inte-attraherad-av-partner
Sponsrad av

Ska man använda kondom under oralsex?

Hejsan, Jag har en fråga om kondomanvändning under oralsex. Självklart vill jag inte drabbas av någon könssjukdom, därför använder alltid jag kondom när jag har sex med en partner. Det känns som en nödvändighet. Jag undrar dock om kondom är lika nödvändigt vid oralsex? Får jag könssjukdomar om killen inte bär en kondom när jag går ner på honom? Jag har så svårt att tänka mig att andra människor använder kondom under oralsex, det känns inte så vanligt? Hoppas ni förstår min fråga! Tack för alla svar ni kan ge.
-Maria


Ska man använda kondom vid oralsex?


Tack för din fråga Maria! Detta kan låta som en klyscha, men du är inte ensam om att ställa frågor om oralsex och kondomer. Det är en kombination som många inte spenderar så många tankar på, samtidigt som de är väldigt måna om att skydda sig under ”vanligt” sex. Oralsex är en extremt vanlig sexuell aktivitet, i alla fall i västvärlden. Faktum är att de flesta vuxna under 50 säger att de har givit eller fått oralsex under det gångna året, och det blir vanligare i rasande takt.

Men, trots att oralsex är så vanligt förekommande i våra sexliv är det förvånansvärt få människor som använder kondom eller annat fysiskt smittskydd under själva akten. I en studie som utfördes på 1 373 brittiska studenter rapporterade 56% av de medverkande att de haft oralsex – men, bara 17% av dem hade använt en kondom under tiden. Bara 2% av de 1 373 tillfrågade svarade att de alltid använder en kondom under oralsex.

Man kan tycka att detta är lite oroande eftersom de som inte använder kondom eller annat fysiskt smittskydd under oralsex utsätter sig för en risk att både drabbas av och sprida vidare olika sexuellt överförbara sjukdomar. Som exempel är det möjligt att sprida bakteriella infektioner som klamydia och gonorré genom att ha oralsex (båda dessa infektioner har förmågan att fästa i halsen). Virusinfektioner som herpes och HPV kan också smitta genom oralsex (som exempel kan en person med munherpes ge sin partner herpes i underlivet genom att denne ger sin partner oralsex; tvärt om kan en person med könsherpes ge sin partner oralherpes). Oralsex kanske också överföra löss från underlivet till skägg- och mustaschväxt.

Oralsex med kondom

Slicklappen är en tunn duk av gummi eller latex som läggs över partnerns könsorgan/anal. Slicklappen används om du till exempel ska ha oralsex med en kvinna.[/caption]För att klargöra; detta innebär inte att du garanterat får en STD om du har oralsex utan kondom eller slicklapp. Jag skulle säga att infektionsrisken höjs om man har oralsex utan skydd, men ingen kan svara på hur stor risken faktiskt är att drabbas av en könssjukdom på detta sätt.

Slicklapp

Så varför använder inte människor skydd under oralsex? Det är såklart svårt att svara på, det finns många anledningar [1]. Ofta väljer människor bort kondom under oralsex av samma anledningar som de struntar i kondom under penetrativt sex; de tycker att kondomen begränsar njutningen för båda parter och är bökig att rulla på. Dessutom har många människor inte ens tänkt tanken på att använda skydd vid oralsex.

Könssjukdomar av oralsex

Borde man använda kondom eller slicklapp vid oralsex? Om du vill reducera risken att drabbas eller föra vidare en könssjukdom så mycket som möjligt är det absolut något du bör överväga. Men, det är viktigt att komma ihåg att vare sig kondom eller slicklapp garanterar skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Jag vill understryka detta eftersom kondomer (och framförallt slicklappar som är så ovanliga) ofta används för sent eller på fel sätt. Dessutom täcker inte alltid smittskyddet (kondomen eller slicklappen) hela det infekterade området av huden. Alla sexuella aktiviteter medför en liten risk oavsett hur man beter sig, så det är bäst att se kondom som ett verktyg för riskreducering, inte riskeliminering!
[irp]Återigen, tack för din fråga Maria! Hoppas att du känner dig lite mer beläst efter denna artikeln. Har du också en fråga om sex eller relationer som du vill ha besvarad? Gå till startsidan och skicka in frågeformuläret – den är alltid 100% anonymt!

Källor
[1] Stone, N., Hatherall, B., Ingham, R., & McEachran, J. (2006). Oral sex and condom use among young people in the United Kingdom. Perspectives on Sexual and Reproductive Health, 38(1), 6-12.