inte-attraherad-av-partner
Sponsrad av

Kondomstorlek är viktigare än du tror

De flesta kondomer som tillverkas och säljs idag har ”standardiserad” längd och bredd [1]. De exakta måtten på kondomer kan variera en smula mellan olika kondommärken, men allmänt lever vi med en samhällsnorm som säger att en kondomstorlek passar alla killar. De flesta av oss har någon gång varit på ett event där gratiskondomer delats ut till besökare, men har du någon gång varit på ett event där gratiskondomerna låg sorterade efter penisstorlek? Förmodligen inte. Det är vanligare att man ser kondomer inne på barn- och ungdomsmottagningar, apotek och butiker ligga sorterade efter utförande (färg, smak eller material) än storlek och passform. Den här one size fits all -normen som gäller kondomer anses allt oftare vara en av orsakerna som leder till oskyddat sex, för när kondomer inte passar bra är det mindre chans att killar bär dem under sex. För att understryka min poäng vill jag berätta om en undersökning som publicerades i the Archive of Sexual Behavior.

Är kondomstorlek viktigt?

I studien medverkade 463 homo- och bisexuella män från New York [2]. Urvalet av män hade stor bredd, både i åldrar (från 18 till 83 år) och i etnicitet (61% var vita, 39% tillhörde andra etniciteter). I enskildhet svarade alla män i studien på ett frågeformulär som handlade om deras penisstorlek och deras erfarenheter av kondomanvändning. Männen fick bland annat svara på frågor om vilken läng och omkrets deras penis hade, hur vanlig det var att de använde kondom under sex och hur bra kondomer brukade passa dem.

Över hälften av männen (51.4%) rapporterade att de hade en penislängd mellan 15 och 20 cm och en penisomkrets på 10 till 15 cm. Detta resultat kan ifrågasättas eftersom frågeformuläret inte erbjöd exakta mått som svarsalternativ. Istället fick männen ange vilket måttspann de låg i (5 – 10 cm, 10 – 15 cm eller 15 – 20 cm etc.). Det är högst troligt att männen med en penislängd på 15 cm (den penislängd som anses vanligast av forskare) hellre valde att inkludera sig själva i spannet 15 – 20 cm än i 10 – 15 cm spannet. En liten överskattning i längd kan alltså ha förekommit.

Spelar storleken på kondomen någon roll?

När det gäller frågorna om kondomer svarade de flesta män att den genomsnittlige kondomen passade lagom bra när det kom till längd (71.7%) och omkrets (61.3%). Men, detta innebär också att det fanns en rätt stor minoritet av män som ansåg att kondomer vanligtvis passar dåligt. Många män rapporterade att den typiske kondomen antingen är för kort eller för trång. I samma missnöjda grupp rapporterade nästan en tredjedel att en kondom någon gång gått sönder vid pårullningen (31.7%) och 42.2% rapporterade att minst en kondom de använt under de senaste 3 månaderna hade glidit av under sex. Forskarna fann också att killar med de längsta penisarna löpte störst risk att spräcka eller ha sönder kondomer.

En annan upptäckt som forskarna gjorde var att män med längre penisar och män som rapporterade att vanliga kondomer ofta kändes för trånga oftare hade haft oskyddat analsex.

Tillsammans visar dessa upptäckter att kondomer inte är en one size fits all -produkt och att ett stort antal män har svårt att hitta kondomer som passar bra och sitter skönt under sex. Därtill föreslår resultatet av studien att dåligt passande kondomer kan bidra till ett mer riskabelt sexuellt beteende eftersom de män som upplevde flest problem med kondomstorlekar också var minst benägna att skydda sig under sex. Självklart är datan från studien något begränsad och man bör inte generalisera alla män eller alla homo- eller bisexuella män efter upptäckterna som gjordes.

Men! Datan tyder på att insatser som görs för att främja säkert sex hade givit ett bättre resultat om man först och främst informerade killar om att storleken på kondomerna de köper spelar stor roll, och därefter gjorde olika kondomstorlekar mer lättillgängliga!

Hur vet jag om jag har rätt kondomstorlek?

En kondom ska vara lätt att rulla på och sitta stadigt på plats under sex. Om kondomen du använder känns slapp eller lös bör du prova en mindre modell. Om kondomen känns obekvämt trång eller till och med smärtsam att bära bör du prova en större kondommodell, en för trång kondom löper större risk att spricka under sex.

Hur hittar jag rätt kondomstorlek?

Eftersom det inte finns någon riktig kondomstandard är det idag svårt att hitta en kondom som sitter perfekt. De olika utföranden som kondomer kommer i (raka, formade för bättre passform över ollonet och knottriga / ribbade) gör det också väldigt svårt att hitta den perfekta kondomstorleken. Det finns vissa kondommärken som specialiserar sig på att ta fram ett brett sortiment av kondomstorlekar, MY.SIZE till exempel. Dessa märken har mallar för hur du mäter din penis för att hitta den perfekta modellen i deras kondomsortiment.

Det bästa alternativet för att hitta den kondom som passar bäst är helt enkelt att testa så många olika märken och utföranden du bara kan. Kondomer kan du aldrig ha för många av, så ge dig ut i den enorma kondomdjungeln och experimentera din väg fram till den perfekta kondomen för just dig. Här hittar du ett stort kondomutbud med bra priser.

Källor
[1] Herbenick, D., & Reece, M. (2006). Penis length and circumference as contributors to condom breakage, slippage, and perceived discomfort. European Journal of Sexual Health, 15(S1), 35.

[2] Grov, C., Well, B. E., & Parsons, J. T. (2013). Self-reported penis size and experiences with condoms among gay and bisexual men. Archives of Sexual Behavior, 42, 313-322.