inte-attraherad-av-partner

5 populära myter om BDSM

Patrik, 23 från Karlskoga här. Är sedan ett par år tillbaka aktiv utövare av BDSM. Har som tur är hittat en flickvän som är lika intresserad av livsstilen som jag är. Vi ingår i en större gemenskap av svenska BDSM-utövare och vi har träffar runt om i Sverige då och då. Något som alltid kommer på tal under dessa möten är hur många myter det finns om BDSM ute i samhället. Framförallt efter böckerna och filmen om Fifty Shades of Grey blev populära bland ”vanligt folk”. För oss som utövare är det tröttsamt att alltid mötas av dessa myter som inte alls beskriver det vi håller på med. Tänkte att ni kanske kunde hjälpa till att informera människor om BDSM. Vad är BDSM och så vidare. Kanske slå hål på några myter om BDSM utövare och så vidare.


Kan ni krossa några kända myter om BDSM?


Tack för ditt intressanta och ärligt skrivna läsarmail Patrik. Egentligen hade jag gärna sett att just du besvarade ditt eget mail. Det verkar som att du har vissa specifika myter om BDSM i åtanke när du skriver. Vem skulle dessutom vara bättre på att reda ut ämnet BDSM bättre än en långvarig utövare som du själv? BDSM är en enorm subkultur med fokus på erotik och sexuell njutning. Denna subkultur utvecklas ständigt, precis som de flesta andra subkulturer, vilket gör det enormt svårt för en enskild människa att sammanfatta eller förklara exakt vad BDSM går ut på. Jag tror det är därför många myter (eller missförstånd, om man så vill) uppstår kring denna subkultur. Det finns helt enkelt så många sätt att utöva den på att vissa utövare som befinner sig i ena ändan av BDSM-spektrat inte känner igen sig i utövarna i andra ändan.

Men, jag håller dock med dig om att BDSM (som står för bondage, discipline, dominance, submission, sadism, och masochism) är en väldigt missförstådd sexuell subkultur som ägnar sig åt sexuella aktiviteter som i sig ofta är missförstådda eller misstolkade av (framförallt) utövare av ”vanilj-sex” (sex som anses genomsnittligt och följer samhällets sexnormer). Det finns många myter och stereotyper om både människorna som ägnar sig åt BDSM och de sexuella aktiviteterna i sig. Som du själv nämner så bidrar medias beskrivning av BDSM (mest känt från bokserien Fifty Shades of Grey) till en förstärkning av dessa missförstånd. Så, kanske är en liten artikel om myterna kring BDSM på sin plats? Nu slår vi hål på 5 populära myter om BDSM!

Hur vanligt är BDSM?

BDSM anses ofta vara något sällsynt och udda som väldigt få människor är intresserade av. Men, en undersökning som genomfördes på 1516 kanadensare i åldrarna mellan 18 och 77 visade på något helt annat [1]! Studien visade att 64.6% av kvinnor och 53.3% av män har fantiserat om att bli sexuellt dominerade. 47.7% av kvinnor och 59.6% av män har fantiserat om att dominera en partner sexuellt. Dessutom visar studien att 36.3% av kvinnor har fantiserat om att bli smiskade eller piskade för att få sexuell njutning. BDSM-relaterade aktiviteter är med andra ord inte så sällsynt och udda som många av oss tror!

Är BDSM-utövare normala?

Vi som har läst böckerna i Fifty Shades- serien kommer säkert ihåg hur huvudkaraktären Christian Grey beskrev sig själv som Fifty Shades of fucked up. Med det menade han att han har psykologiska problem, vilket är ännu en myt som många anser sann om BDSM-utövare – att alla utövare har psykologiska problem och är socialt ”störda”. Men, om man ser till forskningsresultat finner man att människor som har ett intresse för – eller utövar – BDSM verkar vara lika friska och välmående mentalt som människor med mer traditionella sexintressen [2]. Detta gäller både BDSM-utövare som anser sig vara dominanta och undergivna. Att vara en utövare av BDSM (dominant eller undergiven) är alltså inte nödvändigtvis ett tecken på att man mår dåligt eller är ”tokig” på något sätt.

Hur blir man intresserad av BDSM?

Varför utvecklar vissa människor ett intresse för BDSM? Om man ska tro på myterna uppstår ofta ett intresse för BDSM-aktiviteter genom trauman i barndomen (som att man blivit sexuellt utnyttjad, haft våldsamma föräldrar eller som i Fifty Shadesof Grey – förlorat oskulden på ett våldsamt sätt). Inget av detta stämmer, myterna är helt felaktiga. Resultaten av flertalet studier har visat att vuxna BDSM-utövare inte varit utsatta för sexuellt våld i större utsträckning än andra människor. I en ny studie om utövare av BDSM [3] finner man att majoriteten av utövarna inte utvecklade sitt intresse för BDSM förrän i vuxen ålder (22 år var genomsnittet), vilket var långt efter deras sexuella debut.

Handlar BDSM bara om sex?

Många människor som inte utövar BDSM har uppfattningen att allt BDSM handlar om är sex. Även om länken mellan BDSM och sex är väldigt stark handlar inte BDSM om enbart sex för alla utövare. BDSM går ofta väldigt mycket djupare för utövarna, där den mentala och psykologiska biten spelar en större roll än den slutliga sexuella njutningen. Att dominera eller att bli dominerad handlar inte bara om den fysiska biten (som att fängsla eller binda fast någon), att psykologiskt dominera eller bli dominerad är ett minst lika viktigt moment inom BDSM. [irp]

Gör BDSM alltid ont?

En annan vedertagen myt är att extrem smärta under sex är det viktigaste momentet inom BDSM och dessutom vanligt förekommande, vilket är felaktigt. Smärta genom att skära i huden med vassa objekt, pierca huden med nålar, eller genom elchocker är sällsynt inom BDSM. De flesta BDSM-utövare använder en mild och symbolisk typ av smärta som inte utgör någon direkt fara för de inblandade [4]. Dessutom är säkerhet och samförstånd ledord för alla seriösa BDSM-utövare.

”Att köpa ett par fluffiga handklovar och sätta dem runt handlederna på sin partner under sex innebär inte att man är BDSM-utövare, precis som att seriösa BDSM-utövare inte alltid använder tillbehör eller verktyg.” Detta sa en utövare till mig en gång för länge sedan och jag tycker det sammanfattar den här artikeln väldigt bra. BDSM är för många utövare en livsstil, en subkultur som man engagerar sig i genom att göra många olika saker. Vissa utövare läser stora mängder med litteratur om bondage, andra fokuserar väldigt mycket på klädsel och redskap. Det finns ideologiska aspekter och praktiska aspekter av BDSM som majoriteten av oss som inte utövar BDSM inte känner till.

Om du är intresserad av att lära dig mer om denna enorma subkultur som BDSM är en del av, eller om du är intresserad av veta mer om hur det är att leva i ett riktigt BDSM-förhållande kan jag rekommendera boken Domination & Submission: The BDSM Relationship Handbook av Michael Makai.

Glöm verkligen inte att trycka på den blå gilla-knappen nedan och lämna gärna en kommentar! Det är 100% anonymt och betyder verkligen jättemycket för oss. Om du vill se lite mer om hur BDSM kan se ut kan du klicka på play-knappen längst upp och se på när tidningen Playboys skribent Yoonj Kim besöker en dominatrix – riktigt intressant!

Källor
[1] Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. What exactly is an unusual sexual fantasy? The Journal of Sexual Medicine

[2] Wismeijer, A. A., & Assen, M. A. (2013). Psychological characteristics of BDSM practitioners. The Journal of Sexual Medicine.

[3] Monteiro Pascoal, P., Cardoso, D., & Henriques, R. Sexual satisfaction and distress in sexual functioning in a sample of the BDSM community: A comparison study between BDSM and non‐BDSM contexts. The Journal of Sexual Medicine.

[4] Sandnabba, N. K., Santtila, P., Alison, L., & Nordling, N. (2002). Demographics, sexual behaviour, family background and abuse experiences of practitioners of sadomasochistic sex: A review of recent research. Sexual and Relationship Therapy, 17, 39-54.