera från ”ooohh” och ”aaahh!” till hela meningar som ”snälla sluta inte!” eller ”Åh! jag älskar när du tar mig såhär”. Kanske har du till och med givit ifrån dig skrik som väckt grannarna någon gång? Att ha mod och självförtroende nog att sexa högljutt och ohämmat med sin partner är såklart positivt, men varför ger vi ifrån oss så mycket ljud under sex? Varför stönar vissa mer än andra? Stönar en tjej alltid när det är som skönast för henne? Är det viktigt för killar att en tjej stönar under sex över huvud taget?

Varför stönar tjejer under sex?

En ny studie visar på att tjejers stön och kvidande under sex inte bara handlar om deras egen njutning, ljuden kan också hjälpa deras partner till orgasm. Studien som innehöll 71 hetrosexuella tjejer avslöjade att många är som mest högljudda när deras partner når orgasm [1]. Med andra ord, tjejer är bättre på att skrika och stöna när deras partner kommer än när de själva når orgasm. Över 80% av tjejerna i studien svarade att de gav ifrån sig ljud under sex som inte hade något att göra med deras egna orgasm. Varför?

Varför stönar man?

Ljuden var inte nödvändigtvis till för att fejka en orgasm, utan snarare för att hjälpa killen att nå sin orgasm. Faktum är att 2 av 3 tjejer medger att de stönar och kvider i sängen för att få killen att komma, 87% av tjejer säger att de ger ifrån sig ljud under sex för sin partners skull [1] och visst fungerar det! Det är bevisat att de ljud som tjejer ger ifrån sig under sex kan driva killar hela vägen till orgasm [2].

Det är inte bara människor som njuter av högljutt sex. Berberhanar (en slags apa) reagerar också starkt på honor som ger ljud ifrån sig under sexakten. 59% av hanarna ejakulerar när honan ropar och skriker under parning och endast 2% ejakulerar om honan är tyst [3].

Varför stönar man under samlag?

Så vad blir kontentan av detta då? Jo, killar blir kåta av tjejer som stönar, kvider och skriker under knullandet och de flesta tjejer vet om det. Högljutt älskande är något som båda parter kan njuta av, så fortsätt med att stöna högt under sex. Har du en partner som är tyst under sex behöver det inte innebära något dåligt, men att fråga om allt känns bra skadar såklart inte.

Källor
[1] Brewer, G. & Hendrie, C. A. (2011). Evidence to suggest that copulatory vocalizations in women are not a reflective consequences of orgasm. Archives of Sexual Behavior, 40, 559-564.

[2] Levin, R. J., (2006). Vocalised sounds and human sex. Sexual and Relationship Therapy, 21, 99-107.

[3] Pfefferle, D., Braunch, K., Heistermann, M., Hodges, J. K., & Fischer, J. (2008). Female Barbary macaque (Macaca sylvanus) copulation calls do not reveal the fertile phase but influence mating outcome. Proceedings of Royal Society B: Biological Sciences, 275, 571-578.