inte-attraherad-av-partner

3 sexuella fantasier som är mycket vanligare än du tror

Jag har alltid varit fascinerad över olika konstiga fetischer och parafilier (vad man nu kallar det) som folk går igång på. Så jag undrar om frågor ni får till Lustfyllt. Alltså ni måste ju få en hel del konstiga frågor som inte blir publicerade? Konstiga saker som folk tänder på och har funderingar om? Vilken fetisch eller parafili får ni mest frågor om?

Jag önskar att jag själv kunde bidra me nått kul här men jag har tyvärr inga fetischer själv. Gillar standard sex och tänder på rätt vanliga grejer tror jag.


Vilka är de vanligaste fetischerna?


Parafili är en väldigt generell term som psykologer använder för att beskriva alla typer av sociala (eller psykiska) avvikelser från den sexuella normen. Alltså, en avvikande fantasi eller handling som syftar till att uppnå sexuell stimulans och tillfredsställelse. Udda saker som folk blir kåta av helt enkelt! Antalet sexuella fantasier som klassats som parafilier har ökar enormt under de senaste åren. Det finns nu flera hundra olika saker som klassats som ”avvikande” eller ”udda” sexuella turn ons

Det verkar dock som att många av dessa avvikande fantasier inte är så avvikande och sällsynta som vi (eller forskare) kanske tror. Många sexuella fantasier som klassas som parafilier är faktiskt rätt vanliga (om man ser till hur många som fantiserar om dem) Så, här är ett par sexfantasier som inte är så udda och ovanliga som vi kanske tror!

Först ut är BDSM (som står för bondage, discipline, dominance, submission, sadism och masochism). BDSM är långt ifrån ovanligt, det är faktiskt något som de flesta av oss går runt och fantiserar om. Självklart är vissa specifika sätt att utöva BDSM mer populära än andra.

Hur vanligt är fantasier om BDSM?


65% av tjejer fantiserar om att bli sexuellt dominerade


53% av killar fantiserar om att bli sexuellt dominerade

Enligt en studie från 2014 som genomfördes på över 1 500 kanadensiska kvinnor och män fantiserar de flesta kvinnor (65 procent) och män (53 procent) om att bli sexuellt dominerade. En majoritet av män (60 procent) och nästan hälften av alla kvinnor (47 procent) går runt och fantiserar om att sexuellt dominera någon annan. Dessutom har ungefär hälften av både män och kvinnor sexuella fantasier om att bli bundna eller att få binda upp någon annan under sex.

Hur vanligt är det att man fantiserar om smisk?


24% av tjejer fantiserar om att smiska eller slå en partner under sex


44% av killar fantiserar om att smiska eller slå en partner under sex


Fantasier om att blanda sex och smärta var lite mindre populärt, men fortfarande väldigt vanligt. 44 procent av männen och 24 procent av kvinnorna svarade att de fantiserar om att smiska eller slå en partner under sex. 36 procent av männen och 29 procent av kvinnorna sa att de fantiserar om att bli smiskade eller slagna under sex.

BDSM-relaterade frågor är de absolut vanligaste frågorna inom parafili- och fetischområdet vi får till Lustfyllt, men som du kan se är det rätt vanligt att folk går och fantiserar om BDSM-inslag i sexlivet också. Precis som statistiken visar är det vanligast att folk frågar / fantiserar om att dominera eller bli dominerad under sex.

Hur vanligt är det att man fantiserar om sex utomhus?57% av tjejer fantiserar om att ha sex utomhus


66% av killar fantiserar om att ha sex utomhus


Vad har vi mer då, jo; att ha sex på allmänna platser är en fantasi som många män och kvinnor går runt och suger på i sina längtande sinnen. Vi får många frågor som både ställningar och tekniker som gör utomhussex smidigare. Vi får till och med frågor om lämplig klädsel och vilka specifika platser runt om i Sverige som kan lämpa sig för lite utomhuskul. Detta återfinns även i studien där 66 procent av männen och 57 procent av kvinnorna svarade att de går igång på att ha sex utomhus och på publika ställen.

[irp]Den här fantasin om att ”visa upp sig” samtidigt som man knullar är något som ibland klassas som exhibitionism. Det är viktigt att poängtera att denna fantasi skiljer sig drastisk från den mer kliniska definitionen av exhibitionism som ofta innebär ett sexualbrott som rubriceras sexuellt ofredande eller förargelseväckande beteende. Detta är (tack och lov) ganska sällsynt. Det folk går runt och fantiserar om är att visa upp sig inför en villig publik, eller ännu vanligare; att helt enkelt ha sex utomhus utan att någon ser, men samtidigt gå igång på själva risken att någon kanske ser.

En annan rätt vanlig fantasi (speciellt bland män) är voyeurism, att man går igång på att – i hemlighet – iaktta och titta på främlingar som klär av sig eller har sex. Det får vi många frågor om, framförallt får vi frågor om huruvida det är olagligt att tjuvkika på någon som är naken eller har sex. Den frågan är såklart svår att svara på rakt av eftersom voyeurism i praktiken kan innebära så många olika saker för olika personer. Det finns gott om pojkvänner som i förväg gjort upp med sina flickvänner att de ska få se på i smyg när de onanerar och då är handlingen inte olaglig. Mer ett rollspel. Voyeurism är dock aldrig något jag rekommenderar.

Ungefär 66 procent av männen och 33 procent av kvinnorna i studien svarade att de fantiserar om voyeurism på ett eller annat sätt.

Det vi bör ta med oss från den här statistiken är att psykologer bör vara mer aktsamma med vilka sexuella begär och fantasier de väljer att klassa som ”udda” eller ”avvikande”. Många parafilier är som sagt långt ifrån sällsynta.

Huruvida ett sexuellt begär är skadligt eller olagligt har väldigt lite att göra med hur populärt det är bland människor. Det som påverkar är snarare om beteendet sker i samförstånd med andra eller inte – vilket känns tryggt.

Källor
Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. (2015). What exactly is an unusual sexual fantasy? The Journal of Sexual Medicine, 12(2), 328-340. doi:10.1111/jsm.12734