inte-attraherad-av-partner

Kvinnlig mobbning är ett vetenskapligt dokumenterat fenomen

Okej, så jag vet att min fråga kanske är omogen men jag är anonym så jag frågar ändå. Varför är tjejer så bitchiga mot varandra? Alltså.. det känns inte som killar är lika dryga mot varandra som tjejer kan vara. Är det bara jag som upplever det? Jag är själv tjej btw. I så fall, vad gör att tjejer beter sig bitchigt mot varandra?


Kvinnlig mobbning


Forskning [1] visar att tjejer som bär utmanande kläder (som t. ex. visar klyftan) har en avstötande effekt på andra kvinnor och således har svårare för att skaffa väninnor. Kvinnorna i studien jag refererar till trodde att de satt och väntade på att delta i en undersökning om konflikter, men i själva verket utfördes studien i på dem i själva väntrummet. Två och två fick tjejerna sitta i väntrummet när en attraktiv kvinna i utmanande kläder plötsligt kom in i samma väntrum. Hon satte sig ner för att vänta men passade också på att ställa frågor om videokameror till en av forskningsassistenterna. Efter en stunds väntande lämnade den attraktiva kvinnan väntrummet. Forskarna satt då placerade i ett annat rum och spelade in de väntande kvinnornas reaktioner. Det som fångades på film när den attraktiva kvinnan lämnade rummet var hur de väntande tjejerna himlade med ögonen, utbytte kränkande kommentarer och skrattade åt henne. Tydligen uppfattade de väntande kvinnorna henne som fientlig. När samma kvinna gick in i väntrummet iförd khakis och en vanlig t-shirt (inte utmanande kläder) märkte de väntande kvinnorna knappast att hon var där.

Vad tycker tjejer om andra tjejer?

Utomstående människor som sedan fick se videon fick i uppgift att ge kvinnorna i väntrummet en ”bitchy score” (med andra ord berätta hur passivt aggressiva de verkade mot den attraktiva kvinnan). Resultatet visade att tjejerna som satt i väntrummet de gångerna den attraktiva tjejen gick in var mer ”bitchiga” än de tjejer som satt i väntrummet när samma tjej iförd osexiga kläder kom in.

En annan grupp tjejer fick i uppgift att betygsätta bilder på samma tjej iförd antingen den utmanande utstyrseln eller de mindre utmanande utstyrseln. De som fick se tjejen iförd de utmanande kläderna ansåg att sannolikheten för att de skulle gilla hennes personlighet, presentera henne för sin pojkvän eller låta henne spendera tid ensam med sin pojkvän var väldigt låg. De som såg henne iförd de mindre sexiga kläderna hade en vänligare inställning till henne.

Varför är det såhär då? Varför är tjejer mer fientligt inställda till tjejer som går sexigt klädda, jämfört med tjejer som inte går sexigt och utmanande klädda? Enligt evolutionsteorin kan det vara så att tjejerna är fientliga just för att skydda sin egen partner. Varje varelse vill föra vidare just sina gener till nästkommande generation och när den möjligheten hotas (genom att tex. en mer attraktiv person dyker upp) blir vi defensiva och misstänksamma.

Källor
Vaillancourt, T., & Sharma, A. (2011). Intolerance of sexy peers: Intrasexual competition among women. Aggressive behavior, 37(6), 569-577.