inte-attraherad-av-partner

Förbättra sexlivet med knipövningar

Hej Ewelina! Jag har en fråga om knipövningar. Jag har fött två barn och har hört att bäckenbottenövningar kan hjälpa mot urinläckage, något som kan drabba många mödrar efter förlossning. Jag har också hört att knipövningar eller Kegel(?) övningar kan hjälpa om man har svårt att få orgasm. Jag undrar om detta stämmer? Kan du skriva något om bäckenbottenövningar? Tack!


Kan bäckenbottenövningar hjälpa mig att få orgasm?


Bäckenbottenövningar (eller kegelövningar) har funnits i mer än ett halvt århundrade. Bäckenbottenövningar är en typ av knipövningar som utvecklades av Dr. Arnold Kegel under 40-talet som ett sätt att motverka inkontinens hos kvinnor som genomgått en graviditet. Sedan dess har det gjorts en hel del forskning kring kegelövningar och idag används dem även för att förbättra sexlivet hos både män och kvinnor. Genom att göra kegelövningar eller bäckenbottenövningar stärker man den komplexa muskulaturen i bäckenbotten som omger och stöttar organen i pelvis. Muskulaturen i bäckenbotten är samma muskler som du använde om du någon gång ”knipt” av en kisstråle under ett toalettbesök.

De rekommenderade knipövningarna är liknande för både män och kvinnor och består av en blandning av så kallade ”långa kegelövningar” (där du kniper med musklerna och håller dem spända ett par sekunder innan du slappnar av igen) och ”korta kegelövningar” (där du kniper och slappnar av med musklerna i snabbare takt flera gånger). Dessa knipövningar måste göras några gånger om dagen i flera veckor för att ge några märkbara resultat.

Knipövningar för kvinnor och män

Bland kvinnor är de sexuella fördelarna med knipövningar många. Bland annat har studier visat att bäckenbottenövningar kan leda till ökad sexlust och ökade chanser att nå orgasm under sex. Kvinnor som upplever smärta vid penetration kan också minska den smärtan genom bäckenbottenövningar [1]. För män finns det också en rad positiva resultat att uppnå genom knipövningar. Forskning visar att män som utför bäckenbottenövningar regelbundet kan få bättre erektioner som håller sig hårda under längre tid och bättre orgasmkontroll. Faktum är att knipövningar har använts för att bota både erektionsproblem [2] och problem med för tidig utlösning [3] hos män. Som ett extra litet körsbär på toppen finns det också forskning som visar att bäckenbottenövningar kan hjälpa män att få multipla orgasmer [4].

Fördelar med bäckenbottenövningar

Men, för att uppnå alla underbara fördelar med knipövningar krävs två saker. Först och främst måste du vara säker på att du utför bäckenbottenövningarna på ett korrekt vis. I de flesta undersökningarna som visar på fördelarna med kegelövningar fick patienterna hjälp av en expert på området och biofeedback från teknisk utrustning som användes i själva inlärningsprocessen för att visa när rätt muskler aktiverades i knipövningarna. Utrustningen gav också information om hur hårt patienterna spände sina bäckenbottenmuskler under intervallerna. Att lära dig teknikerna från en expert och använda utrustning som bekräftar att du gör bäckenbottenövningarna rätt kommer garanterat hjälpa dig att uppnå önskade resultat. Utrustning för kegelövningar finns att köpa på nätet och du hittar dem genom en enkel sökning. Oftast består utrustningen av någon from av manick som registrerar övningarna och en app för iPhone eller Android som visar upp och sparat datan. Det finns också sexleksaker som kan hjälpa till att träna bäckenbotten, dessa består ofta av kulor i metall eller silikon som först in i slidan och hålls kvar där av muskelkraft. Knipkulor eller kegelkulor är det namn man ofta ser i sexbutikerna.

För det andra är det viktigt att du håller dig till träningsprogrammet! De positiva resultaten av kegelövningar kommer bara när övningarna genomförs regelbundet under en längre tid. Du kommer förmodligen inte märka av några skillnader om du bara gör knipövningarna under några dagar eller från gång till gång.

Bäckenbottenövningar

Knipövningar kan vara till stor hjälp när man vill förbättra sitt sexliv både som man och kvinna, men allt bygger på att man genomför övningarna strikt och regelbundet under en lång tidsperiod. Om du vill veta mer om kegelövningar eller bäckenbottenövningar kan du klicka på playknappen ovan!

Källor
 [1] Beji, N. K., Yalcin, O., & Erkan, H. A. (2003). The effect of pelvic floor training on sexual function of treated patients. International Urogynecology Journal, 14(4), 234-238.

[2] Dorey, G., Speakman, M. J., Feneley, R. C., Swinkels, A., & Dunn, C. D. (2005). Pelvic floor exercises for erectile dysfunction. BJU International, 96(4), 595-597.

[3] LaPera, G., & Nicastro, A. (1996). A new treatment for premature ejaculation: The rehabilitation of the pelvic floor. Journal of Sex & Marital Therapy, 22, 22-26. [4] Hartman, W. E., & Fithian, M. (1984). Any man can. St. Martin’s Press.