inte-attraherad-av-partner

9 fakta om hur vi svenskar använder våra sexleksaker

Sexleksaker – de finns överallt! En snabb sökning på Google levererar ett hundratal svenska nätbaserade sexbutiker med enorma utbud av sexleksaker och sextillbehör. Gör man en lika snabb sökning på Eniro efter fysiska butiker som säljer sexleksaker får man ytterligare ett hundratal resultat runt om i Sverige. Affärerna verkar gå bra också! Enligt bolagssajten Allabolag.se omsätter bara två av Sveriges största sexbutiker strax över 67 000 000 svenska kronor tillsammans varje år – det räcker till många buttplugs och silikonsnoppar det!

Trotts dessa svindlande siffror, och trots att sexleksakstillverkare världen över spenderar en stor del av sin vinst på att tvätta bort tabu-stämpeln från sina produkter är det nästan ingen i detta avlånga land som pratar om sexleksaker! Är det inte lite konstigt? Jag menar, tillsammans spenderar vi svenskar en bit under 100 000 000 kronor på sexleksaker varje år, ändå finns inte ordet ”sexleksaker” med på listan över Sveriges 1000 mest använda ord – en lista där ”sex” ligger på plats 296.

Det är dags att vi pratar om sexleksaker i Sverige, och för att ge lite tändvirke åt det hela kommer jag vara först ut med den här artikeln, i vilken jag kommer rada upp ett par roliga fakta om svenskar och våra sexleksaker!

Hur många svenskar har en sexleksak?

I en studie som RFSU beställde 2008 framkom att 35% av oss svenskar har någon form av sexleksak i hemmet. 14% äger en sexleksak, men använder den inte av olika anledningar. Om man begränsar åldersspannet till mellan 20 och 45 år har 4 av 5 (det vill säga hela 80%) svenskar en sexleksak hemma som de aktivt använder. I Sverige är det något fler tjejer än killar som äger en sexleksak, vilket kan förklaras med att majoriteten av sexleksaksutbudet idag riktar sig till kvinnor. I Danmark är sexleksaker dock jämt fördelade mellan män och kvinnor. I Sverige är det framförallt den yngre målgruppen (mellan 20 och 29 år) som visar störst intresse för sexleksaker.

Hur ofta använder svenskar sexleksaker?

När det kommer till hur ofta vi svenskar använder våra sexleksaker kan vi (i min mening) bli lite bättre! Bara 1 av 10 svenskar använder sin sexleksak varje dag och något fler än 3 av 10 säger sig använda sin sexleksak någon gång per vecka. De flesta svenskar använder sina sexleksaker någon gång i månaden! I Norge använder 44% av sexleksaksägarna sina sexleksaker någon gång per vecka. Det verkar således som att skidåkning inte är det enda norrbaggarna slår oss i grundligt.

Varför ska jag köpa en sexleksak?

Själva poängen med sexleksaker är att öka det sexuella välbefinnandet – att göra ägaren full av njutning och kåthet helt enkelt! Detta lyckas sexleksaker väldigt bra med, nästan overkligt bra faktiskt. Av de svenskar som äger och använder en sexleksak säger otroliga 94% att sexleksaker ger dem ökat välbefinnande. Jag kan inte komma på någon annan produkt där användarna är så nöjda med resultatet.

Vem använder en sexleksak?

Man kan lätt tro att sexleksaker oftast används av singlar som inte har tillgång till en ”riktig” partner, men det antagandet är helt fel. I Sverige är det lika hög andel singlar som personer i relation som använder sexleksaker. Vi svenskar har ofta uppfattningen att saker som onani och sexleksaker är ett substitut man kan ta till när man inte har en partner till hands, vilket är något skevt i min mening. Vi borde istället se onani och sexleksaker som ett komplement till vårt övriga sexliv. Det ena behöver inte utesluta det andra, så att säga.

Blir vi blyga av sexleksaker?

När nästan ingen i sverige vågar prata öppet om sexleksaker är det kanske inte så konstigt att vi helst köper dem semi-anonymt över internet. Bekväm leverans och lätt att handla prismedvetet är nog också starka anledningar till varför 66% av svenskarna främst skulle välja internet som marknadsplats för sina sexleksaker. 25% av oss skulle dock inte ha något emot att köpa sexleksaker i underklädesbutiker och hela 21% tycker att sexleksaker mycket väl kan köpas på större varuhus som till exempel Åhlens. Det finns alltså en lovande marknad för sexleksaker i Sverige. Vem vet, om ett par år kanske man kan gå in på pressbyrån och köpa en trisslott och en dildo (5% av svenskarna skulle kunna tänka sig att göra detta).

När använder man sexleksaker?

Ett kort svar på rubriken är såklart; när som fucking helst! Så länge man använder sitt sunda förnuft en aning och håller sig till vad lagboken säger finns det i min mening inga dåliga tillfällen att använda en sexleksak. Det finns till och med sexleksaker som Lelos Läppstiftsvibrator som är specifikt designad för att ägaren ska kunna bära med sig den på mindre privata platser utan att väcka uppsyn. Om man ska se till lite mer generell statistik använder de flesta svenskar sina sexleksaker hemma på kvällen (hela 92%). 33% använder sin sexleksak hemma på morgonen och 10% tycker att det är lämpligast att använda sin sexleksak när de är ute och reser. En rolig detalj är att det är övervägande singelmänniskor som använder sin sexleksak hemma på morgonen.

Hur använder man sexleksaker?

Även om vår generella uppfattning om onani och sexleksaker är att de hör singellivet till verkar det som att de som väl äger och använder sexleksaker har fattat poängen jag försökte göra ovan. 41% av oss som äger sexleksaker använder de nämligen både på egen hand och tillsammans med en partner. Faktum är att hela 39% endast använder sina sexleksaker tillsammans med en partner! Endast 20% av svenska sexleksaksägare använder dem solo på heltid, de flesta av dem är singlar (go figure).

Varför använder inte svenskar sexleksaker?

Den främsta anledningen till att vi svenskar väljer bort sexleksaker är helt enkelt för att vi inte känner något behov av dem, men väldigt många säger också att det känns onaturligt med sexleksaker och väljer bort dem av den anledningen.

Kan man ge bort en sexleksak i present?

Återigen, det korta svaret på rubriken är; så-fucking-klart man kan! Varför skulle det vara något konstigt att ge bort en sexleksak som ger personen njutning när samma person förmodligen skulle tagit emot ett presentkort hos en massagestudio med glädje? Jag tror att många känner sig osäkra på det här med att ge bort sexleksaker i present just på grund av att det inte pratas om sexleksaker! Vi vet lixom inte riktigt om personen i fråga är så bevandrad i sexleksaker eller om han/hon uppskattar sådant (fast vem uppskattar inte njutning?), så vi väljer hellre ett tråkigare och säkrare kort. Som biobiljetter till exempel! 3 av 4 Svenskar säger att de skulle vilja få en sexleksak i present av någon. Om du funderar på att överraska din partner med en sexleksak i present är det 66% chans att han/hon vill ha den och ju yngre din partner är, desto större är chansen att din sexiga gåva träffar mitt i prick.
[irp]
Har din killkompis gjort slut med tjejen så våga ge honom en Fleshlight som plåster på såren! Fyller din väninna år så ge henne en snyggt designad vibrator. Det kommer gå hem, det vågar jag nästan garantera.

Tryck nu på den stora blå gilla-knappen nedan! Statistiskt sätt har 75% av dina Facebookvänner redan en sexleksak.

Källor

www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Rapporter-studier/rapport-sexleksaker-2008.pdf?epslanguage=sv