inte-attraherad-av-partner

Första dejten? Tredje dejten? Hur många dejter ska man gå på innan man har sex?

Tjo till alla er på Lustfyllt! Här kommer en Stina från Västerås med en dejtingrelaterad fråga till er. Hoppas att ni kan besvara den, även om den kanske inte har något riktigt bra svar! Jo, såhär… jag har varit singel rätt länge nu, i snart två år. Det är rätt så länge i min bok. Jag försöker hitta en bra kille som jag passar tillsammans med för något långvarit, men om jag ska vara ärlig så går dejtandet inget vidare. Jag går på dejter mest hela tiden känns det som. Träffar killar jag mött via vänskapskontakter och via en dejtingsajt på nätet men inget leder någon vart. Efter ett par dejter får jag känslan av att killarna alltid tappar intresset för mig och sedan rinner allt ut i sanden. Vi slutar höras av. Jag får också känslan av att anledningen till att de tappar intresset är för att jag vill vänta med att ha sex, gärna så länge som möjligt. Det handlar inte om att jag inte vill ha sex egentligen. Jag vill bara vara seriös och lära känna killen på djupet först. Veta att vi är rätt för varandra på det mentala planet innan vi går längre. I min värld blir förhållandet mycket mer stabilt och långvarigt om man inte rusar in och har sex med en gång. Det känns också som jag ”sorterar” bort oseriösa killar genom att vänta.

Men efter lång tid som singel och mycket dåligt dejtande har jag börjat tvivla på om det verkligen är sant. Bör jag fortsätta fokusera på att lära känna killen först och hålla ut så länge som möjligt eller borde jag bara ge mig hän och ha sex när det känns rätt? För i så fall kan det hända väldigt fort och jag vill inte riskera att framstå som oseriös. Blir ens förhållande bättre eller sämre av att man har sex ”med en gång”? Spelar det någon roll om man väntar med att ha sex eller inte? Det får mig också att undra hur många dejter som man bör gå på innan man har sex? Förmodligen finns det inget perfekt antal, men vad är vanligast? Detta blev visst fler frågor än jag hade tänkt, men de hör ju ihop på något vis. Okej – tack för mig!


Hur många dejter ska man gå på innan man har sex?


Tack för dina frågor Stina. Det känns som en oerhört sliten fras, men jag skriver den i alla fall: du är inte ensam om att sitta i det här dilemmat. För mig känns det som att det finns två inställningar människor har till dejtande och sex. Några anser att det är lika bra att ha sex med varandra så fort det känns rätt för att försäkra sig om att man är sexuellt kompatibla med varandra. Andra vill vänta med att ha sex för att – just som du beskriver – känna att man ”klickar” mentalt först innan man blir mer fysiska.

När ska man börja ha sex med den man dejtar?

Precis som du säger finns det inget perfekt antal dejter man bör gå på innan man har sex. Sex ska man ha när det känns rätt, så enkelt är det. Det finns dock vissa mönster i hur folk dejtar och har sex. Den amerikanska dejtingsajten OK Cupid genomförde en enkel studie där de frågade en miljon användare om just detta – hur många dejter ska man gå på innan man har sex? Eller, deras fråga var snarare Hur lång tid skulle det ta för dig att ha sex med en person du verkligen tycker om? [1] Så här svarade användarna:

28% svarade att 1 till 2 dejter var lagom
47% svarade att 3 till 5 dejter var lagom
20% svarade att 6 eller fler dejter var lagom
5% svarade att de väntar till efter bröllopet

Som du ser väljer många människor att vänta ett litet tag innan de har sex. De flesta går efter den berömda ”tre-dejts-regeln”, andra föredrar att vänta rätt så mycket längre. Väldigt få väljer dock att vänta så långt som till efter bröllopet.

Så, om jag skulle försöka besvara din andra fråga kanske? Leder en inställning till att förhållandet blir bättre? Blir förhållandet sämre för att man inte väntar med att ha sex? Borde man avstå sex i början för att låta lusten växa sig starkare? Leder avhållsamhet i dejtandet till ett bättre förhållande i längden? Den frågan kräver lite mer grävande, men gräva gör jag gärna för våra älskade läsare! Det enkla svaret på frågan kommer säkert att göra dig lite förvånad, det spelar nämligen ingen större roll. Ett förhållande blir inte sämre eller bättre, längre eller kortare för att man väntar med att ha sex.

Blir förhållandet bättre om man väntar med att ha sex?

I en studie från 2014 som publicerades i Journal of Sex Reseach undersökte ett gäng forskare hur sexuell tajming påverkade förhållandens kvalitet, om det fanns en koppling mellan hur tidigt man valde att ha sex och hur bra förhållandet blev på sikt [2]. Studien gjordes på över 10 000 ogifta män och kvinnor som var 27 år gamla i snitt. Alla medverkande befann sig i stabila och seriösa förhållanden.

Det forskarna fann var att de som hade sex tidigt i förhållandet (på första dejten eller under de första veckorna) var lika nöjda med sina förhållanden som de personer som väntat med att ha sex i ett par veckor eller längre – ungefär. De flesta medverkande rapporterade att de var förhållandevis nöjda med sitt pågående förhållande. Om du tar en noggrann titt på undersökningen kan du se att de par som väntade längre med att ha sex eller avhöll sig helt ifrån sex tills efter bröllopet var en liten aning mer nöjda med sina förhållanden (en tiondel på en femgradig skala), vilket fick forskarna att slå bak ut (i min mening) och göra bedömningen att sex under första dejten är en dålig, dålig idé. Jag tycker dock att alla som läser denna studie ska bortse ifrån den delen. Det finns en skillnad mellan statistisk signifikans och praktisk signifikans.

Att vänta med att flytta ihop är bra för förhållandet

En studie från 2012 som publicerades i Journal of Marriage and Family styrker antagandet att det inte spelar någon större roll om man väntar med att ha sex eller inte om man är ute efter ett seriöst och långvarigt förhållande [3]. Även i denna studie fann man en liten, liten koppling mellan snabb sextajming och sämre kvalitet på förhållanden, men denna korrelation berodde i mångt och mycket på att par som har sex tidigt även tenderade att flytta ihop tidigare.

Med andra ord, det spelar inte så stor roll när du börjar ha sex med killarna du dejtar. Er sextajming kommer inte påverka ert eventuella förhållande i någon märkbar grad. Det som dock spelar en större roll för förhållandes överlevnad är hur fort ni väljer att flytta ihop. Att kasta er in i ett samboskap verkar inte våda särskilt gott för förhållandets framtid, så ta det lugnt på den fronten. I övrigt håller jag mig till det jag skrev inledningsvis – ha sex när du känner att det är rätt. Om det känns rätt redan på första dejten eller 6:e dejten spelar ingen roll.

Jag tror att man gör bäst i att vara sig själv – den man egentligen är – när man dejtar. Att lägga band på sig och spela mer kontrollerad eller mer avhållsam än vad man egentligen är kan sluta med att man attraherar helt fel partner. Om man känner för att ha sex så är det en del av ens personlighet som borde få komma till tals när man dejtar, det säger mycket om dig som person.

Tack för att du läser Lustfyllt och tack för att du tog dig tiden att skriva in till oss!

Har du också en brinnande fråga eller fundering du vill få besvarad? Använd då kontaktformuläret på förstasidan för att komma i kontakt med oss på redaktionen.

Vad hade du givit Stina för råd om hennes situation? Lämna en kommentar nedan och berätta så utförligt du vill, även det är 100% anonymt!

Källor
[1] okcupid.com/deep-end/digital-decade-sex
[2] ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121225
[3] onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1741-3737.2012.00996.x/full