inte-attraherad-av-partner

Kan könssjukdomar smitta via sexleksaker?

Hej! Jag har en lite udda fråga till er som säkert kommer låta helt galen. Det händer att jag och min rumskompis lånar sexleksaker av varandra. Det händer inte så ofta men om någon av oss köpt en ny sexleksak så blir den andra lätt nyfiken. Det jag undrar är om jag måste oroa mig för könssjukdomar om jag lånar en sexleksak av henne? Vi är båda försiktiga när vi har sex med killar, men man vet ju aldrig. Kan könssjukdomar smitta via sexleksaker? Tack för svar!

/Tyra


Kan könssjukdomar smitta via sexleksaker?


Tack för en jättebra fråga! Inga frågor är för udda för att ställas, dessutom är det roligt med frågor som är en utmaning att besvara! Både seriösa sexbutiker och sexexperter brukar rekommendera att man tvättar vibratorer, dildos och andra typer av sexleksaker noggrant både före och efter utlåning, men det var inte förrän nyligen forskare tog reda på om det skötselrådet var nödvändigt eller ej. Så, är det säkert att låna ut sexleksaker om man rengör dem emellanåt? Tyvärr är det inte lika säkert som du kanske tror [1].

I studien om sexleksaker och könssjukdomar fick 20 kvinnor i åldrarna 18-29 två sexleksaker var att använda när de onanerade. sexleksakerna skiljde sig i form och material. Vibrator 1 var en typisk ”rabbit-vibrator” med ett penisformat skaft och en liten ”arm” för klitorisstimulans. Hela vibratorn bestod av ett elastiskt geléliknande plastmaterial. Vibrator 2 hade en len och jämn yta av mjukt silikon.

Kvinnorna ombads att använda vibratorerna invärtes, det vill säga inuti deras slidor under olika tillfällen som var minst en dag ifrån varandra. Efter användning skulle kvinnorna rengöra sexleksakerna med vatten och ett typiskt rengöringsmedel för just sexleksaker som finns att köpa i de flesta sexbutiker. Det forskarna ville ta reda på var om en specifik könssjukdom, humant papillomavirus (HPV), fanns kvar på sexleksakerna efter att de använts och rengjorts av infekterade kvinnor. De valde just HPV eftersom det är en av de vanligaste könssjukdomarna världen över. Varje kvinna i studien ombads lämna in ett vaginalprov för att avgöra om de var infekterade med HPV eller ej. Kvinnorna ombads också att lämna prover de själva tagit på sexleksakerna direkt efter användning, direkt efter rengöring och en dag efter rengöring.

Kan jag få en könssjukdom av att låna en sexleksak?

Av de kvinnor som lämnade in vaginalprover var 75% infekterade av HPV. Proverna från de sexleksaker som hade använts av infekterade kvinnor undersöktes efter spår av HPV. Hos båda sexleksakerna återfanns HPV på majoriteten av proven som var tagna direkt efter användning (mer än två tredjedelar av sexleksakerna bar då HPV). På proverna som togs på sexleksakerna direkt efter rengöring var HPV mer sällsynt men återfanns fortfarande i ungefär hälften av proverna från rabbit-vibratorn (56% av proverna visade på HPV). På den släta sexleksaken av silikon var resultatet bättre, men inte mycket bättre. HPV återfanns på 44% av proverna som togs på sexleksaken direkt efter rengöring.

Det mest överraskande resultatet kom av proverna som togs på sexleksakerna 24 timmar efter rengöring. HPV återfanns då på 40% av proverna från rabbit-vibratorerna! HPV återfanns inte alls på de släta vibratorerna av silikon 24 timmar efter rengöring.

Resultatet av studien är väldigt talande. HPV (och förmodligen andra könssjukdomar) kan smittas och föras vidare genom att man lånar sexleksaker av andra människor. Den största risken att få en STD via en sexleksak är direkt efter att sexleksaken använts av någon annan utan rengöring emellan. Men! det visar sig också att risken för att få en könssjukdom via en lånad sexleksak är relativt stor även efter att sexleksaken har rengjorts med speciellt rengöringsmedel.

Kan man få könssjukdomar av sexleksaker?

Resultaten visar också på att vissa sexleksaker är säkrare att låna ut än andra. I detta fallet löpte kvinnorna större risk att drabbas av en könssjukdom om de lånade rabbit-vibratorn av elastiskt geléliknande plastmaterial. Dildon med slät silikonyta var förmodligen lättare att rengöra är därmed något säkrare att låna ut. Mer forskning behövs dock på detta området för att resultaten ska bli säkrare. Det behövs också mer forskning för att fastställa om fler könssjukdomar än HPV har potentialen att spridas via sexleksaker.

Så, för att besvara din fråga ytterligare. Att ni är bekväma med att låna sexleksaker av varandra är fantastiskt, men var väldigt noga med att rengöra dem ordentligt efter och före användning. Könssjukdomar kan spridas via sexleksaker. Speciellt viktigt är det att rengöra sexleksaker som ni för in i er och extra extra viktigt är det att rengöra sexleksaker med ojämn yta. Att trä på en kondom över sexleksakerna ni lånar av varandra är förmodligen den bästa lösningen för att ni ska kunna njuta så säkert som möjligt.

Källor
[1] Anderson, T. A., Schick, V., Herbenick, D., Dodge, B., & Fortenberry, J. D. (2014). A study of human papillomavirus on vaginally inserted sex toys, before and after cleaning, among women who have sex with women and men. Sexually Transmitted Infections.