inte-attraherad-av-partner

Hur fan kan vissa människor bli kåta av smisk och smärta?

Jag har ingen specifik fråga. Känner bara för att skriva av mig lite! Jag har ett stort problem med människor som tänder på smärta under sex. Vad är det med dem lixom?! Jag förstår inte hur man kan tycka det är sexigt att lida eller se någon annan lida under sex. Det är tvärt om avskyvärt och avtändande. Jag förstår inte hela den här Fifty Shades of Grey trenden som helt plötsligt gjort sexuellt våld okej. Det måste väl ändå vara så att de som blir kåta av att få stryk har någon mental störning eller? I mina ögon känns det som ett sjukt beteende. ??

Om jag har en fråga så är det denna: Hur fan kan vissa människor bli kåta av smisk och smärta? Hur fan kan man gå igång på att bli strypt eller slagen under sex?

– Kattis


Varför blir somliga kåta av smärta?


Om du alltid har haft ett inneboende begär – en hemlig önskan – om att bli bunden och piskad av en partner, kanske du är en masochist. En masochist är någon som finner lust och njutning i smärtsamma sexuella aktiviteter, som att spanka, bita, piska och strypningar. Sexuella masochister vill uppleva smärta när de har sex, och även om de flesta masochister är nöjda med mildare former av smärta kan vissa masochister bara bli tillfredsställda av extremt smärtsamma sexuella lekar som involverar skärning (edge play) och elektriska chocker.

Hur kan man finna njutning i att bli smiskad och förnedrad?

Många människor ställer sig väldigt oförstående till masochism, somliga blir till och med kränkta av enbart tanken av smärta som något lustfyllt. Det är så oförståeligt för vissa människor att de aktivt jobbar för att masochism ska förbjudas. Hysterin kanske inte är så svår att förstå. De flesta av oss försöker så gott vi kan undvika smärta till varje pris, speciellt under sex. Hur udda är det då att somliga människor bokstavligt talat bönar och ber om att andra ska skadar dem, ibland på sätt som låter farligt? Varför är det så? Varifrån kommer dessa masochistiska begär? Hur kan man bli kåt av smärta? Hur kan man finna njutning i att bli smiskad och förnedrad? Vad har hänt för att en människa ska älska att bli strypt under sex? Varför tänder vissa människor på smisk?

Historiskt sett var det vedertaget bland psykiatriker att masochister var galna. Faktum är att masochism tills nyligen ansågs vara ett diagnostiskt psykiatrisk tillstånd. Men, inställningen till masochism (bland både forskare och allmänheten) har förändrats drastiskt de senaste åren tack vare växande forskning som visar hur masochister verkar vara lika psykologiskt friska som alla andra och tack vare ett ökat fokus på BDSM inom populärkultur som filmer, serier och böcker. Forskare tror inte längre att masochism härstammar från psykologiska problem eller störningar, men det finns fortfarande några betydande teorier om varför somliga människor upplever njutning av smärta och blandar de två i olika sexuella lekar och rollspel.

Masochism kan vara ett inlärt beteende

Många psykologer har hävdat att parafilier – det vill säga ovanliga sexuella intressen – är inlärda beteenden. Detta kan hjälpa till att förklara – inte bara varför några av oss blir masochister – men också varför andra människor har sko- och fotfetischer, blir furries och så vidare.

Så, hur lär vi oss att bli masochister? Det låter ju rätt konstigt, eller? Ibland börjar det med att vi observerar masochism. Om du upprepade gånger ser hur folk njuter av att bli smiskade (som i scener av Fifty Shades of Grey eller i tv-serien Submission), kanske du blir mer benägen att prova det själv. Låt oss säga att du bad din partner att smiska dig en dag du kände dig lite extra kåt. Den extra kåtheten kommer att göra sexet mer spännande och din orgasm mycket kraftfullare. Detta gör att du kopplar samman smiskandet med extra njutning. ”Sexet var så mycket bättre den där gången han smiskade mig.” På så vis blir smisk ett sexuellt belöningsbeteende, och beteenden som belönas med njutning tenderar att upprepas.

Teorin om att smärta dämpar oro och nervositet

Många av oss har svårt att njuta av under sex på grund av att vi känner oss osäkra på våra kroppars utseende eller nervösa för att vår ”prestationsförmåga” i sängen inte ska vara tillräckligt bra. Denna oro stör vår sexuella njutning. Socialpsykologen Roy Baumeister har föreslagit att masochism är en lösning på dessa problem hos människor som känner sig oroliga och osäkra. Hans teori är att smärta ger en stark distraktion från allt annat som pågår i våra tankar under sex. Med andra ord, fysisk smärta kan fördriva känslor av nervositet och oro, som i sin tur innebär att osäkra människor kan slappna av mer och lättare förlora sig själva i njutningen tillsammans med sin partner.

Teorin om att smärta kan ge os lugn och fokus

En annan liknande teori menar på att masochism inte bara är en form av psykologisk distraktion från nervositet och sexuell prestationsångest, utan också ett sätt att förändra vårt medvetna sinnestillstånd till något som kan liknas vid det tillstånd vi försätter oss själva i under meditation.

I en studie som publicerades i tidningen PLOS ONE tidigare i år hittade forskarna stöd för denna teori bland personer som utövade extrema masochistiska ritualer som gick ut på att de fick tillfälliga piercingar i olika kroppsdelar som de sedan hängde vikter i. Forskare fann att dessa människor hamnade i ett psykologiskt tillstånd som kallas övergående hypofrontalitet, vars effekter beskrevs som ”minskningar av smärta, en förmåga att leva i nuet, lite aktivt beslutsfattande och känslor av flytande fridfullhet.” Detta föreslår att masochism inte behöver vara kopplat till sexuell njutning, utan mer som en metod för att uppnå ett spirituellt och meditativt lugn.

Teorin om att underkastelse kan ge livet mening

Masochism kan också vara ett sätt för vissa människor att hitta ett personligt värde eller till och med en mening med livet. Denna teori – som också kan är kommer från Baumeister och beskrivs i hans bok Masochism and the Self – grundar sig i idén om att masochism vanligtvis uppstår i stabila nära relationer. Masochism är inte något folk brukar utöva med främlingar – och det finns goda skäl till det: I ett förhållande finns det (förhoppningsvis) en ömsesidig respekt för gränser, vilket är nödvändigt för att kunna utöva masochistiska lekar och aktiviteter på ett säkert sätt.

När de är i ett säkert förhållande är det inte ovanligt för masochister att bli helt och fullt hängivna – till och med psykologiskt bundna till – sina partners. I sin forskning fann Baumeister att många masochister säger saker som ”Jag lever för att tjäna” eller ”Mitt enda mål är att behaga min älskling”. Dessa uttalanden tyder på att masochism för vissa kan bli ett sätt att definiera sig själva och till och med ett sätt att finna mening med ens liv.

Varför tänder jag på smärta?

Innan jag avslutar denna artikel vill jag bara understryka att dessa teorier inte innehåller några absoluta sanningar. Det finns förmodligen en hel del sanning i alla teorier jag beskrivit ovan, men om det finns en sak jag lärt mig om sex är det att sexuellt beteende är otroligt komplicerat. Även om två personer kan ha samma sexuella begär, betyder det inte att de bakomliggande orsakerna till dessa begär är desamma hos båda personerna.

Svaret på varför vissa människor blir kåta av smärta kan vara så enkelt som att de tycker om ljudet som uppstår när något daskas mot deras hud. Andra människor kanske blir upphetsade av smisk för att de gillar utseendet på piskan de smiskas med, eller rösten hos personen som smiskar dem.

Det är helt okej att vara masochist

Den viktigaste poängen att ta med sig från den här artikeln är att det är helt okej att vilja bli smiskad under sex. Det är helt okej att känna kåthet när någon stryper dig under sex. Det är helt okej att bli kåt av smärta. Såläge ditt sexuella beteende inte drabbar andra eller förstör ditt liv – sätt upp gränser och kör på!

Tänder du på smärta? Har du någonsin blivit smiskad och känt hur det förstärker känslan av sex? Avskyr du smärta under sex? Snälla, berätta om ditt förhållande med smärta och sex i en kommentar nedan. Det är 100% anonymt och vi är så enormt nyfikna på vad du har för tankar om detta!

Källor

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23679066