snTZ7X8OMuc

Hejsan!

Först vill jag bara saga att jag tycker Lustfyllt är ett underbart initiativ! Jag älskar alla era artiklar och sättet ni skriver dem på. Det enda jag önskar är att ni uppdaterar oftare så jag har något nytt att läsa!

Jag har en fråga som jag inte tror ni besvarat tidigare. Den är både enkel och svår på samma gång, framförallt är det en fråga som jag själv funderat på en hel del. Det har säkert de flesta killar i min ålder (fyller 29 i augusti). Min fråga handlar om vilka kvalitéer tjejer tycker är attraktiva hos killar. Alltså, självklart gillar förmodligen de flesta tjejer olika på många vis, men det måste väl ändå finnas vissa egenskaper eller personlighetsdrag som de flesta tjejer går igång på hos killar? Saker som tjejer finner attraktiva med killar.

När ämnet kommit upp bland mig och mina vänner har det självklara svaret varit pengar! Det är även min personliga erfarenhet. En av mina förra flickvänner berättade till och med för mig att hon aldrig skulle kunna vara tillsammans med en kille som tjänade mindre än 30 000:- i månaden. Det var någon slags deal breaker för henne.

Så, det jag undrar först och främst är väl helt enkelt om den myten stämmer, att tjejer bara bryr sig om hur mycket pengar en kille har? Om det inte stämmer att tjejer tycker pengar och förmögenhet är mest attraktivt hos män, vad är då attraktivt? Fint leende? Stora fötter? Tänder tjejer på en grov röst kanske? Vad tycker kvinnor är viktigt när de dejtar en kille?

Blev massor med frågor ser jag nu, men det löser ni säkert. Ni brukar ju lyckas svara på de mest obskyra frågor på ett seriöst sätt! Väl mött! /Eric


Vad vill kvinnor ha?


Vilka kvalitéer och personlighetsdrag tycker kvinnor är viktiga när de väljer en partner? En väldigt intressant fråga Eric. Precis som du har även jag (och säkert flera läsare) fått intrycket från veckotidningar och liknande att kvinnor bara bryr sig som en enda sak när de väljer en kärlekspartner – pengar! Pengar, pengar och ännu mer pengar. Ju rikare han är, desto bättre! Kanske ska han ha en tjusig jobbtitel också, gärna en engelsk jobbtitel fast han jobbar för ett svenskt företag som verkar i Sverige. Jag har också hört flertalet kvinnor – främst yngre – säga att de vill ha en bad boy med gott hjärta (vad det nu innebär?).

Vad vill tjejer ha för killar

Den stereotypiska teorin om att en rika killar lyckas bättre med att attrahera tjejer har vissa evolutionära rötter. Somliga hävdar att det var fördelaktigt för våra kvinnliga föregångare att favorisera män med stora tillgångar då det skulle öka chansen för att hennes barn skulle överleva och få ett bra liv. Det finns visst stöd för denna teori i ett par studier där forskare mycket riktigt har funnit att tjejer tycker pengar och ekonomiska tillgångar är en viktigare faktor när de väljer kärlekspartners än vad killar gör [1]. Det är med andra ord viktigare för en kvinna att hitta en förmögen man än vad det är för en man att hitta en förmögen kvinna när det gäller långvariga förhållanden.

  Att inte vara attraherad av sin partner

Hur vill tjejer att killar ska vara

Men, nu ska vi inte fastna i träsket med stereotyper och traditionella könsroller. För även om forskare visat att pengar är en viktig faktor när tjejer väljer vilka killar de ska dejta innebär inte det att pengar är det enda tjejer tycker är viktigt. Det finns andra faktorer och personlighetsdrag hos killar som tjejer tycker är mycket viktigare än pengar, men dessa faller ofta bort när populärmedia ska sälja tidningar eller fiska klick på Facebook. Media har en tendens att vinkla resultaten av vetenskapliga studier så rubrikerna blir så utmanande och upphetsande som möjligt, vilket jag tycker är tråkigt. Speciellt i det här fallet då det handlar om kärlek. Kanske finns det män där ute som väljer bort ett yrke de hade älskat för ett yrke som ger dem mer betalt, bara för att de tror att lönen ger dem en fördel på kärleksmarknaden?

Som sagt, det finns en rad egenskaper och personlighetsdrag hos killar som tjejer bryr sig mycket mer om än pengar. En väldigt omfattande studie som styrker detta publicerades i Archives of Sexual Behavior, där 82 819 heterosexuella kvinnor medverkade [2]. Kvinnorna fick en lista med 23 stycken egenskaper/personlighetsdrag och ombads peka ut vilka de tyckte var viktigast hos en potentiell partner. De fick alltså ranka alla egenskaper efter hur attraktiva de var.

Nedan kan du se en tabell som visar de 10 viktigaste/mest attraktiva egenskaperna/personlighetsdragen som kvinnor vill att killar ska ha. Procentenheten visar antalet kvinnor som rankade den aktuella egenskapen i sin topp 3.

Egenskap Tjejer som placerade egenskapen i topp 3
Humor 53%
Intelligens 44%
Ärlighet 39%
Omtänksamhet 36%
Värderingar 21%
Förmåga att kommunicera 19%
Pålitlighet 19%
Attraktivt utseende% 17%
Attraktivt ansikte 12%
Ambition 8%

Ser du något som saknas i tabellen ovan? Pengar eller förmögenhet finns ingenstans! Tro det eller ej, men pengar hamnade i listans nedre del på plats 20, följt av status på plats 21. Endast 2% av de 82 819 kvinnorna i studien placerade pengar i sin topp 3 på listan över attraktiva egenskaper som killar bör ha.

Vad vill kvinnor ha i ett förhållande

Om vi tar en titt på resten av top 10 –listan ser vi tydligt att kvinnor bryr sig allra mest om en killes personlighet. För att bli attraktiv i majoriteten av kvinnors ögon ska man vara en kille som tjejer kan lita på, en kille som kan få tjejer att skratta och generellt vara en kille som behandlar tjejer på ett bra sätt. Har någon sagt till dig att ett sinne för humor är attraktivt för kvinnor? Den personen hade bevisligen rätt.

Vi kan också se att det är viktigt för tjejer att killen kan driva en givande konversation, då både intelligens och en god förmåga att kommunicera hamnar högt upp på listan över attraktiva personlighetsdrag.

Även om det inte är lika viktigt som en bra personlighet rankar ett attraktivt utseende högt på listan enligt kvinnorna. Ett attraktivt utseende är helt enkelt viktigare för tjejer än pengar. Precis som män tycker tjejer det är viktigt att deras partner är fysiskt attraktiv – chockerande, eller hur?

Vad vill tjejer ha

För att avrunda, det verkar som att pengar är viktigare för kvinnor än vad det är för män, men det är viktigt att sätta denna könsskillnad i sin kontext. När det kommer till vad kvinnor söker hos en potentiell kärlekspartner spelar förmögenhet roll, men sanningen är att det inte spelar en särskilt stor roll. Faktum är att en rolig kille kommer ha mycket lättare för att attrahera kvinnor än en rik kille.

Har du också en brinnande fråga om sex, dejting eller relationer som du vill ha besvarad? Tveka inte, skicka oss ett mail från startsidan eller lämna en kommentar nedan. Det är alltid 100% anonymt att ta en kontakt med oss på Lustfyllt! Glöm inte att trycka på gilla-knappen nedan!

Källor

[1] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886915005462

[2] http://link.springer.com/article/10.1007/s10508-006-9151-2