Diskussionen om varför den kvinnliga orgasmen existerar ur ett evolutionärt perspektiv har pågått länge. Varför får egentligen tjejer orgasm om det inte är nödvändigt för fortplantning? Många teorier om detta har kommit och gått. Några forskare hävdar att de sammandragningar i livmodern som en orgasm skapar gör det lättare för spermier att komma längre in i fortplantningsorganen och således öka chanserna för en graviditet. Andra forskare menar att den kvinnliga orgasmen inte fyller något evolutionärt syfte alls, att orgasmen bara är en underbar bonus för tjejer helt enkelt. En av de mest intressanta teorierna jag har läst om den kvinnliga orgasmen är att den främjar trofasthet på så vis att tjejer som är mer sexuellt tillfredsställda är mindre benägna att vara otrogna. Av ungefär samma anledningar tror somliga forskare att den kvinnliga orgasmen kan skicka signaler till killen om hur stor chans det är att tjejen kommer vara honom trogen. Tanken är då att killen vet att hans partner blir sexuellt tillfredsställd med honom och därför inte kommer söka upp någon annan kille att vara otrogen med. Chanserna att tjejen för just hans gener vidare ökar. Teorierna är väldigt intressanta, men finns det någon sanning bakom dem? Har orgasm något med otrohet att göra? Om din flickvän inte får orgasm under sex, ökar det chanserna för att hon ska vara otrogen mot dig?

Är tjejer som inte får orgasmer otrogna?

Forskarna i en ny studie som publicerades i Archives of Sexual Behavior försökte besvara denna frågan [1]. De rekryterade 138 kvinnliga och 121 manliga universitetsstudenter som alla befann sig i varsitt heterosexuellt förhållande. Tjejerna fick svara på frågor om hur ofta de fick orgasm och hur starka deras orgasmer var. Killarna fick svara på frågor om hur ofta deras partner fick orgasm och hur starka de var. Alla studenter fick också svara på om de någonsin varit otrogna mot sina partners och hur stor sannolikheten för framtida otrohet var. De fick också svara på om deras partner någonsin varit otrogen och hur stor de bedömde att chansen var att deras partner skulle vara otrogen i framtiden.

  6 starka tecken på att din flickvän är otrogen

Det finns ingen koppling mellan orgasmer och otrohet

Resultatet av studien visade att varken antalet orgasmer eller orgasmernas intensitet hade något att göra med om de någonsin varit otrogna, inte heller hur stor chansen för framtida otrohet var. Inte heller killarnas uppfattning om hur ofta deras partner fick orgasm hade något att göra med hur sannolikt de bedömde att framtida otrohet var. Således verkar det som att tjejer inte bestämmer sig för att vara otrogna baserat på antalet orgasmer de får i sitt nuvarande förhållande. Det verkar inte heller som att killar oroar sig för att deras flickvänner ska vara otrogna bara för att de får få orgasmer när de har sex.

Forskarna fann dock att det finns en koppling mellan otrohet och tjejer som fejkar sina orgasmer. Ju fler orgasmer en tjej i undersökningen hade fejkat, desto större var chansen att hon någon gång varit otrogen och kommer vara otrogen igen. Alltså, antalet fejkade orgasmer säger mer om hur trogen en flickvän är, än antalet äkta orgasmer.

Men orgasmer påverkar förhållandet på annat sätt

Så om en tjejs orgasmer inte är kopplat till otrohet, vad är då poängen? Är vi tillbaka på ruta ett? Nej, inte riktigt. Forskarna i studien menade på att det inte fanns någon koppling mellan tjejernas orgasmer och otrohet, där emot fann de att antalet orgasmer påverkade förhållandet på andra vis. Tjejer som fick många orgasmer ansåg att deras pojkvänner satsade mer på deras förhållande och tog deras kärlek mer seriöst. Killar var också mer tillfredsställda med förhållandet om deras flickvän fick orgasm ofta. Ju fler orgasmer deras flickvänner fick, desto mindre var chansen att de själva skulle vara otrogna. Det visade sig alltså att tjejers orgasm inte gör tjejer mer trogna sina pojkvänner, men de gör pojkvännerna mer trogna sina flickvänner! Väldigt intressant!

Dela gärna artikeln nedan och följ Lustfyllt via Facebook eller Twitter!

Källor
[1] Ellsworth, R. M., & Bailey, D. H. (in press). Human female orgasm as evolved signal: A test of two hypotheses. Archives of Sexual Behavior.