inte-attraherad-av-partner

De 8 största myterna om kärlek och romantik

Du har en väldigt skev bild av vad kärlek är. Jo, det kan jag nästan garantera att du har! Det du tror på är massa myter och skitsnack som inte stämmer. Men, ta inte för illa upp av mitt lilla påhopp. Tyvärr har de flesta av oss – mig inkluderat – en rätt felaktig bild av vad kärlek och romantik egentligen handlar om. Vi tror att kärlek är en biljett ur ensamhet och tristess, att en romantisk partner ska göra oss kompletta som varelser. Vi hoppas på att den vi blir förälskad i ska bli vår älskare, vår bästa vän, vår familjemedlem, vår resepartner, vår livscoach och andra hälft – allt i ett sexigt och attraktivt paket. Vi tror dessutom att varken vi eller våra kärlekspartners någonsin kommer vilja ha, eller ens känna sexuell attraktion till, någon annan människa så länge vi finns i varandras liv. Våra förväntningar och förhoppningar står aldrig i proportion med vad verkligheten någonsin kan leverera, vilket oavkortat leder till djup besvikelse och kanske bitterhet i det långa loppet.


Myter och lögner om kärlek


Det är inte så konstigt egentligen, att vi bär på dessa orimliga krav på kärlek! Ingen har ju någonsin lärt oss hur man älskar, varken känslomässigt eller fysiskt. Sex- och samlevnadslektionerna i den Svenska skolan är ett skämt och romantiska filmer på bio ger oss skolning i romantik likvärdig den som porr ger oss i sexualkunskap (det vill säga ännu mer orimliga förhoppningar). På något vis är det som att vi alla tyst enats om att kärlek är något vi bara ska kunna, något som ska komma till oss alla instinktivt i och med att vi blir äldre. Vilket såklart är helt absurt! Vem skulle någonsin påstå att man kan lära sig att landa ett Boeing 747 genom en naturligt framväxande instinkt? Vilken människa hade någonsin bevittnat en benfraktur in the making och sagt till den förfärade folkmassan ”Lugna er allihopa! Jag har ingen medicinsk utbildning, men min instinkt kommer lösa detta! Ring inte 112.” Vilket skämt det hade varit!

[irp]Man kan lätt tro att det alltid har varit såhär för oss människor, att vi alltid har bott i detta romantiska luftslott konstruerat av fluffiga små rosa moln. Så är det dock inte! Äktenskap var länge (och är fortfarande i vissa delar av världen) en ren affärsuppgörelse som handlade om att sammanföra två människor som kompletterade varandra på ett bra sätt och i slutändan få en mäktigare familj och högre ekonomisk status. Om man går ännu längre tillbaka i tiden och ser på hur de gamla grekerna såg på kärlek handlade deras bild mycket mer om lärande. Att vara förälskad innebar att man började en resa på vilken man lärde sig hur en annan människa fungerar och samtidigt lära den människan hur man själv fungerar. Ett äktenskap skulle inte vara perfekt och sagolikt enligt grekerna. Självklart skulle man njuta av alla positiva egenskaper hos sin partner, men också acceptera och lära sig leva med partnerns tillkortakommanden och galenskap. Kanske hade detta varit något vi skulle söka oss tillbaka till under 10-talet, vi är ju alla – trots allt – lite galna.

Vår skeva bild av romantik – och alla myter om kärlek den för med sig – är faktiskt inte särskilt gammal. Den bild vi har av romantik och kärlek skapades under 1750-talet, under en epok som vi idag kallar för just romantiken.

Nog med historia ”kärleksexperten”, vilka myter om kärlek är det du pratar om egentligen? Vilka är osanningarna om romantik som vi blivit ledda att tro på? Vilka är fallgroparna inom kärlek som man ska undvika att trilla i?? Det ska jag berätta för dig nu på studs!

Myter om kärlek och romantik


Du kommer bli kär vid första ögonkastet

Att bli kär vid första ögonkastet är en omöjlighet som väldigt många vägrar acceptera som en myt. En sexuell attraktion kan uppstå inom ett par minuter enligt vetenskapliga undersökningar, men romantiska bad av kärlek tar lång tid att knytas. Det kommer inte att ske i kön på ICA eller inne på IKEA, så sluta tro det. Myten om kärlek vid första ögonkastet är också den främsta anledningen till varför vissa människor beskriver att de ”sitter fast i dejtingträsket”, att de aldrig verkar hitta rätt person trots flera, flera dejter. Kärlek händer som sagt inte över en kopp kaffe och du gör dig själv en enorm otjänst genom att tro på kärlek vid första ögonkastet istället för att ge personen en riktig chans genom några dejter till.

Din partner kommer vara extremt snygg

Det finns många faktorer som gör att vi förälskar oss i en annan människa, självklart är utseendet en av de faktorerna. Men, vetenskapliga undersökningar visar att vi tenderar att dejta och bilda förhållanden med partners som är ungefär lika attraktiva som vi själva är. Chansen att du ska få en Calvin Klein- eller Victorias Secret modell på kroken är med andra ord obefintlig, så sänk dina skönhetskrav till en rimlig nivå. Det kan låta elakt och kallt, men faktum är att det ligger rätt mycket sanning i uttrycket ”lika barn leka bäst”. Svep höger lite oftare på Tinder och döm inte människor efter sina profilbilder på Facebook.

Med rätt partner kommer du aldrig känna dig ensam

Vill du ha en partner för att bota din ensamhet? Tänk om! Att ha en bra kärlekspartner innebär inte att man hittar något att dela allt med, som många människor tror. Däremot kanske en bra partner kan stötta dig lite när du själv kämpar med något jobbigt. Du kan inte – och bör inte – dela allt med en enda människa. Det är inte hälsosamt för varken dig eller din partner. Visst, du kommer ha någon att se på TV med och umgås med och det kanske räcker. Men, att låta sitt eget liv gå samman med en annan persons liv och lixom bilda ett och samma liv fast med två personer är riktigt ohälsosamt. Om du låter det hända kommer du inte bara förlora dig själv och glömma ditt egenvärde, du kommer också göra din partner omedvetet ansvarig för din lycka. I värsta fall kan det resultera i ett väldigt jobbigt förhållande där du gör känslomässigt- eller fysiskt våld på din partner för att få lyckan du behöver för att må bra. Nej, du kommer inte hitta en partner att ”dela allt med”, så släpp den tanken. Förverkliga dig själv och anslut dig själv till gemenskaper och umgängen för att bota din ensamhet, hitta en partner där efter.

Ni kommer ha fantastiskt sex för alltid

Sex är fantastiskt underbart när det görs på rätt sätt med rätt person, men sex är också ett väldigt osäkert sätt att söka lycka på, även i ett förhållande. Både din egen och din partners sexlust går upp och ner i vågor som är olika stora. Ibland möts dem och ibland är de väldigt långt ifrån varandra, vilket kan skapa väldigt frustrerande stunder om man inte inser det naturliga i att inte alltid ha sagolikt sex. Dessutom får man lätt bilden av att sex ska vara som mest fantastiskt precis i början av förhållandet – vilket det kanske är för en del par – men precis som att romantiska band tar ett tag att knyta tar det också tid att lära sig vad en ny sexpartner vill ha. Man måste lära sig att ha sex med en ny person, det är ofta inget som kommer från första sekund.

Du och din partner älskar alla sidor av varandra

”Jag vet att jag har träffat rätt kille när han älskar alla mina svagheter precis lika mycket som mina styrkor!” Den frasen (eller varianter av den) cirkulerar runt som en löpeld på nätet via svartvita bilder från Tumblr eller utdrag från kaxiga tjejers Twitterkonton. Det kunde inte vara mer fel. En bra partner behöver inte – och kommer förmodligen inte – älska alla sidor av dig! Vissa sidor av dig är helt galna och tokiga och även om du hittar en partner som älskar de sidorna hos dig och kan hantera dem kommer samma partner med all säkerhet hitta andra sidor hos dig som han / hon knappast står ut med. En bra partner kommer på sin höjd att stå ut med dina dåliga sidor, han / hon kommer absolut inte älska dem. Idén om att en partner ska älska oss med hull och hår är befängd, självklart kommer det finnas sidor hos dig som en partner inte tycker om det minsta. Precis som att du kommer hitta saker du stör dig på hos din partner.

Du kommer aldrig vilja ha sex med någon annan

Det har nämnts i flera andra artiklar här på Lustfyllt, men det tåld att sägas igen: förmågan att bli sexuellt attraherad av en annan människa avaktiveras inte när vi bestämmer oss för att bli tillsammans med en person. Trots att du som läser detta förmodligen förstår det är det som att vi förväntar oss det motsatta när vi dejtar en person. Vi tror att vår partner kommer vara oss trogen och aldrig känna lusten att ha sex med en annan människa så länge vi är tillsammans och det leder ofta till en rad svartsjukeproblem i förhållandet.

Ni kommer ha det perfekta förhållandet

Det perfekta förhållandet, vad betyder ens det? Finns det något förhållande som är perfekt? Om du fick föreställa dig det perfekta förhållandet, hur skulle det då se ut? Skulle ni bråka? Skulle du och din partner vara osams då och då över småsaker? En av mina skribentkollegor har skrivit en fantastisk artikel om hur man får det perfekta förhållandet, klicka på länken för att läsa den! Hon bjuder på en rad typs och trix för att komma närmare ”det perfekta förhållandet”, men kanske inte på det sättet du tror.

Ni kommer vilja umgås hela tiden

Nej. Nej, det kommer ni inte vilja göra. Har du haft ett förhållande någon gång så vet du att detta inte är sant.

Har du också en brinnande fråga om sex, dejting eller relationer som du vill ha besvarad? Tveka inte, skicka oss ett mail från startsidan eller lämna en kommentar nedan. Det är alltid 100% anonymt att ta en kontakt med oss på Lustfyllt! Glöm inte att trycka på gilla-knappen nedan!