inte-attraherad-av-partner
healthnewsinindia.com

Kan man få erektionsproblem av porr?

Porr är en ständig syndabock som får skulden för många problem. Bland annat har det sagts att porr leder till ökade risker för skilsmässor och sexuellt våld, vilket inte stämmer alls. Ett annat påstående som blir allt mer populärt är att porr orsakar erektionsproblem hos män. Ibland nämns begreppet porrimpotens dvs. att killar som ser på porr inte får upp den lika lätt. Bland andra har några av Aftonblandets bloggare skrivit ett inlägg och porr och impotens. Stämmer denna populära anklagelse, eller är det bara ännu en myt om porr? Kan man få erektionsproblem om man ser på porr och finns det några vetenskapliga bevis för porrimpotens?

Problem med att få stånd av för mycket porr

Påståendet om porrimpotens blir som sagt mer och mer populärt, men trots detta finns det förvånansvärt lite forskning gjord om den eventuella kopplingen mellan porrtittande och erektionsproblem. Det har dock publicerats en ny studie på ämnet i den amerikanska tidningen Sexual Medicine som föreslår att även detta påstående om porr är ogrundat.

Forskarna som utförde studien rekryterade 280 killar för att studera deras porrvanor och sexuella funktion. Alla killar som ingick i studien var attraherade till kvinnor, relativt unga och mestadels vita. Utöver frågor om hur många timmar per vecka de spenderade på porrtittande fick killarna också göra en uppskattning av hur stark deras sexdrift var och hur bra erektioner de fick, både med en partner och i allmänhet. Som en extra del av studien fick också några killar i uppgift att se på ett par porrklipp i privata rum och därefter rapportera hur upphetsade de kände sig efter varje klipp.

Först och främst hittade inte forskarna någon korrelation mellan hur många timmar i vecken killarna spenderade på porrtittande och kvalitén på deras erektioner. Detta gällde både erektionerna de hade med en partner och i allmänhet när de till exempel såg på porr ensamma. För det andra fann forskarna att killarna som spenderade flest timmar i veckan på porrtittande också blev mest upphetsade av porrklippen de fick se i privata rum under studien. Detta går alltså emot den populära uppfattningen att personer som ser på porr blir avtrubbade eller mindre känsliga för sexuell stimuli. I den här studien fann man alltså att ökat porrtittande ledde till ökad sexuell upphetsning vid sexuell stimuli.

Till sist;  Ökat porrtittande kunde länkas till ökad sexuell upphetsning både när killarna utförde sexuella handlingar själva och tillsammans med en partner. Detta innebär dock inte att killar som ser på mer porr får ökad lust. Det kan vara så att killar som ser på mest porr redan har en väldigt hög sexlust som driver dem till att se på mer porr.

Kan man bli impotent av att kolla på porr?

Det finns vissa svagheter med studien såklart. Forskarna kunde haft en mer spridd urvalsgrupp. Forskarna gjorde heller inga fysiologiska mätningar på hur upphetsade deras könsorgan blev under porrtittandet. Det verkar dock finnas tillräckligt med stöd för att motsätta sig idén om att ökat porrtittande leder till dåliga erektioner hos killar. Självklart kan porr skapa vissa andra problem om man tvångsmässigt söker upp porr väldigt ofta utan att ha någon kontroll, men det finns inga bevis för att killar som ser på porr inte kan få bra stånd på grund av porrtittandet. Man blir inte impotent och porrimpotens finns det inga vetenskapliga belägg för.

Källor
För att läsa mer om studien jag refererar till ovan kan du läsa Prause, N., & Pfaus, J. Viewing sexual stimuli associated with greater sexual responsiveness, not erectile dysfunction. Sexual Medicine.