Bara denna veckan har fyra av mina arbetskamrater gjort slut med sina sambos! Förra året var det nästan likadant när sommaren började glänta på dörren. Då gjorde jag slut med min pojkvän och mina två närmaste väninnor gjorde slut med sina pojkvänner också. Vad är det med sommaren som får folk att dumpa sina partners och leta efter nya? Det kan vara så att det bara händer omkring mig i min omgivning, men det är verkligen som att människor blir mer sexgalna eller i alla fall sexfokuserade när sommaren kommer Är det så? Personligen tänker jag mer på sex under sommarmånaderna. Känner kanske för att ha sex oftare också. Fast jag känner för att göra mycket mer med min tid överlag när sommaren kommer. Svårt att få fram en riktig fråga här men ni förstår nog. Sommar och mer sex, finns det en koppling?
–Maria 33, Upplands Väsby
Har vi mer sex under semestern?
Tack för din fråga Maria! Jag förstår verkligen varför du gjort observationen du beskriver, den om att människor verkar bli mer intresserade av sex (och kanske kåtare?) under sommaren. Jag delar den uppfattningen helt och hållet, inte minst för att vi ser en klar ökning av läsare här på Lustfyllt under sommarmånaderna. Vi får också fler sexrelaterade läsarfrågor från er läsare när sommaren är i full gång!
Men, detta är bara lösa antaganden och känslor som kanske inte alls stämmer överens med verkligheten. Så, vad säger egentligen vetenskapen om detta? Kan man se någon skillnad i hur mycket sex människor har under årets olika årstider? Blir människor kåtare under sommaren? Om det är så att vi har mer sex – eller i alla fall vill ha mer sex – under sommaren, vad får det för konsekvenser i så fall?
Enligt en studie som publicerades i tidskriften Sexual Transmitted Infections finns det visst stöd för din teori om att vi har mer sex under sommaren. Faktum är att studien visar att vi aldrig knullar så ofta som vi gör under sommarmånaderna [1]!
För att dra den här slutsatsen tog forskare en närmare titt på patientdata tillhörande Melbourne Sexual Health Centre i Australien. Datan var rätt omfattande då den sträckte sig från 2006 till 2014 och innehöll en hel del information om varje patientbesök. Forskarna tittade specifikt på hur diagnoserna för olika könssjukdomar och patienternas sexpartnerantal varierade var tredje månad genom åren. Det forskarna fann var att både män och kvinnor (oavsett sexuell läggning) rapporterade att de hade ett större antal nya sexpartners när de besökte kliniken under sommarmånaderna om man jämför med vintermånaderna.
Sex oftare på semestern?
Som en konsekvens av detta visade det sig också att förekomsten av vissa könssjukdomar var vanligare under sommaren än under vintern. Specifikt löpte män som hade sex med andra män större risk att drabbas av gonorré. Män som hade sex med kvinnor löpte en större risk att drabbas av non-gonococcal urethritis (eller NGU) som är en inflammation i urinröret som ofta orsakas av klamydia.
Under hösten diagnostiserades flest kvinnor med bäckeninflammation (PID) eftersom PID ofta orsakas av obehandlad klamydia eller gonorré. Ökningen av PID under hösten gick hand i hand med den generella ökningen av könssjukdomar under sommaren.
Vad beror den här ökningen av både sex och könssjukdomar på då? Varför har vi mer sex under sommaren än under vintern? Blir vi verkligen kåtare under sommaren? Det är såklart väldigt svårt att svara på. Mig veterligen finns det inga direkta undersökningar om just sommarsex. Det finns en undersökning som visar att det finns en tydlig koppling mellan semester och mängden sex / vår inställning till sex [2, 3], men i övrigt är har jag bara ogrundade teorier.
Jag kan tänka mig att det ligger något i det du beskrev i din fråga. Du skrev att du känner för att ”göra mycket mer med din tid överlag när sommaren kommer.” Sommaren fyller oss med energi och livsglädje. Den känslan kan såklart smitta av sig på sexlusten och höga den ett par grader. Jag tror också att den lediga tiden och avkopplingen den för med sig får oss att tänka på saker som vi annars skjuter åt sidan i vår stressiga vardag. Ofta är sex en sådan sak som får väldigt låg prioritet när vi känner oss stressade, men kommer till liv så fort vi får tid över.
Könssjukdomar vanligare under sommaren
Sedan har jag väl andra teorier (som är ännu mer ogrundade) om varför sommar och sex hör så bra ihop, som till exempel sättet vi klär oss på när vi rör oss bland andra människor. Både män och kvinnor visar mer hud när det är varmt under sommarmånaderna och det kan nog få människors snuskiga fantasier och kåta längtan att yla. Man undviker gärna att prata om hur kläder påverkar vår förmåga att attrahera det motsatta könet eftersom det är ett väldigt politiskt laddat ämne. Officiellt tycker vi inte att kläder påverka hur vi uppfattas, samtidigt som vi alla är medvetna om att vissa kläder symboliserar makt, rikedom, en aktiv livsstil eller självsäkerhet. Vi går absolut inte med på att kläder utstrålar sexuellt begär, även om de egentligen gör det. Vetenskapliga undersökningar har faktiskt visat att män får intrycket av att kvinnor som bär röda eller utmanande kläder är mer intresserade av att ha sex [4], sedan kan man säga vad man vill om det.
Nu är det dags att avrunda den här artikeln innan den börjar handla om annat. Som avslutning kan jag berätta att vi inte slutar att ha sex helt och hållet under vinterhalvåret. Det finns studier som visar att vi har en hel del sex under jul och nyår [5].
[2] 1Herold, E . S., & van Kerkwijk, C. (1992). AIDS and sex tourism. AIDS and Society, 4, 1-8.
[3] Maticka-Tyndale, E., Herold, E. S, Mewhinney, D. (1998). Casual sex on Spring Break: Intentions and behaviors of Canadian students, The Journal of Sex Research, 35, 254-264
[1] V. J., Chow, E. P., Chen, M. Y., Bradshaw, C. S., & Fairley, C. K. (2016). Summer heat: A cross-sectional analysis of seasonal differences in sexual behaviour and sexually transmissible diseases in Melbourne, Australia. Sexually Transmitted Infections.
[5] Wellings, K., Macdowall, W., Catchpole, M., & Goodrich, J. (1999). Seasonal variations in sexual activity and their implications for sexual health promotion. Journal of the Royal Society of Medicine, 92, 60-64.