inte-attraherad-av-partner

Hur kan jag vara säker på att jag fått en orgasm?

Här kommer en fråga på något jag funderat på ett tag. Den verkar kanske lite dum men jag känner mig osäker och vill gärna veta.

Hur vet jag att jag kommit som tjej? Jag och min kille har ett bra sexliv. Min kille kommer vid varje samlag men jag har mig veterligen aldrig kommit. Vissa gånger blir det så skönt att jag tappar kontrollen över mig själv men där tar det stopp. Jag blir väldigt trång vid dom tillfällena men ingen vätska eller så. Har jag kommit då?


Hur vet man att man fått orgasm?


Hur vet man att man fått orgasm? Uppriktigt sagt är det en fråga som inte ens jag kan besvara på ett konkret sätt. Inte för att frågan är konstig eller det minsta dum, absolut inte. Det är helt enkelt så att orgasmupplevelser kan skilja sig så enormt mycket från varandra att det inte finns någon ”standardorgasm” att förhålla sig till. Därtill finns det olika sätt att nå själva orgasmen på, beroende på vilken ”typ” av orgasm man får kan känslan variera ytterligare från person till person.

Vi kvinnor kan nå orgasm genom en rad olika ”tillvägagångssätt”. Den vanligaste metoden är genom stimulering av den lilla mannen i båten (klitoris) med fingrar eller en sexleksak, men orgasmer kan också uppstå genom vaginalt sex eller analsex. Till och med stimulering av brösten – genom massage, sug och slick – kan framkalla orgasmer. Flera kvinnor har skrivit in till oss på Lustfyllt och berättat om att de upplevt orgasmer under tiden de ammar sitt barn, till exempel. Det finns också kvinnor som kan framkalla en orgasm genom att spänna och slappna av muskulaturen i underlivet på ett rytmiskt sätt (vilket fantastiskt sätt att bedriva tiden på tråkiga möten)!

Hur känns en orgasm?

Vad en orgasm är blir som sagt svårt att svara på i detalj, men rent generellt kan man säga att orgasmen består av rytmiska muskelsammandragningar i bäckenbotten. Ofta börjar orgasmen med stor sammandragning, följt av 3-5 mindre. Under den kvinnliga orgasmen producerar underlivet mer lubrikation som ska underlätta för spermierna att möta äggcellen. Andningen blir snabbare, hjärtslagen mer frekventa och slidöppningen blir tightare för att kunna greppa hårdare om kuken. En orgasm hos både män och kvinnor frigör bland annat peptidhormonerna oxytocin och endorfin, som ofta gör att man känner sig lite extra lycklig och avslappnad efteråt. Precis som mannens ollon kan även kvinnans klitoris bli väldigt känslig strax efter en orgasm.

Det du beskriver i ditt mail kan mycket väl vara en väldigt svag orgasm, men inte nödvändigtvis. Om du inte kan avgöra det själv finns det inte en chans att någon annan kan avgöra den saken heller. En djärv teori skulle vara att du förmodligen inte fått någon orgasm eftersom du själv är tveksam, oftast är orgasmer inget man tar miste på. Det kan dock hända! Så, det jag rekommenderar dig att göra för att bli riktigt säker på om dina sköna känslor som får dig att tappa kontrollen verkligen är orgasmer, är att bekanta dig mer med din egen kropp.

Hur vet jag att jag kommit?

Efter att ha läst ditt mail gissar jag på att du inte onanerar (klittrar, pullar, scrollar, selfar, vibbrar, fittrar, jinglar) särskilt ofta. Hade du gjort det är chanserna stora att du upplevt en riktig orgasm (i alla fall någon gång) och då haft en känsla att jämföra med den du beskriver i ditt mail. Sexpertens råd till dig är alltså att börja onanera! Upptäck din egen sexualitet på egen hand på så många olika sätt du känner dig bekväm med. Hitta beröringssätt som känns absolut skönast för dig själv och lek på. Jag avråder dig ifrån att ha själva orgasmen som ”mål” när du klittrar, försök istället att fokusera på njutningen i stunden. Fokusera på din egen åtrå, din egen kåthet. Jag vet att det låter lite flummigt, men börjar man jaga efter en orgasm (med eller utan partner) springer den lätt ifrån en. Njut, ha kul och känn dig riktigt upphetsad så är chanserna stora att orgasmen faller på förr eller senare.

En bra plats på kroppen att börja ditt klittrande är just runt klitoris. Massera och smek området runt din klitta och slidöppning med jämna rörelser och fortsätt sedan med det som känns bäst. Ett tips är att använda en eller två droppar glidmedel och kanske en vibrator. Börja gärna ensam med ditt klittrande för att kunna slappna helt och fullt, längre fram kanske du kan bjuda in din kille.
[irp]En orgasm är som sagt inget man kan beskriva på ett enkelt sätt, men den är ofta svår att missta för något annat. Om du vill läsa mer fakta om orgasmer kan du klicka på länken, glöm inte allt lämna en kommentar när du är klar!