inte-attraherad-av-partner

Kan man bryta penisen?

Aa tja! Jag undrar kan man bryta penisen? Alltså så den “går av” och blir sne typ. Såg det i en film en gång. En kille halkade och bröt den i duschen! Undrar om det verkligen kan hända. SJUKT i så fall!! Ha de!


Kan jag bryta penisen?


Tack för din intressanta fråga! Det absolut enklaste svaret på din fråga är ja, man kan ”bryta penis”. Den tekniska termen för detta är penisfraktur (eller egentligen penisruptur eftersom penis inte har några ben). Det som sker vid en penisfraktur är att de blodfyllda svällkropparna (de kolumner av vävnad som möjliggör erektion – stånd) brister på grund fysiskt våld. Den vanligaste orsaken till penisfrakturer är våldsamt sex eller sex i högt tempo där mannen missar slidöppningen med sin penis och istället juckar rakt in i sin partners ljumske eller mellangård.

Penisruptur

Den första rapporten om penisfraktur är daterad till 1924 då detta fenomen återgavs i en medicinsk lärobok. Sedan dess har minst 1600 fall av penisfraktur dokumenterats [1]. Penisfrakturer – eller penisrupturer – är alltså inte ett jättevanligt fenomen, men då och då händer det. Andra anledningar till penisfrakturer (förutom våldsamt och hastigt sex) har inkluderat en fallande tegelsten, onani med en cocktail shaker och bett från en åsna. Nej – jag hittar inte på!
[irp]
Så, vad händer när är penisfraktur inträffar? De flesta patienter som råkat ur för detta berättar att de hört ett knäppande eller krasande ljud (somliga säger att det låter som att bryta av en morot på mitten) [1]. Därefter tappar man ståndet nästan omedelbart, följt av en intensiv smärta, svullnad, blånad och ibland deformation (krokig eller böjd penis helt enkelt). I vissa allvarligare fall av penisfraktur har även urinröret tagit skada, vilket leder till att det blir oerhört svårt att kissa.

Historiskt sett behandlade man penisfrakturer genom att kyla svullnaden med is, antiinflammatoriska preparat och erektionsdämpande medel. Därefter kunde det bli tal om att spjälka penisen med trä- eller stålstrukturer för att allt skulle läka så rakt som möjligt. Dessa metoder behandlingsmetoder resulterade dock ofta i långvariga problem, som smärtsamma och sneda erektioner till problem med att få stånd. Idag är kirurgi standardingreppet vid penisfrakturer. Man försöker reparera den skadade vävnaden genom att operera den drabbade patienten helt enkelt. Detta minskar risken för långvariga problem. Men, även med modern teknik och kirurgi resulterar penisfrakturer jobbiga problem i 6 – 25% av alla fall. Det vanligaste menet från skadan är krokig och böjd erektion [1].

Penisfraktur

Avslutningsvis kan man säga att penisfrakturer är väldigt ovanliga, men händer från gång till gång och kan då få seriösa konsekvenser. Om detta händer dig eller din partner är det väldigt viktigt att uppsöka vård så fort som möjligt. Snabba kirurgiska ingrepp ger den bästa chansen att slippa leva med nedsatt sexuell funktion.

Lyckligtvis kan du minimera risken för penisfrakturer på väldigt enkla sätt. Ta vara på din penis och använd den med sunt förnuft när du onanerar eller har sex.. och håll dig ifrån fallande tegelstenar och åsnor!

Har du också en fråga om sex eller relationer som du vill få besvarad? Skicka då ett mail till oss genom formuläret du hittar på förstasidan. Det är alltid 100% anonymt att kontakta oss. Om du inte har en fråga till oss är mitt främsta råd att trycka på den stora blå gilla-knappen nedan! Det stöttar vår verksamhet utan att det kostar dig en spänn.

Källor

[1] Jack, G. S., Garraway, I., Reznichek, R., & Rajfer, J. (2004). Current treatment options for penile fractures. Reviews in Urology, 6, 114-120.