Du har en vĂ€ldigt skev bild av vad kĂ€rlek Ă€r. Jo, det kan jag nĂ€stan garantera att du har! Det du tror pĂ„ Ă€r massa myter och skitsnack som inte stĂ€mmer. Men, ta inte för illa upp av mitt lilla pĂ„hopp. TyvĂ€rr har de flesta av oss – mig inkluderat – en rĂ€tt felaktig bild av vad kĂ€rlek och romantik egentligen handlar om. Vi tror att kĂ€rlek Ă€r en biljett ur ensamhet och tristess, att en romantisk partner ska göra oss kompletta som varelser. Vi hoppas pĂ„ att den vi blir förĂ€lskad i ska bli vĂ„r Ă€lskare, vĂ„r bĂ€sta vĂ€n, vĂ„r familjemedlem, vĂ„r resepartner, vĂ„r livscoach och andra hĂ€lft – allt i ett sexigt och attraktivt paket. Vi tror dessutom att varken vi eller vĂ„ra kĂ€rlekspartners nĂ„gonsin kommer vilja ha, eller ens kĂ€nna sexuell attraktion till, nĂ„gon annan mĂ€nniska sĂ„ lĂ€nge vi finns i varandras liv. VĂ„ra förvĂ€ntningar och förhoppningar stĂ„r aldrig i proportion med vad verkligheten nĂ„gonsin kan leverera, vilket oavkortat leder till djup besvikelse och kanske bitterhet i det lĂ„nga loppet.


Myter och lögner om kÀrlek


Det Ă€r inte sĂ„ konstigt egentligen, att vi bĂ€r pĂ„ dessa orimliga krav pĂ„ kĂ€rlek! Ingen har ju nĂ„gonsin lĂ€rt oss hur man Ă€lskar, varken kĂ€nslomĂ€ssigt eller fysiskt. Sex- och samlevnadslektionerna i den Svenska skolan Ă€r ett skĂ€mt och romantiska filmer pĂ„ bio ger oss skolning i romantik likvĂ€rdig den som porr ger oss i sexualkunskap (det vill sĂ€ga Ă€nnu mer orimliga förhoppningar). PĂ„ nĂ„got vis Ă€r det som att vi alla tyst enats om att kĂ€rlek Ă€r nĂ„got vi bara ska kunna, nĂ„got som ska komma till oss alla instinktivt i och med att vi blir Ă€ldre. Vilket sĂ„klart Ă€r helt absurt! Vem skulle nĂ„gonsin pĂ„stĂ„ att man kan lĂ€ra sig att landa ett Boeing 747 genom en naturligt framvĂ€xande instinkt? Vilken mĂ€nniska hade nĂ„gonsin bevittnat en benfraktur in the making och sagt till den förfĂ€rade folkmassan ”Lugna er allihopa! Jag har ingen medicinsk utbildning, men min instinkt kommer lösa detta! Ring inte 112.” Vilket skĂ€mt det hade varit!

  Hur blir man en bra livskamrat?
Man kan lĂ€tt tro att det alltid har varit sĂ„hĂ€r för oss mĂ€nniskor, att vi alltid har bott i detta romantiska luftslott konstruerat av fluffiga smĂ„ rosa moln. SĂ„ Ă€r det dock inte! Äktenskap var lĂ€nge (och Ă€r fortfarande i vissa delar av vĂ€rlden) en ren affĂ€rsuppgörelse som handlade om att sammanföra tvĂ„ mĂ€nniskor som kompletterade varandra pĂ„ ett bra sĂ€tt och i slutĂ€ndan fĂ„ en mĂ€ktigare familj och högre ekonomisk status. Om man gĂ„r Ă€nnu lĂ€ngre tillbaka i tiden och ser pĂ„ hur de gamla grekerna sĂ„g pĂ„ kĂ€rlek handlade deras bild mycket mer om lĂ€rande. Att vara förĂ€lskad innebar att man började en resa pĂ„ vilken man lĂ€rde sig hur en annan mĂ€nniska fungerar och samtidigt lĂ€ra den mĂ€nniskan hur man sjĂ€lv fungerar. Ett Ă€ktenskap skulle inte vara perfekt och sagolikt enligt grekerna. SjĂ€lvklart skulle man njuta av alla positiva egenskaper hos sin partner, men ocksĂ„ acceptera och lĂ€ra sig leva med partnerns tillkortakommanden och galenskap. Kanske hade detta varit nĂ„got vi skulle söka oss tillbaka till under 10-talet, vi Ă€r ju alla – trots allt – lite galna.

VĂ„r skeva bild av romantik – och alla myter om kĂ€rlek den för med sig – Ă€r faktiskt inte sĂ€rskilt gammal. Den bild vi har av romantik och kĂ€rlek skapades under 1750-talet, under en epok som vi idag kallar för just romantiken.

Nog med historia ”kĂ€rleksexperten”, vilka myter om kĂ€rlek Ă€r det du pratar om egentligen? Vilka Ă€r osanningarna om romantik som vi blivit ledda att tro pĂ„? Vilka Ă€r fallgroparna inom kĂ€rlek som man ska undvika att trilla i?? Det ska jag berĂ€tta för dig nu pĂ„ studs!

Myter om kÀrlek och romantik


Du kommer bli kÀr vid första ögonkastet

Att bli kĂ€r vid första ögonkastet Ă€r en omöjlighet som vĂ€ldigt mĂ„nga vĂ€grar acceptera som en myt. En sexuell attraktion kan uppstĂ„ inom ett par minuter enligt vetenskapliga undersökningar, men romantiska bad av kĂ€rlek tar lĂ„ng tid att knytas. Det kommer inte att ske i kön pĂ„ ICA eller inne pĂ„ IKEA, sĂ„ sluta tro det. Myten om kĂ€rlek vid första ögonkastet Ă€r ocksĂ„ den frĂ€msta anledningen till varför vissa mĂ€nniskor beskriver att de ”sitter fast i dejtingtrĂ€sket”, att de aldrig verkar hitta rĂ€tt person trots flera, flera dejter. KĂ€rlek hĂ€nder som sagt inte över en kopp kaffe och du gör dig sjĂ€lv en enorm otjĂ€nst genom att tro pĂ„ kĂ€rlek vid första ögonkastet istĂ€llet för att ge personen en riktig chans genom nĂ„gra dejter till.

Myter om kÀrlek

Din partner kommer vara extremt snygg

Det finns mĂ„nga faktorer som gör att vi förĂ€lskar oss i en annan mĂ€nniska, sjĂ€lvklart Ă€r utseendet en av de faktorerna. Men, vetenskapliga undersökningar visar att vi tenderar att dejta och bilda förhĂ„llanden med partners som Ă€r ungefĂ€r lika attraktiva som vi sjĂ€lva Ă€r. Chansen att du ska fĂ„ en Calvin Klein- eller Victorias Secret modell pĂ„ kroken Ă€r med andra ord obefintlig, sĂ„ sĂ€nk dina skönhetskrav till en rimlig nivĂ„. Det kan lĂ„ta elakt och kallt, men faktum Ă€r att det ligger rĂ€tt mycket sanning i uttrycket ”lika barn leka bĂ€st”. Svep höger lite oftare pĂ„ Tinder och döm inte mĂ€nniskor efter sina profilbilder pĂ„ Facebook.

Med rÀtt partner kommer du aldrig kÀnna dig ensam

Vill du ha en partner för att bota din ensamhet? TĂ€nk om! Att ha en bra kĂ€rlekspartner innebĂ€r inte att man hittar nĂ„got att dela allt med, som mĂ„nga mĂ€nniskor tror. DĂ€remot kanske en bra partner kan stötta dig lite nĂ€r du sjĂ€lv kĂ€mpar med nĂ„got jobbigt. Du kan inte – och bör inte – dela allt med en enda mĂ€nniska. Det Ă€r inte hĂ€lsosamt för varken dig eller din partner. Visst, du kommer ha nĂ„gon att se pĂ„ TV med och umgĂ„s med och det kanske rĂ€cker. Men, att lĂ„ta sitt eget liv gĂ„ samman med en annan persons liv och lixom bilda ett och samma liv fast med tvĂ„ personer Ă€r riktigt ohĂ€lsosamt. Om du lĂ„ter det hĂ€nda kommer du inte bara förlora dig sjĂ€lv och glömma ditt egenvĂ€rde, du kommer ocksĂ„ göra din partner omedvetet ansvarig för din lycka. I vĂ€rsta fall kan det resultera i ett vĂ€ldigt jobbigt förhĂ„llande dĂ€r du gör kĂ€nslomĂ€ssigt- eller fysiskt vĂ„ld pĂ„ din partner för att fĂ„ lyckan du behöver för att mĂ„ bra. Nej, du kommer inte hitta en partner att ”dela allt med”, sĂ„ slĂ€pp den tanken. Förverkliga dig sjĂ€lv och anslut dig sjĂ€lv till gemenskaper och umgĂ€ngen för att bota din ensamhet, hitta en partner dĂ€r efter.

myter om romantik

Ni kommer ha fantastiskt sex för alltid

Sex Ă€r fantastiskt underbart nĂ€r det görs pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt med rĂ€tt person, men sex Ă€r ocksĂ„ ett vĂ€ldigt osĂ€kert sĂ€tt att söka lycka pĂ„, Ă€ven i ett förhĂ„llande. BĂ„de din egen och din partners sexlust gĂ„r upp och ner i vĂ„gor som Ă€r olika stora. Ibland möts dem och ibland Ă€r de vĂ€ldigt lĂ„ngt ifrĂ„n varandra, vilket kan skapa vĂ€ldigt frustrerande stunder om man inte inser det naturliga i att inte alltid ha sagolikt sex. Dessutom fĂ„r man lĂ€tt bilden av att sex ska vara som mest fantastiskt precis i början av förhĂ„llandet – vilket det kanske Ă€r för en del par – men precis som att romantiska band tar ett tag att knyta tar det ocksĂ„ tid att lĂ€ra sig vad en ny sexpartner vill ha. Man mĂ„ste lĂ€ra sig att ha sex med en ny person, det Ă€r ofta inget som kommer frĂ„n första sekund.

Du och din partner Àlskar alla sidor av varandra

”Jag vet att jag har trĂ€ffat rĂ€tt kille nĂ€r han Ă€lskar alla mina svagheter precis lika mycket som mina styrkor!” Den frasen (eller varianter av den) cirkulerar runt som en löpeld pĂ„ nĂ€tet via svartvita bilder frĂ„n Tumblr eller utdrag frĂ„n kaxiga tjejers Twitterkonton. Det kunde inte vara mer fel. En bra partner behöver inte – och kommer förmodligen inte – Ă€lska alla sidor av dig! Vissa sidor av dig Ă€r helt galna och tokiga och Ă€ven om du hittar en partner som Ă€lskar de sidorna hos dig och kan hantera dem kommer samma partner med all sĂ€kerhet hitta andra sidor hos dig som han / hon knappast stĂ„r ut med. En bra partner kommer pĂ„ sin höjd att stĂ„ ut med dina dĂ„liga sidor, han / hon kommer absolut inte Ă€lska dem. IdĂ©n om att en partner ska Ă€lska oss med hull och hĂ„r Ă€r befĂ€ngd, sjĂ€lvklart kommer det finnas sidor hos dig som en partner inte tycker om det minsta. Precis som att du kommer hitta saker du stör dig pĂ„ hos din partner.

romantik myter

Du kommer aldrig vilja ha sex med nÄgon annan

Det har nÀmnts i flera andra artiklar hÀr pÄ Lustfyllt, men det tÄld att sÀgas igen: förmÄgan att bli sexuellt attraherad av en annan mÀnniska avaktiveras inte nÀr vi bestÀmmer oss för att bli tillsammans med en person. Trots att du som lÀser detta förmodligen förstÄr det Àr det som att vi förvÀntar oss det motsatta nÀr vi dejtar en person. Vi tror att vÄr partner kommer vara oss trogen och aldrig kÀnna lusten att ha sex med en annan mÀnniska sÄ lÀnge vi Àr tillsammans och det leder ofta till en rad svartsjukeproblem i förhÄllandet.

Ni kommer ha det perfekta förhÄllandet

Det perfekta förhĂ„llandet, vad betyder ens det? Finns det nĂ„got förhĂ„llande som Ă€r perfekt? Om du fick förestĂ€lla dig det perfekta förhĂ„llandet, hur skulle det dĂ„ se ut? Skulle ni brĂ„ka? Skulle du och din partner vara osams dĂ„ och dĂ„ över smĂ„saker? En av mina skribentkollegor har skrivit en fantastisk artikel om hur man fĂ„r det perfekta förhĂ„llandet, klicka pĂ„ lĂ€nken för att lĂ€sa den! Hon bjuder pĂ„ en rad typs och trix för att komma nĂ€rmare ”det perfekta förhĂ„llandet”, men kanske inte pĂ„ det sĂ€ttet du tror.

Ni kommer vilja umgÄs hela tiden

Nej. Nej, det kommer ni inte vilja göra. Har du haft ett förhÄllande nÄgon gÄng sÄ vet du att detta inte Àr sant.

Har du ocksÄ en brinnande frÄga om sex, dejting eller relationer som du vill ha besvarad? Tveka inte, skicka oss ett mail frÄn startsidan eller lÀmna en kommentar nedan. Det Àr alltid 100% anonymt att ta en kontakt med oss pÄ Lustfyllt! Glöm inte att trycka pÄ gilla-knappen nedan!