inte-attraherad-av-partner

Jag fantiserar om att bli våldtagen

Hej! jag har en lite udda fråga om våldtäktsfantasier. Våldtäkt är något som är helt fruktansvärt, trots det finns det nästan inget som gör mig mer upphetsad än fantasin om att en kille binder mig eller håller ner mig hårt och våldtar mig. Jag vet inte ens om det räknas som våldtäkt om man vill att det händer? Självklart vill jag inte att vem som helst gör det.. Är det vanligt att man blir kåt av fantasier om våldtäkt? Hur förklarar jag min sjuka fantasi för en partner? Har aldrig vågat berätta för en kille att jag vill bli våldtagen av rädslan att bli klassad som ”sjuk”! Tack för svar!


Jag fantiserar om att bli våldtagen


De här frågorna känns väldigt berättigade. Om våldtäkt är en så fruktansvärd och avskyvärd handling, varför är det då ett scenario som vissa tjejer och killar fantiserar om? Det finns olika teorier om varför fantasier om våldtäkt fuktar somliga tjejers trosor, i det här inlägget kommer jag dela med mig av 3 olika. Sex kolumnisten Dan Savage har en teori om att vi människor ibland romantiserar (eller snarare erotiserar) våra sexuella mardrömmar. Med andra ord försöker vi bearbeta rädslor genom att fantisera om dem. Om du är en heterokille vars värsta mardröm är att hitta din tjej i sängen med en annan kille kan det hända att du utvecklar en fantasi om hur du går igång på att se din tjej bli påsatt av någon annan. Under samma princip finns det en möjlighet att tjejer som känner en påtaglig skräck för våldtäkt utvecklar sexuella fantasier om hur en kille håller fast henne och tar henne med våld, som ett sätt att bearbeta skräcken.

Sexfantasier om våldtäkt

Dans teori om att vi kan bli kåta av saker som gör oss rädda för att bearbeta rädslan låter inte helt osannolik i mina öron, men jag känner inte till några psykologer som styrker den här teorin och det finns ingen forskning som backar upp teorin heller. Därför ställer jag mig lite skeptisk till den. Vad tror du som läser?

Vilka andra teorier om våldtäktsfantasier finns det? Jag har hört om olika teorier som menar att våldtäktsfantasier kan komma som ett resultat av att man varit utsatt för sexuellt våld tidigare i livet. Forskning visar dock att tjejer som varit offer för sexuellt våld tidigare inte fantiserar om våldtäkt mer än andra tjejer [1]. En annan teori är att tjejer ibland hellre fantiserar om att bli våldtagna än att frivilligt ställa upp på sex som ett resultat av de könsroller som begränsar kvinnors sexualitet. Med andra ord, tanken på att frivilligt ställa upp på sex för nöjets skull skapar skuldkänslor hos vissa tjejer. Därför fantiserar de hellre om scenarion där de blir tagna mot sin vilja. En något skruvad idé kan tyckas och forskning har faktiskt funnit att det inte finns någon grund för den här teorin [2].

Fantasier om våldtäkt gör mig upphetsad

Den teori som verkar mest trolig är att sexfantasier om våldtäkt eller att på tagen med våld kommer som ett resultat av att man är mer sexuellt öppensinnad. Forskning har funnit att tjejer som har fantasier om att bli våldtagna tenderar att också ha högre självförtroende, en mer positiv attityd gentemot sex och fler fantasier om sex generellt (alltså även fantasier om ömsesidigt sex) [2]. Resultatet av forskningen föreslår att tjejer som fantiserar om sex oftast också har en mångfald i sina sexuella fantasier. Med andra ord kan våldtäktsfantasier vara ett bevis på att man helt enkelt har en vildare fantasi när det kommer till sex. Inget fel med det!

Våldtäktsfantasier är ingen riktig våldtäkt

Det finns en sak som jag vill understryka innan det här inlägget om våldtäktsfantasier är slut och det är att fantasier om våldtäkt sällan liknar en faktisk våldtäkt! Det som skiljer fantasi från verklighet är att du har kontroll över vad som händer i dina fantasier. Du bestämmer vilka som medverkar, hur mycket våld som används och hur allt slutar. Så! bara för att en person fantiserar om att blir tagen med våld betyder inte det att samma person vill bli utsatt för riktigt sexuellt våld. Det behöver heller inte innebära att de finner alla former av våldtäkt upphetsande. Det är en enorm skillnad mellan fantasi och verklighet när det kommer till våldtäkt.

Källor
[1] Gold, S. R., Balzano, B. F., & Stamey, R. (1991). Two studies of females’ sexual force fantasies. Journal of Sex Education & Therapy, 17, 15–26.

[2] Bivona, J. M., Critelli, J. W., & Clark, M. J. (2012). Women’s rape fantasies: An empirical evaluation of the major explanations. Archives of Sexual Behavior, 41, 1107-1119.